Hrady a zámky v Česku
otevírají své 13. komnaty

Hrady a zámky v Česku
otevírají své 13. komnaty

3. 5. 2013

Také letos, v roce s magickou příznačnou třináctkou, budou moci návštěvníci deseti vybraných hradů a zámků v Česku otevírat jejich třinácté komnaty. Sdružení Zlatý pruh Polabí, které organizačně stojí za projektem „Otevřte 13. komnatu“ láká na několik hlavních trumfů, jimiž projekt výrazně převyšuje standard běžných prohlídek.

V roli průvodce se předně objevuje tajemná kostýmovaná postava, turisté jsou zapojeni do prohlídky formou interaktivní hry a nabízí se sbírání klíčů do cestovatelského pasu, který obdrží návštěvníci při první prohlídce ke vstupence. Podstatou putování po hradech a zámcích je získání minimálně sedmi klíčů v podobě samolepky do pasu, které umožní návštěvníkům otevřít třináctou komnatu s tajemstvím. Úspěšní sběratelé mají právo zvolit, na které z památek chtějí jinak nepřístupnou třináctou komnatu poznat. To přinese trpělivým nezvyklou zkušenost v podobě návštěvy třinácté komnaty, kam se smrtelník běžně nedostane a navíc prožitek návštěvy všemi smysly.

„I když historikové prošli české památky od sklepů po půdy a vše objevené vystavili, přece jen mají některé hrady a zámky své třinácté komnaty. Jsme rádi, že můžeme návštěvníkům zprostředkovat takříkajíc časovou smyčku. Příznivci hrado-zámeckého tajemna tak mohou tváří v tvář strávit dobrodužné okamžiky po boku dobového patrona, který je se zdmi objektu či lokálním děním úzce spjat,“ říká Kateřina Šrámková, organizátorka projektu.

Bílá paní, skřet i Lotrando

Na samém začátku si hosté libovolně vyberou jeden z  desítky objektů, kde obdrží s nákupem vstupenky cestovatelský pas, do něhož po absolvování místní prohlídky a vyluštěním rébusu získávají klíč. Podstatou putování po hradech a zámcích je získání minimálně sedmi klíčů, které umožní návštěvníkům otevřít třináctou komnatu s tajemstvím. Úspěšní sběratelé mají právo zvolit, na které z památek chtějí jinak nepřístupnou třináctou komnatu poznat.

Zámky Děčín, Kozel, Karlova Koruna, Slatiňany, Loučeň, Kačina, hrady Grabštejn, Kost, Slezko-ostravský hrad a klášter Broumov skrývají v labyrintu svých spletitých chodeb dosud téměř nikým neobjevenou třináctou komnatu, jejíž dveře se otevřou po návštěvě minimálně sedmi ze jmenovaných historických objektů. Poutníci nejsou pouze v roli pasivního posluchače výkladu se spoustou letopočtů. Prohlídka se koná v doprovodu tajuplné postavy oděné dle módy doby jí vlastní. Návštěvnici se tak mohou ocitnout v přítomnosti elegantní dámské společnosti Bílé paní, svaté Barbory či žokejky Laty Brandisové. Oblíbené kanadské žertíky předvede Hrabě šprýmař, duchařinu dobrák Rudla. Neradno si zahrávat se skřetem Radoušem či loupeživým rytířem Jáchymem Zahozencem. Představu o katech si návštěvníci upraví po střetnutí a nahlédnutí pod kápi samotného kata Heřmana, a o tom, jak daleko někdy padne jablko od stromu, přesvědčí loupežnický synek Lotrando. Nechybí interaktivní prvek – rébus, s jehož vyluštěním na každém z hradů a zámků obdrží návštěvník vždy po jednom klíči.

 

Více informací na: www.otevrte13komnatu.cz

hrady a zámky výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Jelínková
Z těch, které mají svou 13. komnatu jsem navštívila jen Slezskoostravský hrad. Ale kdysi jsem na zámku Hradec nad Moravicí osobně dělala Bílou paní. Měla jsem i ten čepec a procházela jsem zámkem. Horší ale bylo to, že do doby, než jsem začala s procházkou, jsem byla zavřená v takovém malém pokoji, aby nikdo ani netušil, kdo to tam straší. Pak jsem se ve společnosti najednou zjevila v civilu a opravdu, možná do dnešních dnů, a je to hodně dlouho, nikdo neví, kdo ta Bílá paní byl. Účel to splnilo. Ale otevírání 13. komnaty může být také zajímavé.
Jana Šenbergerová
Další zajímavý nápad... Byla jsem jen na zámku v Děčíně a v parku ve Slatiňanech. Ostatní znám jen z obrázků nebo vyprávění.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...