Bouřky zatěžují hlavně
chronicky nemocné lidi

Bouřky zatěžují hlavně
chronicky nemocné lidi

20. 6. 2013

Bouřky zatěžují především lidi s nemocným srdcem, vysokým tlakem, epileptiky a astmatiky. Změny atmosférického tlaku před bouří působí i na psychiku, je více nervozity, lidé se snáze dostanou do sporů a reagují zkratkovitě. "To je nebezpečné hlavně na silnicích, hrozí víc dopravních nehod," řekl praktický lékař Jan Jelínek.

Bouřky a náhlé změny počasí přitom budou podle meteorologů pro letní měsíce čím dál charakterističtější.

"Situace těsně před bouřkou je nebezpečná z řady důvodů. Přetěžuje lidi, kteří trpí oběhovými poruchami, kardiaky, vadí astmatikům. A zvlášť upozorňuji na to, že je poněkud nebezpečno na silnicích, protože se lidé ne zcela ovládají," uvedl lékař.

Po příchodu bouřky se lidem začne ulevovat, nastává ale další nebezpečí, a to blesky. Jelínek radí neschovávat se pod stromy, nebýt na místech, kde člověk vyčnívá nad reliéf krajiny. Pokud jede na kole či na koni, měl by zastavit, slézt a najít si místo, kde nebude vyčnívat. Úrazy bleskem jsou na koni prý dokonce častější než na kole, protože kůň je vodivý, je dokonale uzemněný a jezdec na něm funguje jako hromosvod.

Za bouřky je vysoce rizikové koupání v plastikových bazénech, které nejsou uzemněné. Naproti tomu v přírodních nádržích by se člověku nic stát nemělo. V každém případě ale je lepší vrátit se na břeh.

Odborníci radí za bouřky neutíkat, nebezpečí zásahu bleskem tím stoupá. Nejlépe je zalehnout do nějaké prohlubně, aby tělo nevyčnívalo. Tak je nutno setrvat, dokud se bouře nevzdálí alespoň deset kilometrů. V této vzdálenosti je, když se dá napočítat mezi blesknutím a hromem do třiceti.

Venku za bouřky je nebezpečné držet delší kovové předměty, mohou působit jako hromosvod. Kovové chodecké hole je lepší odhodit. Od vysokých stromů, skal či sloupů by člověk měl být nejméně dva metry, ale raději mnohem dál.

Člověk zasažený bleskem zpravidla potřebuje masáž srdce a umělé dýchání. S oživováním se musí začít hned a provádět je až do chvíle, než dorazí lékař. Zasažený člověk umírá až v 80 procentech případů, ve zbylých 20 procentech je zraněn a hrozí trvalé následky.

bouře zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Uf! Vždycky jsem měla bouřky ráda, ale teď abych se bála. Je dobře takové věci uveřejňovat častěji, lidé na svou bezpečnost často zapomínají. V tomto případě trocha strachu neuškodí, ale může prospět.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%