Lépe než za mlada
Ilustrační foto: ingimage.com

Lépe než za mlada

27. 3. 2016

Nazrál čas a já jsem v 61. letech odešla z pracovního procesu na zasloužený odpočinek. Plánovala jsem si, jak budu ještě více cestovat a poznávat svět. Jenže člověk míní a vše je najednou jinak. Můj manžel vážně onemocněl a péče o něj vyžadovala hodně času. Byla to pro mne velice náročná doba.

Hledala jsem pro sebe náplň života a tu jsem našla ve sportu, ke kterému jsem měla vždycky blízko. Začala jsem trénovat jízdu na kole. Nejprve jen dvě hodiny denně a postupně jsem za tuto dobu hravě najela 40 km v okolí svého bydliště. Vždy je ale něco za něco. Přestala jsem po obědě sledovat televizi, stejně tam nebylo nic kloudného ke koukání.

Na prověření své fyzické kondice jsem si zadala úkol - ujet za roční cyklistickou sezonu 5 000 km. Nejhorší bylo ujet těch prvních 1 000 km. Kolikrát to dost bolelo a těch jmen, co jsem si dala. Postupně to bylo lepší a nakonec jsem najela 6 200 km, průměrnou rychlostí 23 km/hod. Musela jsem s kolem do servisu, protože jsem sjela pneumatiky.

Jízdě na kole vděčím za svoji tělesnou i duševní svěžest. Lépe zvládám veškeré životní těžkosti a trable. Není dobře, že jezdím sama, ale zatím to zvládám. Kolaři jsou solidární národ, a když vidí, že mám problém, zastaví a pomohou.

Při jízdě na kole se mi stanou i humorné příhody. Jednou v létě jsem jela krásným Kokořínským údolím a v mírném stoupání jsem dohonila tři funící a tlusté manažery na kolech. Pot z nich stříkal, a tak jsem je předjela. Ten poslední prohodil celý brunátný: "To jsem si nemyslel, že nás předjede holka".

Byla jsem milosrdná, neotočila jsem se na ně, aby neviděli, kdo je to vlastně předjel. Jen podotýkám, že jsem na sobě měla funkční cyklistické oblečení, brýle a samozřejmě helmu.

 

 

 

aktivní senioři cyklistika Můj příběh sport
Autor: Hana Lafková
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Ráda od Vás dostávám různé přeposlané mailové informace a teď jsem ráda, že jste se tu objevila i "naživo". Po 2 letech od srazu v Havlíčkově Brodě. :-)
Helenka Vambleki
Asi jsem neujela 5000km za celý život :-) - nejvíc asi 30 a týden jsem si nesedla na zádel :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
I málo stačí lidi obveselit: Vidět bábu na trojkolce jet po cyklostezce - no, to jsem pro ostatní cyklisty a bruslaře SHOW ! (Ale zase mnozí mne zastavují s dotazem, jak se mi jezdí, jak kolo vyhovuje atd. = že uvažují pořídit rodičům/prarodičům - což upřímně doporučuji). A mám z tisku fotku z Holandska - a tam jezdí na trojkolkách i mladí !
Helena Hejduková
víc než super, mnoho šťastných kilometrů v této sezóně a je fakt, že my "holky" se fakt někdy nezdáme. kdyby jste se otočila, nejspíš by byli na RZS.
Lidmila Nejedlá
Paní Hano, vzala jste to za správný konec. A nebojte se, někdo se k Vám určitě přidá...třeba ze seznamky. Tak hezké vyjížďky.
Hana Rypáčková
Po loňské vyjížďce jsem ještě na kole nejela, zápěstí mám stále nejisté, bolí. Ale už to bude rok a tak se chystám zase kolo vytáhnout a začít krátkými projížďkami. Přeji ti Hanko kilometry bez nehody...Pět tisíc nenajedu možná ani autem... :)
Karel Boháček
Jezdil jsem kdysi dost na kole a mohu říci ,že já už jezdil na svém - horském kole- a ostatní si klepali na čelo / brzdy tenkrát jsem musel kolikrát polévat vodou jak byly rudé od sjezdu/.Dnes chodím raději pěšky / protože chci vidět to co jiní neuvidí/ a ty cyklisti si zase klepou na čelo...jo my pěšáci to dnes máme těžké, na cyklostezky jsou peníze a naše turistické pěšinky a mostky zarůstají a bortí se.
Hana Čadová
Milá jmenovkyně, ráda jezdím na kole, ale km nehltám. Na chatě jezdíme na historických kolech! Přeji Vám hodně ujetých km bez nehody! Hana
Květoslava HOUDKOVÁ
Milá Hanko - dlouho jsme se odmlčely a tak - po přečtení článku - se snad -někdy?- objevíš u nás v Kostelci n.Labem. Nevím, kde začíná polabská cyklostezka - ale já se na ní objevuji i na trojkolce - sice "nehltám" žádné km, ale při hezkém odpoledni dojedu k Brandýsu n.Lab. a zpět.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...