Česko je v léčbě cukrovky úspěšné: 
prevence komplikací se vyplácí

Česko je v léčbě cukrovky úspěšné:
prevence komplikací se vyplácí

13. 11. 2013

V péči o diabetiky patří naše republika podle místopředsedy České diabetologické společnosti profesora Milana Kvapila k evropské špičce. Důkazem podle něj je to, že díky včasné a kvalitní léčbě méně diabetiků dospěje do stadia, kdy jim je kvůli komplikacím amputována noha. Počty diabetiků stoupají rychleji než počty amputací. „Všude kromě severských států a ČR amputací u diabetiků přibývá,“ řekl Kvapil při příležitosti Světového dne diabetu, kterým je 14. listopad.

Využívejte možnost vyšetření – pojišťovny ho hradí

Loni se v ČR léčilo 841 tisíc diabetiků, dalších 200 tisíc o své cukrovce neví, protože potíže zatím nemají. Každý rok se zjistí cukrovka u 40 tisíc až 50 tisíc lidí, po odečtení úmrtí je nárůst léčených ročně o 20 tisíc až 30 tisíc. „Cukrovka je metlou současného světa, raketově přibývá zejména cukrovky druhého typu,“ varoval Kvapil a doporučil, aby lidé využívali toho, že zdravotní pojišťovny hradí vyšetření cukru v krvi.

Správná hladina je do 5,5 mmol na litr krve, měřeno na lačno, předstupeň cukrovky je od 5,6 do sedmi, cukrovka je od sedmi výše. Od samého počátku cukrovka poškozuje cévy, i když ještě potíže nepůsobí. Trvá pět až sedm let, než se poškození projeví v takové míře, že pacient musí vyhledat lékaře. V horším případě může být první komplikací infarkt.

Nové léky jsou dražší, ale nakonec se díky nim ušetří

O kvalitě péče podle profesora Kvapila svědčí i to, že 80 procent diabetiků je v péči odborné diabetologické ambulance, jen menší část sledují praktici. Podiatrické ambulance nově mají kód pro péči o diabetickou nohu a pojišťovny jim ji hradí.

Podle odborných doporučení začíná léčba cukrovky edukací. Pacient se dozví, jak má změnit jídelníček a jaký pohyb pro něj je vhodný. Po pár týdnech ho lékař znovu vyšetří a změří hladinu cukru. Pokud úprava životosprávy nezabrala, nasadí mu léky. Počty léčených jen dietou v Česku klesají a přibývá diabetiků léčených léky.

Kvapil to vysvětlil tím, že dřív se s léky čekalo, teď se nasazují co nejdřív – oddálí se tak i o řadu let komplikace, ke kterým časem každý diabetik dospěje. V prevenci komplikací jsou účinné zejména gliptiny, bere je na cukrovku i prezident Miloš Zeman. Nové léky jsou sice až desetkrát dražší, podle Kvapila se ale pojišťovnám vyplatí, protože léčba komplikací je mnohem nákladnější.

cukrovka zdraví
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
841 000 diabetiků je vlastně obrovský počet zákazníků farmaceutických firem. Proto asi výzkum na poli léčení diabetu nijak nepostupuje. Léčení jeho následků je lukrativnější. Čekárny ordinací jsou plné letáků jak žít s diabetem. Jejich vydávání financují výrobci léků. Jen nám naši milí diabetici vydržte žít a kupovat si léky co nejdéle.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.