Můj krásný seniorský den
FOTO: M. Richterová

Můj krásný seniorský den

10. 4. 2024

Ráno jsem nikam nespěchala. Přede mnou byla neděle a mě čekal příjemný den. Budu mít dost času, abych se mohla věnovat zahrádce. V posledních dnech jsem si na ni vyšetřila vždycky jen chviličku a ještě mě pokaždé vyhnal déšť.

Zatím je venku rosa, takže využívám čas a otevírám angličtinu. I tu jsem poslední dobou nestíhala a usedala k počítači až před půlnocí. Dostávala jsem pochvaly za Noční sovu, dnes mě chválí za Ranní ptáče. Jenže já v Duolingu nechci přerušit řadu a tak dělám lekce, jak se dá. Konečně mám hotovo.

Což takhle začít letní sezónu s šálkem dobrého čaje a knížkou na terásce, to budou moje letní rána. Alespoň na chvíli natočím lehátko tak, aby ostré slunce nesvítilo do knížky a začtu se. Betynka se uvelebí vedle na lavici a vyhřívá se.

Naštěstí dnes nemusím vařit, včera jsem přichystala dost jídla pro návštěvu a dva obědy zbyly na dnešek.

Okopávám jahody, zalívám a přihnojuji. Záhon pro brambory mi manžel už připravil, takže se krásně sází do měkké půdy, ohraničení řádků zajistí červená řepa. Jejda, Bety, ty chodíš s bílým lístkem na čumáčku! Není divu, vždyť pod stromy je jich plno.

Obědváme venku, tak jako vždy, když počasí přeje. Kávy si dám větší hrneček, abych si při ní déle a pěkně v lehátku početla.

V sousední zahradě dovádějí děti - tři, dva, jedna, start. Pozor, utopíte mi brýle. Není pochyb, že naskákaly do bazénu. A my už také zahajujeme, manžel přichází v plavkách. Pod stříškou terásky je 32°C, voda má 20. Teplo mi vyhovuje, ale s koupáním ještě počkám. Tedy to jsem si myslela, ale voda v bazénu je tak lákavá, že jsem neodolala.

Sázím mečíky, což znamená zrýt, odplevelit a pak najít lopatku. Možná se naproti noví sousedé diví, jaká nachodím kolečka na zahrádce kolem dokola, ale já už to tak mám, že zrovna to, co potřebuji, hledám. Několikrát jsem obešla zahrádku a je to, mám zasázeno. Zalívám, je sucho. Vodu dostanou ty nejpotřebnější, hlavně přesazené borůvky, letos na ně nezapomenu, loni dva keře zaschly.

Každý rok znovu obdivuji všechnu tu krásu. Meruňky rozkvetou první, my se je snažíme před nočním mrazem chránit obalem. Pod nimi po bílých sněženkách se brzy rozprostře pestrobarevný podrost a přidají se další stromy. Teď začínají jabloně, už odkvétají švestky, nádherně kvete a voní třešeň. I když je začátek dubna, jdou rychle do květu další rostliny. Pivoňky, šeřík, kopretiny, orlíček, reveň, jahody i rybíz. Zahrádka je plná užitečného hmyzu po celý den, na slunci se vyhřívá ještěrka. 

Začátek léta se musí oslavit. Venku přichystám večeři, posedíme. Povídáme si, plánujeme, vzpomínáme. Minulý týden u nás dcera nastydla a před čtrnácti dny jsme na horách zapadali sněhem. Při vyprávění pozorujeme neúnavnou straku, jak se lopotí se stavbou hnízda vysoko v koruně borovice, na sousední střeše hlasitě cukrují hrdličky. Během večeře a posezení dovářím na dolní terásce jednoduché jídlo na zítra.

Nevadí, že půjdu na hokej? Vůbec ne, my s Betynkou ještě vydržíme. Manžel mi dolije sklenku a já si vezmu kytaru. Betynka se přitulí a usne mi za zády, má to tak ráda.

Stmívá se, musím přestat, kosi na střeše se mnou vyzpěvují, takhle by neusnuli. Vybrnkám jim na rozloučenou Hvězdičky dobrou noc a ztichnu. Postupně umlkají i ptačí hlasy, já odnáším věci ze stolu. Stejně už na to není vidět a svítit kvůli muškám nechci.

Co je, Bety, ty ses rozhodla spát venku? Zůstala na lavici. Pojď, už je pozdě. Ne, skočila na houpačku. Já vím, že je hezky, ale zítra bude taky. Vezmu ji a odnáším domů.

 

 

 

 

aktivní senioři Jarní soutěž 2024 Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Hezký den..
Marie Faldynová
Krásné povzbuzení i pro nás, co zahrádku nemáme.
Eva Mužíková
Přeji Vám hodně takových dnů.
Rostislav Mraček
Moc pěkně se díváte na běžné činnosti, které my ostatní děláme stejně, jen nás nenapadne, kolik se v nich skrývá poezie.
Miloslava Richterová
Děkuji za vaše milá slova :-)
Soňa Prachfeldová
Milé čtení, hezké fotky.
Naděžda Špásová
Na Betynku si vzpomínám, fotky jsou krásné, určitě máte hezkou zahradu. Přeji hodně štěstí. :-)
Jana Šenbergerová
Paní Miloslavou, nejen s láskou, ale hlavně s lidmi jako vy má svět naději. Užívejte si své seniorské dny plnými doušky a nakazte tou pohodu co největší okolí.
Jana Kollinová
Přeji Vám většinu tak krásných seniorských dnů.
Jiří Dostal
:-) Idyla jako pozadí životních dramat... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...