Jak jedou Češi a Slováci
na Tour de France 2014

Jak jedou Češi a Slováci
na Tour de France 2014

18. 7. 2014

Mám nejvíce rád rekreační cyklistiku, protože tu světovou špičkovou už jsem před časem přestal obdivovat. Řada vítězů světově uznávaných závodů byla diskvalifikována pro doping. Ať už to byl světově uznávaný Američan Lance Armstrong nebo i další vítěz Tour de France v roce 2006 jeho krajan Floyd Landis. Získané tituly nesmějí používat a vítězství bylo přiznáno za rok 2006 španělskému závodníkovi na 2.místě. Na Tour de France zemřel  v roce 1967 na následky dopingu a selhání srdce anglický závodník Tom Simpson.
Podobně byly medaile z olympijských her předány dodatečně naší běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové po prokázaném dopingu u ruských závodnic. A pro zajímavost Kateřina Neumannová reprezentovala mimo jiné Českou republiku v terénní cyklistice (MBT)  i na letních olympijských hrách 1996 v Atlantě.

Dnes se dívám jen občas na odpolední přenosy z Tour de France, ale více jako na cestopisné filmy v přímém přenosu. Krásné záběry krajiny z vrtulníků a hezké pohledy na městečka a vesnice kolem silnice, po které projíždějí závodníci. Do galerie na konci článku jsem přidal několik záběrů z televizních streamů na internetu. Závod Tour de France má přezdívku - Stará dáme, protože se jezdí už od roku 1903. Závod byl přerušen jen během obou válek a  letos se jede 101.ročník.

Na Tour de France nikdy celkově nezvítězil československý ani český cyklista, ale v obrovské světové konkurenci se není co divit. Pouze v několika etapách vyhrál český závodník slovenského původu Ján Svorada a český cyklista Pavel Padrnos v časovce družstev. V letošním ročníku je náš nejlepší závodník Leopold König zatím po 12-ti etapách na 19.místě se ztrátou 8:25 minuty a  Jan Bláha na 99.místě se ztrátou 1 hodina 28 minut 57 sec.
V minulém ročníku 2013 dojel český závodník Roman Kreuziger zatím na nejlepším 5.místě, ale mohl dosáhnout na lepší umístění. Musel se však podřídit kolektivní taktice svého družstva a podporoval především španělskou hvězdu týmu Alberta Contadora. V letošním roce bohužel nemohl Roman Kreuziger startovat ze zdravotních důvodů.
Slovák Peter Sagan je zatím nejlepším závodníkem bodovací soutěže letošního pelotonu a jezdí proto v zeleném trikotu. Dnes skončil opět těsně druhý za norským závodníkem Kristoffem, který byl bronzový na olympijských hrách v Londýně 2012. Závodníci jeli přes 4.5 hodiny.

Nemusím se dívat na cyklistiku každý den, ale záběry francouzské krajiny jsou opravdu překrásné. V minulých etapách cyklisté jeli v dešti a teplotách kolem 10°C a dnes závodili ve vedru nad 30°C. Jejich výkony a rychlost rekreační cyklisté těžko pochopí. Přenosy začínají po 14 hodině na ČT4 sport. Koho zajímá Francie a cyklistika, tak se rád podívá. Už jedenáct let je ŠKODA AUTO sponzorem Tour de France a mnoho škodovek můžete vidět v průběhu závodu. Octavie tam nejsou náhodou. Závodníci ujedou 3656 kilometrů v 21-ti etapách za 23 dní do 27.7.2014

cyklistika sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Pavel Král
Polda König jede výborně a stále se drží na krásném 8.místě před vjezdem do Pyrenejí, na které se těší. Uvidíme, zda se mu podaří udržet v TOP 10. Bohužel nejde Kreuziger, který má distanci pro nesrovnalosti v biologickém pasu. Není sice diskvalifikován cyklistickou federací , ale vedoucím stáje není nominován.
Miroslav Štorch
V pátek 18.července nejlepší vrchařský výsledek českého cyklisty Leopolda Königa, který se umístil na 3.místě v etapě, která končila ve větší výšce, než je naše nejvyšší hora Sněžka - tady 1730 metrů a posunul se v celkovém pořadí na 10. místo. Snad mu forma a síly vydrží do dalších etap.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%