Elena Valeriánová
27.5.2025 22:27
Vlaďko, nechceš přijet na návštěvu? Uvařím kafíčko ... podíváš se na mé písíčko :-)
Aleš Hradil
27.5.2025 20:10
Navzdory skepticismu pana odborníka se nejedna o strašeni. Když před lety MS uvedl na trh Windows 8, tvrdil, že se bude jednat o "věčný" operační systém, ke kterému budou stále vydávány opravy. Vzápětí následovaly Win 8.1 a později Win 10, Update operačního systému vždy proběhlo tak nějak samo. To ale skončilo. Nové Win 11 jsou postaveny na podpoře nových procesorů 8.generace a vyšších (dnes už existují cpu tuším 11.generace). Pokud váš pc má legální Windows 10 a procesor generace 8+, dávno už se přihlásila možnost nainstalovat Win 11. Pokud se tak nestalo, máte, i když ještě zánovní, počítač s cpu 6. nebo 7.generace. Ani profesionální servis vám Win 11 do něj nevyčaruje. Kouzelníkům se to možná při vynaložení jistého úsilí podaří, ale bude to fungovat nevýš do prvního updatu.
Pokud nepoužíváte počítač pro vedení účetnictví nebo domácího bankovnictví, klidně ho používejte dál. Já sám mám v trucovně dýchavičného dědka ještě s Win XP, ale všeho dočasu. Časem i Win 10 se budou zpomalovat a zadýchávat. Pokud počítač používáte na seriozní práci, účetnictví či bankovnictví, volba Win 11 je na místě.
Stáří počítačů je jako stáří psů, patnáct let staré pc je dýchavičné, jako osmdesátiletý dědek. A věřte, že vím co říkám. Prodejny s repasovanými počítači nabízejí pc s win 10 za cenu od 2000, což je odpověď, proč se nevyplatí uvažovat o reinkarnaci ixpéček nebo sedmiček. Základní vyčištění a instalace nového software, případně výměna či doplnění některých komponent (paměť, disk) vás nejspíš přijde na ještě vyšší cenu. Pokud má váš pc alespoň takové 2 GB paměti a disk větší než 40 GB, můžete se obrátit na někoho, kdo vám do něho nainstaluje Linux. Jenže, obchody s repasovanými počítači dnes nabízejí uz pc s Win 11 od 4000 a monitor může zůstat třeba starý. Stejně tak i notebook, samozřejmě nemluvím o herním superdělu.
A ještě jedna rada navíc. Nepoužívejte jeden počítač pro bankovnictví, hraní her a bezcílné brouzdání po internetu. Podvodů stále přibývá.
Zdeněk Pokorný
27.5.2025 18:58
Díky za srozumitelný článek, za upozornění na blížící se termín, kdy končí oficiální podpora operačního systému Windows 10. Firma Microsoft, ať už si o ní myslíme cokoliv, celou akci dlouhou dobu připravovala, a uživatele dopředu informovala. Řešení je celá řada, a o některých je zde řeč. Nejedná se o žádné strašení. Pracuji v IT 49 let, začínal jsem na strojích IBM360. Takže tak.
Alena Tollarová
27.5.2025 16:28
Vlaďko, děkuji za další z Tvých prezizně zpracovaných a potřebných článků. Naštěstí máme šikovného syna - domácího ajťáka a na 11 jedeme od vánoc, kdy nám ježíšek zařídil inovaci našeho počítače. Ale nebýt jeho, nevím, kam bych se při problémech vrtla a Tvoje návodné články jsou opravdu prima.
Anna Potůčková
27.5.2025 16:19
Asi vezmu někdy svůj notebook do servisu na předělání Windows 11 a nechám jej rovnou i pořádně vyčistit ve vnitř (generálku)
Jarmila Komberec Jakubcová
27.5.2025 12:03
Na Windows jsem přešla již před rokem. Nemám s tím žádný problém. Na PC pracuji denně, tak trochu mi práce i živí. Pro svou práci potřebuji kvalitní počítačové programy s grafickou kartou.
Ingrid Hřebíčková
27.5.2025 10:45
Děkuji za článek. Mám počítač, který používám jen na jazyky. I když se poradím s odborníkem, pochybuji, že bude funkční. Máme se sestrou ještě jeden nový.
Irena Mertová
27.5.2025 10:35
Díky za připomenutí, stejně jsem si chtěla pořídit nový notebook. Jen mne to strašně nebaví, tak to odkládám...
Jitka Hašková
27.5.2025 10:17
Vím, že musím přejít na Windows 11, protože s 10 končí podpora internetového bankovnictví. Převod mi provede můj známý ajťák.
Mirek Hahn
27.5.2025 09:16
Konec podpory rozhodně stojí za zamyšlení a zvážení rizik. Osobně to řeším nesystémově, opatrností. Důležité a citlivé věci provozuji na aktuálním, podporovaném a zabezpečeném informačním systému. Na dalších zařízeních se staršími verzemi nemám žádné instalované klienty, nemám na nich žádná citlivá data, žádné důležité dokumenty, to jsem všechno prošel a minimalizoval. Přesto i na starších systémech provozuji cokoli, jen volím primitivnější opatrnický přístup, např. pro přihlašování k důležitým a osobním věcem přes webové rozhraní, používám alespoň dvoustupňové zabezpečení potvrzením na mobilu.
Načíst starší příspěvky