Jak vařily naše prababičky:
Selská chlebová polévka

Jak vařily naše prababičky:
Selská chlebová polévka

2. 1. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Kdyby vás ještě ze Silvestra bolela hlava, máme zajímavý tip. Naši předkové potraviny nevyhazovali – a ze všeho nejméně chleba, který považovali za Boží dar. Snaha využít i ten, který ztvrdl, byla velká a rozhodně nemuselo jít o pokrmy nedobré. Naopak, proti mnoha dnešním „umělotinám“ by asi vyhrály. Jedním z příkladů může být i obyčejná selská chlebová polévka, která není jen levná, ale i vydatná a dobrá.

Suché chlebové kůrky nakrájíme na menší kousky a s jemně usekanou zelenou petrželí a cibulí je osmažíme v horkém sádle. Přilijeme půldruhého litru vody, přidáme sůl a papriku a povaříme. Vejce rozšleháme a pomalu za stálého míchání vlijeme do vařící polévky.

Za málo peněz tak získáme pokrm s příjemnou kořeněnou a masovou chutí, který rychle zažene hlad.

 

Ingredience
300 g suchých chlebových kůrek
100 g sádla
3 vejce
150 g cibule
špetka papriky
30 g zelené petržele
20 g soli

recepty
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Já mám na chlebovou polévku špatné vzpomínky. Když mi bylo 5 let, byla jsem nějaký čas u tety, protože maminka byla v lázních. Teta ale vařila jiná jídla než maminka, a tak když mně jednou předložila chlebovou polévku, kterou jsem neznala, zuřivě jsem se bránila, že to já nepapám. Teta ale byla přísná a musela jsem sedět u stolu, dokud jsem ji nesnědla. Získala jsem k chlebové polévce odpor, takže jsem ji dodnes nejedla, i když možná je výborná.
Jana Slavíková
Tuhle polévku vařívala naše maminka, chutí připomíná krkonošské kyselo. Jiné rychlé polévce jsme říkali milionová - hrubá krupice opražená na tuku nebo kostičkách špeku, zalitá vodou a přidané rozšlehané vajíčko.
Zuzana Pivcová
Já nechám rozvařit tvrdý chleba (pokud ho nedám do ZOO zvířátkům), pak ho propasíruji přes síto, už mám hustou polévku, do které přidám trochu rostlinného bujonu, sůl, nejlépe pažitku nebo zelenou petržel, trochu másla, nechám ještě trochu povařit a v závěru přidám vejce, buď ho vliju do horké polévky nebo ho předem uvařím a do polévky dám nakrájené na kousky. Jo, a tu chlebovou kaši, která neprošla sítem, jsem schopná sníst jen tak samotnou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...