Přišel k lékaři s údajnou virózou – a zatím mu selhávalo srdce
Ilustrační foto: Freepik

Přišel k lékaři s údajnou virózou – a zatím mu selhávalo srdce

11. 5. 2024

Když se před dvěma lety na konci listopadu pan Stanislav (61) obrátil se ztíženým dýcháním a pokašláváním na svého praktického lékaře, dozvěděl se, že má zápal plic.

Přišel jsem s tím, že je to obyčejná viróza, která se nezlepšovala. Dýchalo se mi čím dál hůř,“ vzpomíná Stanislav z Darkovic u Hlučína. Praktik mu tehdy předepsal antibiotika. Ani po nich se však Stanislav necítil lépe. Praktik ho proto poslal na vyšetření k plicnímu lékaři, který se snažil zápal plic přeléčit dalšími antibiotiky. „Ani to mi tehdy nepomohlo. Ušel jsem pět kroků a musel jsem se zastavit a opřít o stěnu, protože jsem nemohl dýchat a jenom jsem sípal. Spát vleže jsem taky nedokázal, jenom vsedě, v křesle,“ popisuje Stanislav. Plicní lékař mu proto při kontrole doporučil návštěvu kardiologa. Ten ho objednal až za dva a půl měsíce. „Naštěstí se mi asi po deseti dnech z ordinace ozvali, že se jim uvolnilo místo a mohu přijít,“ říká Stanislav.

U kardiologa se dozvěděl, že příčinou jeho dechových potíží, zavodnění a dalších zdravotních problémů, je srdeční selhání. Při tomto onemocnění totiž srdce nezvládá pumpovat do těla dostatečné množství okysličené krve a zásobovat jí ostatní orgány. V důsledku toho dochází k hromadění tekutiny a příznakům, jako jsou dušnost, únava, otoky břicha nebo nohou, které se projevily i u pana Stanislava. Kardiolog jej proto nechal hned převézt do nemocnice.  „V ostravské Fakultní nemocnici mi z plic odsáli několik litrů tekutin. Říkali mi, že jsem přežil svou smrt. Nepřijel jsem za pět minut dvanáct, ale ve dvanáct pět,“ vzpomíná dnes už s úsměvem. Srdce mu tehdy fungovalo jen na 15 %, hranice normy je přitom kolem 55 %.

Stanislav ležel v nemocnici celý týden „na kapačkách“ a i po návratu domů musel užívat velké množství léků, aby se jeho srdce dalo co nejvíc do pořádku. „Teď mi ‚šlape‘ na 48 %,“ pochvaluje si. Postupně se dokonce vrátil ke své práci řemeslníka. Přiznává ale, že to není jako dřív – rychleji se unaví. „Když pracuji vkleče a pak se potřebuji postavit, musím pomalu, aby se mi nezatočila hlava. Dřív mě tyto problémy netrápily, to jsem strčil do kapsy i mnohem mladší řemeslníky,“ vzpomíná Stanislav.

Předtím, než mu srdce začalo selhávat, byl hodně aktivní – lyžoval, jezdil na snowboardu a tančil country. Nyní je opatrnější a sportovní aktivity zatím vynechává. „Lékaři mi řekli, abych se nepřetěžoval. A když vidím, že i při práci mi pohyb dělá problémy, tak se ještě sportovat neodvažuji. Ale chybí mi to,“ komentuje Stanislav. I když jeho srdce dnes díky léčbě funguje lépe, musí pravidelně chodit na kontroly. „Po propuštění z nemocnice jsem měl kontroly několikrát týdně. Dnes už chodím jednou za dva nebo tři měsíce, ale stále si mě hlídají,“ uzavírá Stanislav.

 

O srdečním selhání
Při srdečním selhání nezvládá srdce pumpovat do těla dostatečné množství okysličené krve a zásobovat jí ostatní orgány. Jeho odhalení ztěžuje fakt, že první příznaky se často projevují v jiných částech těla než u srdce a lidé je přisuzují vyššímu věku a nízké fyzické kondici. V důsledku snížené čerpací funkce při srdečním selhání dochází k hromadění tekutiny a příznakům, jako je dušnost, únava, otoky břicha nebo nohou. Část pacientů také pozoruje nespavost, nechutenství či nepravidelné nebo rychlé bušení srdce. K rozvoji srdečního selhání obvykle dochází po prodělání infarktu nebo u pacientů se srdeční arytmií. Více informací o srdečním selhání, včetně jednoduchého testu, lze najít na www.srdcedycha.cz.

 

 

 

 

srdce zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Kde jsou ty časy, kdy jsem si myslela, že se mi nic takového nemůže stát!
Libuše Křapová
No, nevím, pochybuji o odbornosti lékařů z článku. Protože pokud se vám špatně dýchá (i když máte poslechově nález na plicích), pokaždé lékař poslouchá (nebo by měl měl) i srdce a kontroluje otoky nohou. Navíc pokud měl pán z článku už takové problémy, nutně nemohl být dobře prokrvený, selhávání srdce se pozná i na promodrání nehtů, rtů a oblasti kolem úst. Samozřejmě že počáteční selhávání může být zaměněno za jinou diagnózu, poslechově se srdíčko může zdát v pohodě, ale těžké, jako je popsáno v článku, už těžko. Ale beru článek jako varování před přehlížením svých tělesných problémů a různých příznaků. Není dobré nad vším mávnout rukou.
Jan Zelenka
Mám podobné problémy. jenže úroveň lékařské péče je ve městě nízká. A do Prahy je to daleko.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.