Moje Čtyři dohody

Moje Čtyři dohody

26. 3. 2014

Kdekdo by chtěl „změnit svět“. Mnozí však již víme, že pokud člověk chce něco změnit, má za úkol začít u sebe. Ale známe to, že?  V hospodě, na poště, v obchodě,  u kafé..: ten BY změnil to a ten zase tohle, ten BY dělal tohle jinak a líp… Ale jak začít u sebe?

Třeba si znovu přečíst bestseller Čtyři dohody, autor  Don Miquel Ruiz. Kniha se stala průvodcem pro získání osobní svobody skrze moudrost starých Toltéků. A toto téma je také zpracováno ve stále vyprodaném a velmi úspěšném představení Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem.

Po zhlédnutí divadelního představení jsem si krom jiného připomněla jednoduchou pomůcku. A proč zrovna pomůcku je jasné každému, kdo se naučil nebo pokusil nebo stále pokouší 4 dohody sám se sebou dodržet. Jedna moje známá za vším používá rčení „nicht einfach“. A tady to tedy sedí.

Pomohla mi osvědčená pravda, že pokud něco chci, mám se soustředit na to, co CHCI a ne na to co nechci. A tak mi pan Dušek pomohl přetvořit si  4 „Dohody“, pro někoho příkazy či rozkazy, do pozitivních doporučení. Jaký je výsledek?

1. Dohoda v originále zní NEHŘEŠ slovem. Uzavřeš-li se sebou tuto dohodu, znamená to, že se zavazuješ neubližovat nadávkami druhým ani sobě, že nebudeš používat slovní manipulaci, vydírání apod… a já se snažím dohodnout se se sebou takto: VAŽ  slovo a jeho dosah.

2.Dohoda v originále zní: NEBER si nic osobně.
Zjišťuji, že tato Dohoda je pro mnoho lidí jedna z nejtěžších, zvláště pro ty, kteří nejsou úplní flegmatici a splachovací typy. Většina lidí je nastavena tak, že i nic neříkající poznámku analyzují a vezmou jako útok na svoji osobní důležitost. „Nemáme nikdy odpovědnost za činy druhých, neseme odpovědnost jen za ty své.“
Pro mne Dohoda č. 2 zní: BUĎ nad věcí, usiluj o rovnováhu a harmonii

3. Dohoda v originále zní:  NEVYTVÁŘEJ si žádné domněnky. Pokud se rozhodnete, osvojit si pouze tuto jedinou dohodu, dokážete zcela změnit svůj život.
Navrhuji mít raději na paměti tato slova:  PTEJ se, dokud ti to není jasný a pracuj s FAKTY. Pokud nalezneš odvahu klást otázky a vyjádřit, co skutečně chceš, nebudeš „ za blba“ a nebudeš vycházet z domněnek. Slova „prý, já myslel, domnívali jsme se...“ se ztratí ze slovníku a tím i mnohá NEdorozumění.

4. Dohodu beru do slova a do písmene dle „originálu“: Vždy dělej vše, jak nejlépe dovedeš
Příklad - dokážeš udělat oběd, i když jsi nemocný, ale úplně jinak bude vypadat, když jsi zdráv. Udělej oběd na 100% jak ti tvůj stav dovolí. A jestli něco děláš „jen tak“, tak raději dělej něco jiného, co chceš dělat na 100%. Jeden známý školitel má dobrý příklad. Jak by to vypadalo, kdyby dva chtěli dítě, ale „nedělali to“ na 100%? Co člověk, myslím tím stále toho co chce něco změnit, to jiná cesta ke změně.

Přeji všem hodně štěstí a trpělivosti na své cestě! 

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.