Stonehenge obklopovalo sedmnáct
dalších svatyní

Stonehenge obklopovalo sedmnáct
dalších svatyní

10. 9. 2014

Známá megalitická stavba Stonehenge v jižní Anglii nestála v krajině jako osamělý monument, obklopena byla nejméně 17 dalšími svatyněmi. K tomuto překvapivému zjištění dospěli archeologové, kteří s pomocí moderních technologií zevrubně zmapovali okolí neolitického komplexu. O objevu dnes informovala britská média.

Týmy archeologů z univerzit v Birminghamu a Bradfordu, k nimž se připojili odborníci z Vídně, pomocí několika metod prozkoumaly půdu v okolí Stonehenge. Celkem zmapovali oblast o rozloze 12 čtverečních kilometrů, kde až do hloubky tří metrů "nahlédli" pomocí přístrojů - magnetometru, podzemního radaru a 3D laserového scanneru.

"Tohle radikálně mění náš pohled na Stonehenge. V minulosti jsme byli toho názoru, že Stonehenge bylo osamocené, ale tak to nebylo... šlo o něco obrovského," popsal objev vedoucí projektu Vince Gaffney. Kromě základů 17 menších či větších kruhových svatyň v okolí kamenného kruhu archeologové objevili i 60 obřích kamenů nebo pilířů, které zřejmě byly součástí další neolitické svatyně Durrington Walls.

Při skenování půdy odborníci zaměřili i nejrůznější umělé vyvýšeniny, příkopy, pohřebiště a zbytky dřevěných staveb. Jejich význam teprve budou dál zkoumat.


památky příroda zajímavosti
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Zajímavé místo, ale ve skutečnosti nepůsobí tak mohutně jako na obrázcích.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...