Vitamín C: všelék budoucnosti.
Přemůže zánět nebo i rakovinu?

Vitamín C: všelék budoucnosti.
Přemůže zánět nebo i rakovinu?

19. 3. 2014

Banality mohou někdy notně překvapit. Jakkoliv se může zdát, že vlastnosti vitamínu C již byly nesčetněkrát popsány, výsledky nedávno publikovaných studií lékařů a vědců naznačují, že veškerý potenciál „céčka“ nebyl dosud zdaleka využit. „Většina odborníků i laiků zná podávání vitamínu C jako doplňku stravy u chřipky a nemocí z nachlazení, jelikož se předpokládá, že zvyšuje imunitu a odolnost organismu. Nicméně v poslední době přicházejí z USA a Německa informace o možnosti využití vysokých dávek vitamínu C u chronického zánětu,“ zdůrazňuje ředitel vzdělávací společnosti Edukafarm, farmakolog Zdeněk Procházka.

Zhruba patnáctkrát vyšší koncentrace dosažená v krevní plazmě po nitrožilní aplikaci (oproti podání ústy, po němž nelze takových hodnot dosáhnout), propůjčuje vitamínu C silné protizánětlivé a další účinky, které lze využít v kardiologii, alergologii, dermatologii, revmatologii a zejména v onkologii. Proto je také ve vysoké koncentraci vázán na předpis. „Vysoké dávky vitamínu C dokáží usmrtit buňky tumoru a redukovat nádorovou hmotu. Velký význam má také podpora chemoterapie a redukce nežádoucích účinků s ní spojených,“ vysvětluje Procházka“. 

Sníží utrpení

Skupina německých odborníků farmaceutů a lékařů loni publikovala výsledky kohortové studie, jejímž cílem bylo v praxi zhodnotit podmínky bezpečnosti a účinnosti intravenózně podávaného vitamínu C ženám s rakovinou prsu v prvním pooperačním roce. Jak známo vedlejší účinky onkologické léčby dokáží pacienty řádně potrápit a připravit je o chuť žít. Trpívají nevolností, průjmem, zvracením, ztrátou chuti, bolestmi, vyčerpáním, depresí, závratí, poruchou krvetvorby a mnoha dalšími. Díky vitamínu C ale může kvalita života pacientů s rakovinou podstatně vzrůst.

„Ženy, které obdržely vitamín C, trpěly oproti skupině bez této léčby podstatně méně vedlejšími účinky standardní terapie i tumoru samotného. Podobné výsledky byly dosaženy i v období následné péče, přičemž ženy ze skupiny s vitamínem C si téměř nestěžovaly. V obou fázích se celková intenzita symptomů snížila o jednu třetinu až o polovinu. Je zřejmé, že snížení nežádoucích účinků ve studijní skupině nemůže být vysvětleno nehomogenitou v proměnných mezi oběma skupinami, ale je dáno vlivem doplňkové terapie vitamínem C,“ uvádějí němečtí specialisté ve svých závěrech.

Nadějné jsou i další výzkumy. „Bylo provedeno několik studií, které prokázaly, že vitamín C potlačuje množení buněk maligních tumorů, usmrcuje je a redukuje hmotu nádoru. Například ve studii z roku 2011, jíž zpracoval kolektiv autorů z marburgské univerzity v čele s Anjou Frömberg, byl zkoumán vliv vysokých dávek vitamínu C na buňky různých zhoubných lidských nádorů, jako je karcinom tlustého střeva, ovaria, prostaty a prsu. „Céčko“ podporovalo zánik těchto buněk a potlačovalo jejich množení. Pokud byly buňky napřed „ošetřeny“ vysokou dávkou vitamínu C, a poté se na ně nechaly působit určité protinádorové léky, byla jejich účinnost vyšší než u buněk, které předtím nebyly v kontaktu s touto živinou,“ popisuje farmakolog dostupné informace.  

Céčkem proti zánětu

Nedostatek vitamínu C totiž může stát u vzniku a rozvoje chronického zánětu v těle, který bývá příčinou řady civilizačních chorob a dalších těžko léčitelných nemocí (viz Oxidativní stres). Na rozdíl od savců lidé (a opice a morčata) ztratili schopnost vlastní produkce vitamínu C podle aktuální potřeby. Zdraví jedinci získají dostatek této živiny z vyvážené stravy. Těm nemocným, kteří jí potřebují více, ale musí být doplňován. Důležitá je forma. Pouze nitrožilní aplikací lze dosáhnout v krvi terapeutických koncentrací, jejichž účinek je protizánětlivý. Při podání ústy nelze tohoto účinku dosáhnout, a to kvůli omezeným možnostem transportu vitamínu C z trávicího traktu. „Vysoké dávky vitamínu C podané infúzí jsou přitom mimořádně bezpečné. Živina se totiž velmi rychle vylučuje ledvinami,“ vysvětluje Zdeněk Procházka.

Poslední vědecké poznatky o jinak banálním vitamínu C jsou tak neuvěřitelné, že se jim řada lékařů i dalších odborníků zdráhá uvěřit nebo je považuje za prázdninovou výplň okurkové sezóny. „Víme, že vitamínová léčba je prospěšná, zvláště po chemoterapii.  A že vitamín C je antioxidant, ale tyto informace považuji za výkřiky. Navíc, chemoterapie fungují na řadě různých principů, takže neexistuje jednotná léčba nežádoucích účinků,“ míní například uznávaný onkolog a senátor Jan Žaloudík.

„První reakce lékařů jsou většinou zdrženlivé, jelikož tak vysoká účinnost u známého vitamínu C je překvapuje, nicméně nové informace z oblasti klinické a farmakologické mluví jasnou řečí. Lékaři, kteří se již s tímto typem terapie seznámili, ji hodnotí velmi vysoko,“ namítá farmakolog Procházka.

Opomíjená láce

Přetrvává také postoj, že vysoké dávky vitamínu C mohou způsobovat například odvápnění kostí. Tento názor ale vyvrací farmakoložka Lucie Kotlářová. „Naopak existují desítky studií, které prokazují, že nedostatek vitamínu C vede k osteoporoze. Je totiž důležitým kofaktorem enzymatických procesů, které způsobují rozvoj buněk kostní tkáně,“ zdůrazňuje. 

Infúze zatím není v Česku registrována, ale podle českého lékového zákona mají lékaři právo předepisovat v tuzemsku přípravky, které získaly registraci v jiném členském státě Evropské unie. Jedna infúze vitamínu C v dávce 7,5 gramu stojí pacienta zhruba 700 korun. Podává se jednou týdně až jednou měsíčně podle typu a intenzity onemocnění.  Vitamínové kúry nejsou běžně hrazeny pojišťovnami.

Nízká cena terapie přitom může být příčinou, proč jsou poznatky o účincích vitamínů zatím opomíjeny. Přestože jsou známy mnoho let, stále se o nich tak málo ví a tak málo se vyžívají v léčbě, byť jsou mnohem bezpečnější než mnoho moderních léčiv. Zároveň jsou ale levné a tudíž nemohou figurovat jako nositelé zisku. „S ohledem  na vynikající léčebné výsledky a nízkou cenu infúzní terapie vitamínem C předpokládám, že v budoucnu bude paušálně hrazena, protože u řady chorob přináší mimořádně solidní výsledek při porovnání ceny s výkonem a benefitu s rizikem,“ doufá farmakolog Procházka. 

 

Oxidativní stres

Rozvíjí se v situaci, kdy je v organismu přebytek tzv. reaktivních sloučenin kyslíku (ROS). K jejich odstraňování slouží antioxidanty. Při vyčerpané nízké koncentraci vitamínu C v organismu není tento oxidativní stres tlumen a stává se podhoubím chronických zánětů a s ním souvisejících onemocnění.

Oxidativní stres vzniká v důsledku:

-        infekce, v první fázi zánětu, jako ochrana před změněnými nádorovými buňkami
-        špatné životosprávy, kouření, stresu, konzumace alkoholu, škodlivin ze životního prostředí, operací, chemo- a radioterapie

Oxidativní stres je spojen s onemocněními:

-        nádory
-        alergie včetně astmatu a atopického ekzému
-        akutní a chronické infekce
-        kardiovaskulární onemocnění
-        nemoci kloubů jako revmatoidní artritida a osteoartróza
-        některé chronické střevní zánětlivé choroby

rakovina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ivana Mrázková
Podle mě je skvělým zdrojem vitaminu C hlávkové zelí. (viz. https://www.eushops.cz/blog/hlavkove-zeli ) My si z něj vždycky děláme salát, který nám vydrží i několik dní, takže si ho jednoduše přidáme ke každému jídlu :)
Zuzana Pivcová
Měli bychom však přijímat přírodní vitamin C, nikoliv v kapslích nebo v čem. Ty jsou pro tělo totiž obtížně zpracovatelné. A navíc tělo přebytky béčka i céčka následně bez použití vyloučí.
Jana Šenbergerová
Bylo by to krásné, ale tak jednoduché to zas není. Na našem zdraví se podílí řada faktorů. Bez dobrého kořínku by to asi nešlo. Fakt je ten, že čemu věříme, to funguje lépe.
Pavla Vítková
Moje teta už třicet let denně polkne dva vitaminy B a C. Nedávno jí bylo 97 let, je stále poměrně svěží, jen špatně chodí.
Svatava Páleníková
Kéž by to byl všelék. Ale moc otmu nevěřím, že by farmaceutické firmy si nechaly vzít byznys "obyčejným" vitaminem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.