Riziko náhlé srdeční
smrti snižuje pohyb

Riziko náhlé srdeční
smrti snižuje pohyb

5. 9. 2013

Solidní tělesná kondice může významně snížit riziko náhlé srdeční smrti. Lepší vyhlídky přitom nemají jen ti, co se věnují cvičení a sportu, ale všichni, kdo podstupují nějakou tělesnou námahu a mají pravidelný pohyb. S tímto tvrzením přišli finští vědci, kteří zkoumali pacienty se srdečním selháním.

Podle nich je u lidí, kteří věnují čas cvičení nebo se hýbají třeba v rámci zaměstnání, riziko náhlého úmrtí až dvakrát nižší než u těch, kteří si kondici nijak neudržují, informovala agentura DPA.

Tým odborníků kolem Jariho Laukkanena a Hagnase Magnuse z univerzity ve finském Kuopiu své závěry přednesl na kongresu kardiologů v Amsterodamu. Vycházejí ze studie zahrnující 193 pacientů ve věku od 42 do 60 let, výhradně muže.

Náhlá srdeční smrt hrozí zejména starším mužům, dochází k ní v poslední době však i u mladších lidí, a dokonce také u sportovců. Způsobují ji zejména závažné arytmie. Jako o náhlé se o ní hovoří proto, že ji lékaři definují jako smrt do jedné hodiny od projevu prvních příznaků.

srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Paní Šenbergerová, sama sobě si jste nejlepším lékařem. :-)
Jana Šenbergerová
I když má člověk dost pohybu, může být spouštěcím mechanizmem dlouhotrvající stres. Takže udržovat se nejen v kondici, ale také trochu "nad věcí" Než jsem z výše uvedeného důvodu sama prodělala infarkt, myslela jsem si, že se žen netýká - nikdy jsem o žádné, která by zemřela na infarkt, neslyšela, zatímco kosil muže všech věkových kategorií. Teď už si musím dávat pozor, abych své srdce nepřetěžovala ani nevhodnými činnostmi, ani přílišnými emocemi. Pokud jde o pohyb, dávám přednost chůzi, cyklistice a sexu, u emocí vede radost nejen z toho, že je ještě zvládám, ale ze života vůbec. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.