Sankt-Petěrburg, Petrohrad, 
Leningrad... To je jedno město

Sankt-Petěrburg, Petrohrad,
Leningrad... To je jedno město

25. 1. 2014

Petrohrad, někdejší metropole ruského státu a kolébka tří revolucí, byl před rovnými devadesáti lety, 26. ledna 1924, přejmenován na Leningrad. Stalo se tak na počest vůdce říjnové revoluce a zakladatele sovětského státu Vladimira Iljiče Lenina, který o pět dní dříve zemřel. Jeho rodné město Simbirsk zase dostalo název Uljanovsk, to podle Leninova pravého ména Uljanov. 

Bývalé hlavní město Ruska tehdy změnilo své jméno již podruhé. To původní, Sankt-Petěrburg (Pevnost svatého Petra), získalo po svém zakladateli caru Petru I. Velikém, který jej v roce 1703 založil s cílem vybudovat metropoli v tehdejším západním stylu. Na Petrohrad bylo poruštěno v důsledku protiněmeckých nálad v srpnu 1914, krátce po vypuknutí první světové války.

Zatímco původní historický název Sankt-Petěrburg byl městu na Něvě po dlouhých diskusích navrácen v září 1991, Leninovu rodišti zůstalo jméno Uljanovsk dodnes. 

města Rusko
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hynek Pourt
Já si spíš říkám, co by bylo, kdyby to zůstalo jediným hlavním městem... třeba by to Rusko bylo úplně jiné. Když jsem tam byl jako turista (vízum jsem dělal přes http://rusko-viza.cz/ ), hodně mě to nadchlo.
Zuzana Pivcová
Pro mě je toto město, ve kterém jsem bohužel nebyla, spojeno s událostmi 2. světové války, kdy německá armáda oblehla tehdejší Leningrad natolik, že ho naprosto odřízla od jakéhokoliv zásobování. Lidé umírali hlady a nemocemi, zůstávali ležet na ulicích, pohřbívali je jen do sněhu. A přesto se město nevzdalo.
Jaroslava Handlová
Poznala jsem toto pěkné město jen v době, kdy se jmenoval Leningrad. Učarovaly mi bílé noci i architektura města. Určitě dál vzkvétá - stálo by to za nový výlet do současného Sankt Petěrburgu!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...