Genius loci

Genius loci

18. 2. 2015

Máme oblíbené místo? Je pro nás nádherné a nepostradatelné, přestože mnozí kolem nás si myslí, že je vymyšlené? Mýlí se. Někdy ho vídáme ve snu, někdy o něm čteme, umíme si ho dokonale představit. Velké, rozmanité místo, které je naším druhým domovem a přináší uklidnění. Máme tam svůj pařez, kam lze usednout, dívat se kolem na krásu přírody a zahnat chmury, které občas život přináší. Dobře ho známe, přesto nás vždy něčím překvapí? 

Je naším útočištěm, kde jsme moc rádi, je místem, kde se cítíme bezpečně a jistě, místem, kde zapomeneme na všechny strasti, kde se necítíme sami a sdílíme starosti i radosti tohoto místa. Kde si užíváme volnosti, svobody, nemusíme se skrývat, nemusíme nic skrývat, ani před světem ani před sebou. Naopak, nutí nás postavit se k problémům čelem.

Kdykoliv když si toto místo představíme, vypadá neskutečně krásně. V červené záři zapadajícího slunce zalije srdce pocit štěstí, cítíte, že nabírá síly, aby vám přineslo další sluncem zalitý den. Za ranního červánkového svítání naladí člověka, aby se probudil v dobré náladě, odpočatý a povzbuzený. Oblíbené místo, které patří jen nám, kde se vracíme do mladých let, kde se čas milosrdně zastaví. Nalézáme zde to, co hledáme, uvidíme to, za čím běháme, za hvězdou kouzelnou co splní nám sen. 

Skutečné či vysněné?! Máme oblíbené místo?

 

Z archivu - náš portál obsahuje cca 2500 čtenářských příspěvků,  nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.é
Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Mám takové místo. Nosím ho v sobě, takže je úplně jedno, kde se zrovna nacházím.
Zuzana Pivcová
Před několika lety jsem se dověděla o určitém meditativním postupu, vedoucím k relaxaci a osvěžení jako cca 2 hodiny spánku. Je to jen krátká chvíle. Člověk musí projít počítáním od čísla 7 do čísla 1 v představě barevným spektrem od červené do fialové, pak setrvat vnitřním zrakem na svém zvoleném místě, říci si určitou formulku a zase se zpětnou cestou vrátit do reality. Při té příležitosti se mi tehdy samo vybavilo místo, na kterém budu chtít vždycky takhle meditovat, i když je daleko. Díky, Dano, za druhou možnost přečtení článku.
Alena Várošová
Chválím autorku Danu,každý z nás máme svoje vysněné a tajné místo,kam se rádi vracíme ve smutku,žalu,radosti tam,kde je nám dobře a kde si bobijeme baterky a je nám zase dobře.A já to své neprozradím.
Eva Mužíková
Okraj skály nad vesnicí, kde jsem dlouhá léta bydlela. Nádherný rozhled, pod skálou kolem borové lesy, všude nikým, krom ptáků, nerušené ticho. Toto místo , ke kterému vede příkrá krkolomná cestička bylo a stále je pro mne jakýmsi cílem. Vždy, když jsem měla nějaký vážný problém před sebou / př. operace/, říkala jsem si: Evčo, až zase budeš mít sílu a vylezeš sem nahoru, to již bude určitě vše OK...Zatím se mi to vždy podařilo....
Soňa Prachfeldová
Mám oblíbené místo, pod naším ohromným smrkem se nádherně relaxuje a zvířátka kolem a oblaka nade mnou. Vnímám nekonečno.
Hana Rypáčková
Ano.Tak to cítím,Je to místo, kde jsme doma,kde máme pelíšek,kam za námi nikdo nemůže, když ho nepozveme.Večer v něm usínám a ráno se z něj probouzím.Mnohokrát za den se tam uschovám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...