Slunce může potlačit
vaše léky na srdce

Slunce může potlačit
vaše léky na srdce

16. 7. 2014

Před odjezdem na dovolenou by lidé s nemocným srdcem či vysokým tlakem měli probrat svůj aktuální zdravotní stav s lékařem. Doporučí jim, která z plánovaných aktivit je pro ně vhodná a čemu by se měli vyhnout. Pacienti by si také měli dát napsat léky na celou dobu pobytu a zjistit si, zda slunce nemění jejich účinky. Na dovolené by se měli vyvarovat těžké fyzické námahy a přísně dodržovat pitný režim.

„Sluneční záření ovlivňuje účinnou látku amiodarone, která se užívá na léčbu srdečních arytmií. Takzvaná letní dieta, kdy ve stravě je vyšší množství zeleniny, zase mění účinky preparátů s warfarinem, který se podává proti tvorbě krevních sraženin,“ upřesnil primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor Petr Neužil.

Kdo dovolenou teprve plánuje, měl by zvolit až zářijový termín, vhodné období od konce května do poloviny června už letos promeškali. Podobně jako zdraví lidé by i kardiaci neměli pobývat na slunci v poledních hodinách a měli by používat kvalitní krémy s vyšším ochranným faktorem. Musí počítat s tím, že se unaví rychleji než zdraví lidé. Při delší cestě autobusem či letadlem by měli zařadit cvičení dolních končetin k prevenci žilní trombózy.

Sportovní aktivity měly být přiměřené zdravotnímu stavu. Vhodná je turistika, běh, jízda na kole, ale ne v extrémním terénu. Doporučeno je rekreační plavání a kondiční cvičení. Člověk po infarktu by měl znát, jako maximální tepovou frekvenci si může dovolit, což zjistí u lékaře pomocí zátěžového testu. Jeho cílová tepová frekvence by při sportu neměla přesáhnout 70 až 75 procent této maximální hodnoty. Určitě by se měl pacient vyvarovat adrenalinových sportů.

V horkém počasí a při zátěži by měl vypít za den alespoň tři až čtyři litry tekutin. Vhodné je střídat čistou vodu, ovocné čaje a různé minerálky. „Problém je, že starší lidé si méně uvědomují pocit žízně a častěji zanedbávají příjem tekutin. Záměrně pijí méně také lidé, kteří trpí úniky moči,“ upozornil primář. Zda je tělo dostatečně zavodněné, lze zjistit jednoduchým testem – pokud u člověka s normální funkcí ledvin a močových cest nepřichází při stávajícím přísunu tekutin potřeba „na malou“ během tří až čtyř hodin, měl by rozhodně více pít.

srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.