Moje Čtyři dohody

Moje Čtyři dohody

26. 3. 2014

Kdekdo by chtěl „změnit svět“. Mnozí však již víme, že pokud člověk chce něco změnit, má za úkol začít u sebe. Ale známe to, že?  V hospodě, na poště, v obchodě,  u kafé..: ten BY změnil to a ten zase tohle, ten BY dělal tohle jinak a líp… Ale jak začít u sebe?

Třeba si znovu přečíst bestseller Čtyři dohody, autor  Don Miquel Ruiz. Kniha se stala průvodcem pro získání osobní svobody skrze moudrost starých Toltéků. A toto téma je také zpracováno ve stále vyprodaném a velmi úspěšném představení Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem.

Po zhlédnutí divadelního představení jsem si krom jiného připomněla jednoduchou pomůcku. A proč zrovna pomůcku je jasné každému, kdo se naučil nebo pokusil nebo stále pokouší 4 dohody sám se sebou dodržet. Jedna moje známá za vším používá rčení „nicht einfach“. A tady to tedy sedí.

Pomohla mi osvědčená pravda, že pokud něco chci, mám se soustředit na to, co CHCI a ne na to co nechci. A tak mi pan Dušek pomohl přetvořit si  4 „Dohody“, pro někoho příkazy či rozkazy, do pozitivních doporučení. Jaký je výsledek?

1. Dohoda v originále zní NEHŘEŠ slovem. Uzavřeš-li se sebou tuto dohodu, znamená to, že se zavazuješ neubližovat nadávkami druhým ani sobě, že nebudeš používat slovní manipulaci, vydírání apod… a já se snažím dohodnout se se sebou takto: VAŽ  slovo a jeho dosah.

2.Dohoda v originále zní: NEBER si nic osobně.
Zjišťuji, že tato Dohoda je pro mnoho lidí jedna z nejtěžších, zvláště pro ty, kteří nejsou úplní flegmatici a splachovací typy. Většina lidí je nastavena tak, že i nic neříkající poznámku analyzují a vezmou jako útok na svoji osobní důležitost. „Nemáme nikdy odpovědnost za činy druhých, neseme odpovědnost jen za ty své.“
Pro mne Dohoda č. 2 zní: BUĎ nad věcí, usiluj o rovnováhu a harmonii

3. Dohoda v originále zní:  NEVYTVÁŘEJ si žádné domněnky. Pokud se rozhodnete, osvojit si pouze tuto jedinou dohodu, dokážete zcela změnit svůj život.
Navrhuji mít raději na paměti tato slova:  PTEJ se, dokud ti to není jasný a pracuj s FAKTY. Pokud nalezneš odvahu klást otázky a vyjádřit, co skutečně chceš, nebudeš „ za blba“ a nebudeš vycházet z domněnek. Slova „prý, já myslel, domnívali jsme se...“ se ztratí ze slovníku a tím i mnohá NEdorozumění.

4. Dohodu beru do slova a do písmene dle „originálu“: Vždy dělej vše, jak nejlépe dovedeš
Příklad - dokážeš udělat oběd, i když jsi nemocný, ale úplně jinak bude vypadat, když jsi zdráv. Udělej oběd na 100% jak ti tvůj stav dovolí. A jestli něco děláš „jen tak“, tak raději dělej něco jiného, co chceš dělat na 100%. Jeden známý školitel má dobrý příklad. Jak by to vypadalo, kdyby dva chtěli dítě, ale „nedělali to“ na 100%? Co člověk, myslím tím stále toho co chce něco změnit, to jiná cesta ke změně.

Přeji všem hodně štěstí a trpělivosti na své cestě! 

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Knížka stojí za přečtení a v podání Jaroslava Duška za zhlédnutí. A také stojí za to na sobě zapracovat. Život je hned snadnější a příjemnější.
Zuzana Pivcová
Čtyři dohody (vlastně teď už pět) znám, ale vždy je dodržovat je pro mě osobně velmi, velmi těžké, hlavně ta druhá a třetí, tam je to každodenní boj sama se sebou. :-)
František MENDLÍK
Bohužel po dosažení jistého věku je velice těžké nebrat nic osobně. Něco o tom vím. Svoji plechovou hubou občas utrousím podle mne vtipnou poznámku a pak se divím, proč ten dotyčný se mnou nemluví. Omlouvám to tím, že dotyčný nemá smysl pro humor, ale pak mi dochází, že je lepší držet hubu. Chytlavý jsem ovšem také.
Jiří Libánský
http://www.i60.cz/clanek_3410_ctyri-dohody-jak-ridit-svou-mysl-podle-moudrosti-starych-tolteku.html

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.