Moje léto 2014: Setkání v Humpolci

Moje léto 2014: Setkání v Humpolci

28. 8. 2014

Léto, prázdniny, dovolené - cestujeme a navštěvujeme mnohá zajímavá místa. Jedním z takových míst je i město Humpolec, které jsem při putování létem navštívila. Proč?

…"Hliník se odstěhoval do Humpolce"…

Věta, kterou bezpochyby zná každý z nás. Věta, která se prolíná filmem, který nám přináší radost již přes 30 let. Věta, kterou na dotaz učitele ve filmu "Marečku, podejte mi pero" odpovídáme současně s hercem Zdeňkem Srstkou.

Neexistující postava Hliníka proslavila město Humpolec natolik, že v září 2002 došlo ve městě k jedinečné akci tohoto druhu - byla odhalena pamětní deska člověku, kterého nikdy nikdo neviděl, a přesto ho zná téměř celý národ.

K pamětní desce se začali sjíždět turisté z celé republiky, někteří přivezli Hliníkovi dárky, které umístili na kámen s pamětní deskou v parku Stromovka, někteří zde sehráli podařené scénky, dokonce za přítomnosti novinářů proběhl rozhovor s mužem, který by mohl být Hliníkem, další se přišli přesvědčit na vlastní oči o "existenci" Hliníka a vyfotografovali se u pamětní desky. Velký zájem o Hliníka přivedl město k myšlence vybudovat slavnému přistěhovalci muzeum - HLINÍKárium.  První schůzky se zúčastnili i oba scénáristi filmu, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, kteří dodali také materiály a nápady pro připravovaný projekt.

I když ve filmu je „Hliník stále nepřítomen“ v Humpolci se s ním „určitě setkáte“.

Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Děkuji, Jaruško. Přeji hezké letní dny.
Jaroslava Handlová
Danuš, v době vydání mně tento Tvůj článek nějak unikl. K Humpolci mám velmi vřelý vztah, měla jsem tam mnoho příbuzných a moje matka tam poslední roky svého života žila, tak jsem tam často jezdívala a při tom také chodívala okolo kamene "Hliníka". Hezké - úsměvné!
Dana Kolářová
Olinko, děkuji a přeji Ti všechno nejlepší k svátku, hlavně zdraví a bezva celý sváteční den.
Olga Štolbová
V Humpolci jsem nikdy nebyla, škoda, ale Tvé povídání mě s ním hezky seznámilo. Díky....
Dana Kolářová
Děkuji vám za milé komentáře a přeji příjemné dny.
Zuzana Pivcová
To s pamětní deskou a vůbec s Hliníkem je stejně milé jako s Cimrmanovým středem Evropy v Havlíčkově Brodě. A Váš článek je také milý jako vždy.
Marie Novotná
Krásné,mám ráda Humpolec,svého času jsem tam byla každý týden.A ráda se do Humpolce vracím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.