Květinová trikolóra

Květinová trikolóra

5. 5. 2013

Nad vysokou kostelní věží
slunce dnes opět nesvítí.
Mraky ztěmnělou oblohou běží,
déšť bičuje posmutnělé kvítí.

Z panelákové lodžie
k protější zahrádce hledím.
Těším se, až vlajka barvami ožije,
zatímco já si v křesle sedím.

Svěží trojúhelník z modřenců
zkrášlil pruh narcisů bílých.
Snad pro potěchu mně i umělců,
jsou tam též řady tulipánů rudých.

Nad naší trikolórou moje srdce jásá,
i díky českým ručičkám vzniká tato krása.
Navzdory dešti omámí mě květinová pohoda,
obdivuji, co vytvořit umí kouzelnice příroda.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Králová
Nápad s trikolorou i obsah se mi líbí, ale jako pan Libánský se domnívám, že to chtělo vylepšit nejen poslední tři písmena rýmů, ale hlavně rytmus veršů. Slunce dnes opět nesvítí (8 slabik) - déšť bičuje posmutnělé kvítí (10 slabik)- asi by bylo lepší - déšť bičuje smutné kvítí (8 slabik). Z panelákové lodžie (9) - Těším se, až vlajka barvami ožije (12) - je to nerytmické a verš tzv.kulhá. Ale můžete to prohlásit třeba za volný verš a umělecký záměr :-) Jinak pěkný záměr
Marie Novotná
No to je paráda.Jste úplný básník.Jen tak dál.Vždyť příroda a krásy kolem nás vyzívají k veršování.Jen to každý nedokáže tak hezky jako vy.
Jaroslava Handlová
Moc děkuji za všechny komentáře. Jsou pro mne přínosné a tím velmi cenné. Původně jsem se bála netečnosti - tu považuji za nejhorší. A ono je tu tolik lidí, kteří si moji "básnickou" publikovanou prvotinu přečetli. Děkuji všem.
Jiří Libánský
Když se paní Handlová rozhodla v básni pro důsledné rýmování posledních tří písmen, báseň by tím získala na cenné originalitě. Škoda, že se ji to nepodařilo i v předposlední sloce. To mne mrzí víc, než pořadí fotografií. Třeba místo umělců tam namontovat mravence. Nebo tak nějak :-)
Jana Šenbergerová
A já jsem ráda, že láska k přírodě, a ne pravidla, zvítězila, i když chápu obě strany.
Zuzana Pivcová
Kdybych dodatečně nečetla tu dost emotivní debatu, ani by mě nenapadlo, co se vlastně mělo zlepšit. Buďme vděčni za pestrobarevné krásy přírody a važme si trochu našeho původu a historie. Ta symbolika je jen druhotná. Respektive neměla by být samoúčelná.
Jana Šenbergerová
Jarko, teď jsi na tom stejně, jako já před mnoha lety, když jsem kvůli souměrnosti umístila na hlavní nástěnku ústavu, ve kterém jsem učila, naši vlajku tak, že vlevo byla červená. Musela jsem ji celou předělat. Měla jsem prsty rozpíchané od špendlíků a vztek, ale od té doby jsem na to také cimprlich. Věra má pravdu. Pravidla se mají dodržovat, a tys použila v názvu slovo trikolora. Rudé tulipány se mezi bílými narcisy a modřenci pěkně vyjímají. Klobouk dolů před akční redakcí.
Věra Jelínková
To je ale tahanice. Teď je to Jaruško i ajťáku dobře. Díky. Česká trikolora má vodorovné a nebo svislé pruhy o stejné šířce. Při pohledu pozorovatele na trikoloru je bílá vždy vlevo. Česká trikolora se u nás málo nosí a když ,tak je to na hokeji a máte kolem sebe samé Rusy i když to jsou vlastně Češi. Věřím, že se na mě, Jaruško a ajťáku, nezlobíte u mě je to deformace ze zaměstnání. A že v tomto máme mezery svědčí i to, že pan prezident Zeman měl při svém slibu kravatu s ruskou trikolorou. A jak jsem napsala, Jaruško, poetům fantazie sluší. Děkuji.
Jaroslava Handlová
Libore, děkuji. Je evidentní, že původní titulní velký snímek rudých tulipánů nahoře vypadal mnohem lépe. Byla by to velká troufalost, kdybych si přála ty tulipány vrátit zpět?
Libor Neumann
Dobrý večer dámy, obrázky jsem seřadil dle instrukcí a budu si to už taky pamatovat:) Máme v plánu v nejbližší době všechny uživatelské funkce zrevidovat a vylepšit, řazení obrázků si přídám do seznamu úkolů... "ajťák i60"

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...