Matyáš Braun, Rakušan 
zdomácnělý v Čechách

Matyáš Braun, Rakušan
zdomácnělý v Čechách

23. 2. 2014

Rakouský barokní sochař a řezbář Matyáš Bernard Braun, který je řazen mezi nejvýznamnější představitele vrcholně barokního sochařství, působil převážně v Čechách. Do Prahy se tento rodák z Tyrol poprvé podíval někdy kolem roku 1710, po letech učení v Rakousku a cestách po Itálii. V Čechách brzy zdomácněl, našel si tu ženu i přátele a stal se novoměstským měšťanem.

Už jeho první větší práce, socha Vidění sv. Luitgardy, umístěná na Karlově mostě, mu zajistila obdiv i množství dalších zakázek. Braunova dílna byla v letech 1725 až 1726 největší dílnou v Praze. Braun už tehdy vlastnil tři domy a sad s letohrádkem. Se svou manželkou měl pět dětí.

Ze všech děl tohoto mistra jsou asi nejznámější sochy v Kuksu, vytvořené na objednávku hraběte Františka Antonína Šporka (alegorie Ctností a Neřestí či monumentální plastiky tesané do pískovcových skal v Betlému u Kuksu). Dále také výzdoba pražské rezidence císařského diplomata Jana Václava Gallase, řezby pro klášter v Plasech nebo sochy na mytologické téma pro zahradu zámku v Duchcově.

Braun se narodil přesně před 330 lety, 24. února 1684 v obci Sautens u Innsbrucku. Skonal v nedožitých 54 letech, 15. února 1738 v Praze.

Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%