Záhadný telefonát aneb Jak nenaletět
Ilustrace: Pixabay

Záhadný telefonát aneb Jak nenaletět

21. 2. 2024

Bylo krátce před půlnocí. V televizi běžel jeden z neslaných nemastných kriminálních seriálů, které v poslední době ovládly většinu televizních kanálů. Ve chvíli, kdy po hodině nic neříkajícího děje mě konečně zaujal dialog vyšetřovatelů, zazvonil telefon. Krátce, naléhavě, pouze jednou.

Lekla jsem se a první myšlenka byla, že se muselo stát něco vážného. Kdo může volat tak pozdě v noci? Na display bylo neznámé číslo. Určitě omyl, pomyslela jsem si, a  pokud je to naléhavé, ozvou se znovu.

Dopadení sériového vraha bylo na spadnutí díky nejnovějším analytickým metodám geniálního vědce, který ohromoval tým vyšetřovatelů, televizní diváky nevyjímaje, odborným výkladem z genetiky, mikrobiologie, chemie a nevím čeho ještě, a když jsem se v terminologii určené pro absolventy doktorského studia na prestižní univerzitě začínala ztrácet, přepnulo mé podvědomí do reality. Neměl telefonát nezvyklou předvolbu? 882 16 3282 45…

Jen pro zajímavost jsem zadala do vyhledávače dotaz na předvolbu 882 a čtu: „Tuzemští mobilní operátoři varují klienty, aby nevolali na podezřelé čísla začínající +882, pokud z nich budou mít zmeškaný hovor. Zavoláním mohou přijít o stokoruny. Předvolba operátorovi Thuraya z neupřesněné arabské země.“ Vida, zase další zkušenost s nekonečnými praktikami podvodníků o nichž jsem neměla ani tušení. Naštěstí, až tak zvědavá nejsem, abych volala zpět na neznámá čísla.

V červnu 2023 jsem s bankou a policií řešila pokus o phishing. Zde jsem vše zveřejnila v článku Senioři v hledáčku podvodníků. Moje zkušenost s phishingem. Tehdy, nic netušící, jsem poznamenala: „A co to bude příště?“ Asi jsem si o nový adrenalinový zážitek koledovala. Zdá se, že půlroční intervaly mezi ataky různých šejdířů se v mém případu staly pravidlem, to když se vrátím zpět k svému článku z prosince roku 2022 s názvem „Podvodníci na inzerát.“

Ach jo, proč právě já? Dosud se mi dařilo nenaletět podvodníkům různých praktik, ale s přibývajícím věkem pozornost ochabuje. Jako single seniorka aktivní na sociálních sítích jsem zcela odkázaná na vlastní instinkt, znalosti a schopnosti rychlého a hlavně správného rozhodnutí, a tak mohu jen doufat, že mě rozum a štěstí hned tak neopustí.

 

 

 

peníze šmejdi
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Také na neznámá volající čísla nereaguji, většinou je ihned odstraním. Některá čísla mi jeden můj známý zjistí vyhledávačem. Pokud by volal nějaký "úředník" ze spořitelny ...atd. došla bych se informovat osobně.
Lenka Kočandrlová
Mám obyč mobil.který obvykle zapnu ránu okolo 8 hod a večer okolo 7 vypnu. Cizí - neznámá čísla nezvedám,stejně jsou to většinou nějací vnucovači blbostí,co si hovor "monitorují". Kdo mi něco chce,ať mi napíše SMS,já se mu pak možná ozvu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Také se mi občas stane, že volané číslo má divnou předvolbu. Hovor nepřijmu a když zadám číslo do počítače, vidím z které země je volané číslo. Nedávno to bylo z Estonska. Samozřejmě, že nevolám zpět do Estonska, ale číslo vymažu.
Soňa Prachfeldová
Dnes je lepší, neznámá čísla nezvedat.
Jana Kollinová
Děkuji za zájem o informace mého boje s virtuálními šmejdy, ale zdá se, že bude mít pokračování. Dnes jsem otevřela počítač, vyhledala portál i60 a vedle home page portálu bylo v pravém dolním rohu obrazovky varování Avast Antivirus, cituji: Někdo vás sleduje, na počítači jsem našli soubor tracking cookie." Prohlašuji, že nemám nic společného s celebritou Agátou, která již několik měsíců válcuje aktivity většiny influencerek, nemám konto v žádném z daňových rájů, můj důchod stačí na pokrytí nejzákladnějších potřeb, takže jakýkoliv stolking mých aktiv nebo lépe řečeno pasiv, je mrháním času.
Eva Mužíková
Díky Jani. Musím být opatrnější, naštěstí se mi nic takového zatím nestalo.
Miloslava Richterová
Díky, na tohle je dobré pamatovat.
Věra Lišková
Děkuji za upozornění. Někdy se však stanou divné věci. Hledala jsem několik dní fakturu, byla už proplacená, ale nestačilo potvrzení o platbě, úřad chtěl i fakturu. Před devátou hodinou večer, mi přišla esemeska - Fakturu máte za dveřmi, ale žádné jméno u SMS nebylo, jen ta strohá věta. Jdu se podívat za dveře a tam nic, dojdu i do poštovní schránky a také prázdno. Bylo mi to divné, jednou za rok hledám fakturu , kdo to může vědět. Tak jsem na číslo esemesky druhý den zavolala a bylo jasno. Bylo to číslo majitelky penzionu, vše se vysvětlilo, neb sem jí volala včera kvůli poště a ona měla mé číslo ve svém telefonu a místo svým podnájemníkům poslala správu mně. Málem bych věřila na tajemno.
Anna Potůčková
Na neznámá čísla po nepřijatém hovoru vůbec nereaguji a okamžitě je odstranuji. A také čísla kontroluji ve vyhledavačích.
ivana kosťunová
Jano, ty jsi bystrá a ostražitá, o tebe strach nemám. Ale je potřeba o tom pořád psát a upozorňovat na to, protože tak snadný způsob výdělku ti podvodníčci prostě nemohou pominout. Já nezvedám žádné neznámé číslo, nejdříve si je zkontroluji ve vyhledávači, a pokud mi se mi ukáže jako negativní, okamžitě na mobilu blokuji. Ale stalo se mi, že jsem čekala důležitý hovor, a když zazvonil mobil, bezmyšlenkovitě jsem zvedla sluchátko. Když jsem ale zaslechla hlas s ruským přízvukem, okamžitě jsem telefon típla a blokovala číslo. Kdyby naše ministerstvo vnitra místo "dezolátů" vyhledávalo a blokovalo právě taková čísla, bylo by to asi pro národ užitečnější.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...