Senior policie: půjčky a kreditky

Senior policie: půjčky a kreditky

22. 4. 2014

Se zájmem jsem si přečetla první  článek Senior policie, s platbou kreditkou mám taky problémy. Už se mi několikrát stalo, že jsem se netrefila na správnou číslici, musela vyťukávat znovu a zdržovala frontu za sebou. Je ale ještě jedna věc, kde jsou starší lidé velmi omezováni. A to jsou různé půjčky u bank. Nechci zde propagovat jakékoliv zadlužení, musí se opravdu velmi pozorně zvážit, na co máme a na co půjčku potřebujeme, abychom neupadli do dluhové pasti a nepřipravili se o důstojný příjem.

Proto, když jsme s manželem uvažovali o nutném zateplení domu v rámci rekonstrukce, probírali jsme i různé způsoby zajištění. Okamžitě jsme vyloučili všechny nebankovní půjčky, napsali jsme si různá vydání i příjmy, prokonzultovali to s dětmi. Syn mi nabídl ručení. Poté jsme zašli do banky, kde mám běžný účet. Paní v bance byla velmi vstřícná a slušná. Opět s námi vše probrala a sdělila nám, že s naším příjmem a ručením syna máme nárok na větší půjčku, než jsme potřebovali. 

Výsledek? Zamítnutí půjčky kvůli věku! Samozřejmě nám to takhle neoznámili, mohli by mít problémy kvůli diskriminaci věkem. Nemají vůbec žádnou povinnost vám jakýkoliv důvod zamítnutí sdělit. Samotná dotyčná úřednice banky byla zamítnutím překvapená a nepřímo nám důvod potvrdila. Půjčku jsme si zařídili jinak u jiné banky. Poctivě splácíme, dokonce ji chceme splatit předčasně, abychom uvolnili ruce synovi, který ji vzal na sebe.

Ale zkuste se sami informovat u bank, nikde vám peníze nepůjčí, dokonce mají některé i stanovenou horní věkovou hranici. S kreditkami je to samé, zde je naštěstí věková hranice vyšší, takže s tou problémy zatím nemáme.

Přitom důchodci jsou nyní snad jediná kategorie, kde je jistý příjem. Samozřejmě, je nutno vzít v úvahu, že mezi námi jsou i lidé, kteří s penězi neumí hodpodařit či se nechají nalákat na různé akce typu "Šmejd", ale ti mladší jsou ohroženi zase jinak. Můžou častěji přijít o práci, častěji propadají různým závislostem.

Je to můj názor a moje zkušenosti. Ještě jednou bych chtěla napsat, že každá půjčka se musí bedlivě zvážit, neschvaluji půjčky na dovolenou či drahé dárky.

Přesto mi důchodce vychází jako nejjistější splátce. A pro případ úmrtí jsou pojištěni u půjček přece i ti mladší.

 

Ověřeno seniory senior policie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Co se týče půjček seniorů je pravdou, že banky neradi půjčují lidem nad 65 let věku.Za to nebankovní společnosti jako Cetelem, Provident atd. s tím nemají problém.Je bohužel mnoho důchodů, že jsou v tzv. insolvenci a musí na sebe vyhlásit osobní bankrot. Již jsem za poslední rok takto zpracovávala 10ti seniorům insolvenční návrh ke Krajskému soudu, aby formou splátkového kalendáře (musí být víc než 30 procent z dlužné částky) po dobu 5let svůj dluh spláceli. Jsou to velmi smutné případy o kterých bych raději se nezmiňovala.
Květoslava HOUDKOVÁ
Novinkou v možnosti půjčky je poskytnutí Kč 3000,- na terminálech Sazky. Poplatek á Kč 30,-/za 1000,- = za tu půjčku Kč 90,- při splacení do 30 dnů. Měla bych zájem, uhradila pak z důchodu = hotově! Ale to prý nelze - k poskytnutí 1. půjčky musím uvést číslo účtu!! Já ale žádný účet nemám - k ničemu nepotřebuji. I v tomto příp. byl měl postačit občans.průkaz + potvrzení výše důchodu - vše další považuji už za "sběr osob. údajů"!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.