Vitamín C: všelék budoucnosti.
Přemůže zánět nebo i rakovinu?

Vitamín C: všelék budoucnosti.
Přemůže zánět nebo i rakovinu?

19. 3. 2014

Banality mohou někdy notně překvapit. Jakkoliv se může zdát, že vlastnosti vitamínu C již byly nesčetněkrát popsány, výsledky nedávno publikovaných studií lékařů a vědců naznačují, že veškerý potenciál „céčka“ nebyl dosud zdaleka využit. „Většina odborníků i laiků zná podávání vitamínu C jako doplňku stravy u chřipky a nemocí z nachlazení, jelikož se předpokládá, že zvyšuje imunitu a odolnost organismu. Nicméně v poslední době přicházejí z USA a Německa informace o možnosti využití vysokých dávek vitamínu C u chronického zánětu,“ zdůrazňuje ředitel vzdělávací společnosti Edukafarm, farmakolog Zdeněk Procházka.

Zhruba patnáctkrát vyšší koncentrace dosažená v krevní plazmě po nitrožilní aplikaci (oproti podání ústy, po němž nelze takových hodnot dosáhnout), propůjčuje vitamínu C silné protizánětlivé a další účinky, které lze využít v kardiologii, alergologii, dermatologii, revmatologii a zejména v onkologii. Proto je také ve vysoké koncentraci vázán na předpis. „Vysoké dávky vitamínu C dokáží usmrtit buňky tumoru a redukovat nádorovou hmotu. Velký význam má také podpora chemoterapie a redukce nežádoucích účinků s ní spojených,“ vysvětluje Procházka“. 

Sníží utrpení

Skupina německých odborníků farmaceutů a lékařů loni publikovala výsledky kohortové studie, jejímž cílem bylo v praxi zhodnotit podmínky bezpečnosti a účinnosti intravenózně podávaného vitamínu C ženám s rakovinou prsu v prvním pooperačním roce. Jak známo vedlejší účinky onkologické léčby dokáží pacienty řádně potrápit a připravit je o chuť žít. Trpívají nevolností, průjmem, zvracením, ztrátou chuti, bolestmi, vyčerpáním, depresí, závratí, poruchou krvetvorby a mnoha dalšími. Díky vitamínu C ale může kvalita života pacientů s rakovinou podstatně vzrůst.

„Ženy, které obdržely vitamín C, trpěly oproti skupině bez této léčby podstatně méně vedlejšími účinky standardní terapie i tumoru samotného. Podobné výsledky byly dosaženy i v období následné péče, přičemž ženy ze skupiny s vitamínem C si téměř nestěžovaly. V obou fázích se celková intenzita symptomů snížila o jednu třetinu až o polovinu. Je zřejmé, že snížení nežádoucích účinků ve studijní skupině nemůže být vysvětleno nehomogenitou v proměnných mezi oběma skupinami, ale je dáno vlivem doplňkové terapie vitamínem C,“ uvádějí němečtí specialisté ve svých závěrech.

Nadějné jsou i další výzkumy. „Bylo provedeno několik studií, které prokázaly, že vitamín C potlačuje množení buněk maligních tumorů, usmrcuje je a redukuje hmotu nádoru. Například ve studii z roku 2011, jíž zpracoval kolektiv autorů z marburgské univerzity v čele s Anjou Frömberg, byl zkoumán vliv vysokých dávek vitamínu C na buňky různých zhoubných lidských nádorů, jako je karcinom tlustého střeva, ovaria, prostaty a prsu. „Céčko“ podporovalo zánik těchto buněk a potlačovalo jejich množení. Pokud byly buňky napřed „ošetřeny“ vysokou dávkou vitamínu C, a poté se na ně nechaly působit určité protinádorové léky, byla jejich účinnost vyšší než u buněk, které předtím nebyly v kontaktu s touto živinou,“ popisuje farmakolog dostupné informace.  

Céčkem proti zánětu

Nedostatek vitamínu C totiž může stát u vzniku a rozvoje chronického zánětu v těle, který bývá příčinou řady civilizačních chorob a dalších těžko léčitelných nemocí (viz Oxidativní stres). Na rozdíl od savců lidé (a opice a morčata) ztratili schopnost vlastní produkce vitamínu C podle aktuální potřeby. Zdraví jedinci získají dostatek této živiny z vyvážené stravy. Těm nemocným, kteří jí potřebují více, ale musí být doplňován. Důležitá je forma. Pouze nitrožilní aplikací lze dosáhnout v krvi terapeutických koncentrací, jejichž účinek je protizánětlivý. Při podání ústy nelze tohoto účinku dosáhnout, a to kvůli omezeným možnostem transportu vitamínu C z trávicího traktu. „Vysoké dávky vitamínu C podané infúzí jsou přitom mimořádně bezpečné. Živina se totiž velmi rychle vylučuje ledvinami,“ vysvětluje Zdeněk Procházka.

Poslední vědecké poznatky o jinak banálním vitamínu C jsou tak neuvěřitelné, že se jim řada lékařů i dalších odborníků zdráhá uvěřit nebo je považuje za prázdninovou výplň okurkové sezóny. „Víme, že vitamínová léčba je prospěšná, zvláště po chemoterapii.  A že vitamín C je antioxidant, ale tyto informace považuji za výkřiky. Navíc, chemoterapie fungují na řadě různých principů, takže neexistuje jednotná léčba nežádoucích účinků,“ míní například uznávaný onkolog a senátor Jan Žaloudík.

„První reakce lékařů jsou většinou zdrženlivé, jelikož tak vysoká účinnost u známého vitamínu C je překvapuje, nicméně nové informace z oblasti klinické a farmakologické mluví jasnou řečí. Lékaři, kteří se již s tímto typem terapie seznámili, ji hodnotí velmi vysoko,“ namítá farmakolog Procházka.

Opomíjená láce

Přetrvává také postoj, že vysoké dávky vitamínu C mohou způsobovat například odvápnění kostí. Tento názor ale vyvrací farmakoložka Lucie Kotlářová. „Naopak existují desítky studií, které prokazují, že nedostatek vitamínu C vede k osteoporoze. Je totiž důležitým kofaktorem enzymatických procesů, které způsobují rozvoj buněk kostní tkáně,“ zdůrazňuje. 

Infúze zatím není v Česku registrována, ale podle českého lékového zákona mají lékaři právo předepisovat v tuzemsku přípravky, které získaly registraci v jiném členském státě Evropské unie. Jedna infúze vitamínu C v dávce 7,5 gramu stojí pacienta zhruba 700 korun. Podává se jednou týdně až jednou měsíčně podle typu a intenzity onemocnění.  Vitamínové kúry nejsou běžně hrazeny pojišťovnami.

Nízká cena terapie přitom může být příčinou, proč jsou poznatky o účincích vitamínů zatím opomíjeny. Přestože jsou známy mnoho let, stále se o nich tak málo ví a tak málo se vyžívají v léčbě, byť jsou mnohem bezpečnější než mnoho moderních léčiv. Zároveň jsou ale levné a tudíž nemohou figurovat jako nositelé zisku. „S ohledem  na vynikající léčebné výsledky a nízkou cenu infúzní terapie vitamínem C předpokládám, že v budoucnu bude paušálně hrazena, protože u řady chorob přináší mimořádně solidní výsledek při porovnání ceny s výkonem a benefitu s rizikem,“ doufá farmakolog Procházka. 

 

Oxidativní stres

Rozvíjí se v situaci, kdy je v organismu přebytek tzv. reaktivních sloučenin kyslíku (ROS). K jejich odstraňování slouží antioxidanty. Při vyčerpané nízké koncentraci vitamínu C v organismu není tento oxidativní stres tlumen a stává se podhoubím chronických zánětů a s ním souvisejících onemocnění.

Oxidativní stres vzniká v důsledku:

-        infekce, v první fázi zánětu, jako ochrana před změněnými nádorovými buňkami
-        špatné životosprávy, kouření, stresu, konzumace alkoholu, škodlivin ze životního prostředí, operací, chemo- a radioterapie

Oxidativní stres je spojen s onemocněními:

-        nádory
-        alergie včetně astmatu a atopického ekzému
-        akutní a chronické infekce
-        kardiovaskulární onemocnění
-        nemoci kloubů jako revmatoidní artritida a osteoartróza
-        některé chronické střevní zánětlivé choroby

rakovina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.