Italové, promiňte. Češi mění
knedlíky za "vaše" těstoviny

Italové, promiňte. Češi mění
knedlíky za "vaše" těstoviny

21. 4. 2013

Italové či Řekové možná nebudou za několik let největšími milovníky těstovin v Evropě. Dohání je totiž čeští jedlíci. Obliba špaget, lasagní, rourek (penne), vřeten (fusilli) nebo mašliček (farfalle) v Česku stoupla od roku 1989 na více než dvojnásobek a rapidně roste i tuzemská výroba.

V roce 1989 snědl v průměru Čech za rok zhruba 3,1 kilogramu těstovin. O sedm let později si na talíři dopřál už 4,5 kilogramu a v roce 2011 spotřeboval už více než 6,7 kilogramu těstovin. Do průměrného Itala se spotřebou zhruba 30 kilogramů ročně máme sice pořád daleko, ale pokud bude česká spotřeba stoupat stejným tempem…

„Lze říci, že těstoviny se obecně stávají jednou z nejoblíbenějších příloh v Česku či dokonce hlavním jídlem. A zájem o ně nejspíš nadále poroste,“ potvrzuje potravinový expert Jan Vávra.

Brambory a knedlíky ztrácí

Také ve srovnání s ostatními přílohami si těstoviny v Česku vedou velmi dobře. Například brambor lidé na prahu revoluce jedli ročně více než 80 kilogramů brambor, o 22 let později klesla jejich spotřeba na 70 kilogramů. Výrazně propadla i spotřeba tradičních knedlíků, která se dnes pohybuje kolem 20 kg ročně.

Ani rýže si nestojí už Čechů moc dobře. Té ročně Češi spotřebují zhruba 5,3 kilogramu a její obliba za posledních deset let nijak závratně nevzrostla. Luštěniny, tedy hrách, fazole či čočka jsou na tom u Čechů ještě hůře. Ročně jich sníme pouhé 2,3 kilogramu.

S oblibou však roste i cena

Se zvětšující se oblibou těstovinových výrobků stoupá také jejich cena. V roce 2005 stál kilogram nevaječných špaget něco přes 26 korun. V roce 2010 se cena přehoupla už přes 29 korun a předloni se dostala na téměř 30 korun za kilogram. Překvapivě velmi radikálně vzrostla cena rýže, i přesto, že poptávka po ní se nezvyšuje. Cena za kilogram se od roku 2005 zvedla více než o třetinu a v roce 2011 stál kilogram rýže více než 34 korun.

Těstoviny nejlépe domácí

Těstoviny už se do Česka nedováží zdaleka v takovém množství jako dřív, a to také díky zvětšující se a stále kvalitnější tuzemské výrobě. V roce 2005 se jich vyrobilo 52 tisíc tun. O pět let později, tedy v roce 2010 už více než 84 tisíc tun a v předloni se v českých továrnách vyrobilo více než 93 tisíc tun. Roste také obliba výroby domácích těstovin.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Za záměnu knedlíků v těstoviny může hlavně dietní reklama, která zavrhla knedlíky jako příliš energetické a radila těstoviny. To je ale omyl, protože není nic jednoduššího, než si to spočítat. V obou případech jde o moučný produkt - tedy stejná energetická hodnota a to kynuté knedlíky obsahují ještě vitamíny skupiny B z droždí. Vtip je tedy jen v tom, kolik si jedné či druhé potraviny nandáme na talíř, tedy v množství. A to platí pro všechny potraviny i při dietě.
Milada Salajková
Jedu k dceři, udělá lazane. V současnosti moje nejmilejší jidlo. Knedlik vařím hrnkový-lázeňský.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.