Nejmodernější nádraží v České republice
Všechny fotografie: Věra Ježková

Nejmodernější nádraží v České republice

14. 8. 2025

Od 2. srpna má hlavní město po čtyřiceti letech nové nádraží, nádraží evropského formátu. Nádraží Praha-Bubny leží na dvou významných příměstských tratích – do Kralup nad Vltavou a dále do Ústí nad Labem a z Masarykova nádraží do Kladna.

Na první trati byla vybudována nová zastávka na Výstavišti. Provoz původního nádraží Praha-Bubny byl zahájen v roce 1868. Poslední přestavba nádražní budovy je z roku 1923.

Modernizace trati mezi Bubny a Výstavištěm je součástí projektu Praha – Letiště – Kladno, který tvoří 11 samostatných etap. Hotová je rekonstrukce Negrelliho viaduktu, probíhá přestavba Masarykova nádraží. Modernizace trati zásadně změnila podobu Holešovic. Trvala dva roky, stála 2,5 miliardy korun.

V úseku vznikla plně elektrifikovaná dvoukolejná trať (oproti původní jednokolejné a neelektrifikované). Navýšení kapacity modernizované tratě umožňuje zavedení více spojů.

Prakticky celý zmodernizovaný úsek – téměř kilometr tratě – je postavený na pilířích. Vlaky v Bubnech poprvé v Česku vjíždějí přímo do interiéru nádražní budovy. Ta má rozměry 250 x 50 metrů a také stojí na pilířích. Díky tomu mohl pod nástupišti vzniknout prostor s více než desítkou komerčních jednotek. Ty se budou otevírat postupně v následujících měsících, během nichž ještě budou pokračovat dokončovací práce.

Nádraží je dobře dopravně dostupné – nachází v těsném sousedství stanice metra C Vltavská a zastávek tramvají.

V blízkosti nového nádraží by v budoucnu měla vyrůst budova Vltavské filharmonie.

Zdroje:

https://konstrukce.cz/realizace-staveb/praha-ma-po-40-letech-nove-nadrazi-bubny-prisly-na-2-5-miliardy-korun-1632

https://md.gov.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Nadrazi-v-Bubnech-i-zastavka-na-Vystavisti-jsou-te

https://www.praha7.cz/mame-nejmodernejsi-nadrazi-v-cesku/

cestování nádraží
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji podruhé. :-)
Dana Puchalská
Ano je to krásné nádraží... Doufám,že už se tam opět neobjeví pitomci , kteří mají v rukou spray...
Daniela Lender Chaloupková
Věrko, krásně popisná fotoreportáž a krásné fotografie. Vlakem nejezdím, ale obdivuji vše, co se povede. Na nádraží Bubny se však chci podívat zejména kvůli památníku holocaustu. Moc děkuji :-)
Michaela Přibová
Věrko, děkuji za zajímavý. Teda tam to ale prokouklo. Už dlouho jsem tam nebyla. Bydlela jsem kousek od Vltavské. Už bych to ani nepoznala.
Anna Potůčková
Takové nádraží by se i mě určitě líbilo. Vypadá dle fotek moc hezky.
Martina Růžičková
Věro, moc pěkně jsi to nové nádraží představila. Už se těším, až si ho prohlédnu a někam odtud vlakem vyrazím.
Zuzana Pivcová
Věrko, jak se říká, nestačím koukat. Před pár lety, když už byl Vojenský ústřední archiv odstěhován z Invalidovny do staré Ruzyně, jsem někdy jezdila z práce místo autobusem na Veleslavín a pak metrem do centra pro změnu vlakem PID ze zastávky Ruzyně do zastávky Praha - Bubny a odtud jsem šla po pěšině jak někde na venkově na metro Vltavská. Dnes je z toho moderní nádraží, které řadě lidí včetně Tebe usnadnilo pohyb po Praze.
Věra Ježková
Děkuji vám za hezké hodnocení. Výtah tam je (na fotce 3), jen jsem mu nevěnovala pozornost. Nádraží mám dvě stanice tramvaje nebo pár minut pěšky od bydliště.
Alena Velková
A na fotce číslo 3 se mi zdá, že vidím výtah vlevo.
Alena Velková
Opravdu je to překvapivě pěkné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 35. týden

Máte řidičák? Otestujte si jako v autoškole pravidla silničního provozu. Nevlastníte řidičský průkaz? Tak schválně, kolik otázek kvízu tohoto týdne dokážete zodpovědět správně...