Jmeniny

Jmeniny

24. 5. 2013

Od časného rána dostávám maily, vzkazy, SMS, MMS, volají mi příbuzní nebo přátelé. Proč? Mám dnes svátek. Říká se mu jmeniny. Nijak zvlášť ho neslavím, jen s partnerem a přáteli vypijeme skleničku na zdraví. Někdo mě podaruje kytičkou, jiný mi dá nějaký milý dárek.

Jsem tělem i duší Jana. Mám to jméno moc ráda, i když jsem k němu přišla jako slepý k houslím. Dostala jsem ho jako prvorozená po otci, který se těšil na syna. Můj bratr, třetí dítě, nosí také jméno Jan. Zároveň obsahuje i jméno mé matky, která byla Anna. Souzní se mnou a já s ním.

Po svém strýci, kmotrovi, jsem dostala při křtu jméno Františka, se kterým jsem se dosud nedokázala ztotožnit na žádné úrovni, ale jeho dárce jsem měla ráda. Maminka a manžel mi říkali Johanko. Bylo mi milé stejně jako ti, kteří mi tak říkali. Když někdy použil můj muž oslovení Johano, bylo mi jasné, že je něco špatně.

Já si říkám Trí. Tree souvisí s mou láskou k přírodě a ke stromům, čehož dokladem jsou různé moje texty. V anglické verzi ho víc vnímám jako jméno pro ženu. Z numerologického hlediska má příznivou vibraci. Propojuje mě se Zemí a Vesmírem.

V naší rodině je to jméno zřejmě oblíbené. Občas říkám, že je pěkně "zjančená". Proč? Posuďte sami.

Já jsem Jana, můj dědeček byl Jan stejně jako můj tatínek a bratr. Bratr má dceru Janu, ta má syna Jana a bratra Jana, který má ženu Janu. Můj švagr je Jan, má syna Jana, který má ženu Janu.

Už se v tom nevyznáte? Ani se vám nedivím, také v tom mám někdy pěkný zmatek. A co vy a vaše jméno? Už jste o tom někdy přemýšleli? Jak se vám líbí, jak ho vnímáte?

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Děkuji všem za milá přání a hezká povídání. Také přeji všechno nejlepší nejen všem "zdejším" Janám, ale i nositelům ostatních jmen, neboť každý den má někdo svátek ...
Růžena Antlová
Také máme v rodině 3 Jany .Moje jméno v rodině je osamocené ti z rodiny co jméno Růžena měli jsou všichni po smrti.Ze svého jména jsme radost neměla hlavně ve škole na mě bylo pokřikováno Roza koza spadla z voza. Líbilo se mi když mě tatínek osplovoval Růžičko.V současné době se mi moje jméno líbí nejvíc všichni kolem mi říkají -babičko Růženko-
Zuzana Pivcová
Myslela jsem na to zrána, že má dneska svátek Jana, pak jsem ale místo přání musela jít na jednání, kvůli vadě sluchu malé skončila jsem ve špitále, teď jsem doma z pěkné dáli, všichni Ti tu zatím přáli, tak tu chybu napravuji, stylem svým Ti gratuluji, myslím na Tě od rána, všechno dobré, Zuzana
Jitka Chodorová
I my jsme takto poznamenáni,manželův děda Jan,manželův otec Jan,manžel Jan,dcera Jana a vnuk Honzík. Ještě,že mě nenapadlo dát synovi taky Jan,už se mi to zdálo trochu "nad".Taky jančíme pořád. Ještě takovou průpovídku,můj tchám chodil na potlach s místmíma Janama,tam se říkalo,že když se sejdou dva Honzové,je to,jako když se sejdou tři blázni.Nechci tím nikoho urazit,ale u nás se tomu zatím vymyká jen vnuk Honzík,alespoň prozatím.
Hana Procházková
Patříme také mezi podobně "postižené" rodiny, máme syna Jana, dceru Janu a syn Jan má také syna Jana...u vnoučat se postižení zatím neprojevilo. Právě jdeme naší Jance / Janině, Janduli, Janince.../ gratulovat a budeme všichni "jančit"!!!
Věra Jelínková
Květinku s přáníčkem posílám po netu. Mám takový malý dáreček, a to: Jana je ženská forma vlastního jména Jan. Pochází z hebrejštiny, kde יוחנן jóchanán znamená „Hospodin je milostivý“ nebo také „milostivý dar Hospodinův“. Od téhož jména pochází někdy samostatná forma Johana. Pokud chcete vědět více, tak si klikněte na http://cs.wikipedia.org/wiki/Jana a kde jsem zjistila, že je Vaše jméno hebrejského původu? Pak klikněte na https://www.email.cz/web-office/j6kqqyBMGmJJ8rL_EuzYTLyNusnhiO5bOjN8kLFeCGx6JkUCDbOSN2ifMiF0Kz6tsbdKGf0/kalendar_wikipedie.xls, což je "živý kalendář". Moc chytrá stránka. Jak jsem spokojena já se svým jménem mi již tady nevyjde. Ale není to žádná sláva. Jméno mi připadá moc "tvrdé". Když si vzpomenu, jak na mě volal šéf ... Věróóóóó. Jak říkám, žádná sláva. Tak vše nej...nej...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.