Víkendové zamyšlení

Víkendové zamyšlení

27. 9. 2014

Často jezdím odpočívat s vnukem do Lanškrouna. Je to krásné, členité město, plné života, kultury a zeleně. Všude se setkáváme s milými lidi. Pozdraví i ti, kteří nás potkají někde u velkého paneláku v kterýkoliv čas.

Ve Farské zahradě, v sousedství kostela, byl celé léto každý pátek kulturní program.Téměř vždy uvedl a návštěvníky zahrady i restaurace U pastýře uvítal farář, jehož jméno mnozí znáte, ale možná nevíte, že na své faře natáčí pro ČT1 pořad Uchem jehly a do Orlickoústeckého deníku píše své Zbigniewovy (ne)smysly.

Na faceboku nezapomene přidat veškeré aktuální fotografie nejen ze křtů a svateb v jeho kostele, ale i z golfu, dobročinných akcí, návštěv seniorů, nemocných nebo postižených dětí a ze spousty jiných aktivit. S každým se vyfotí a rád.Mezi lidmi je daleko široko velmi oblíben, i když se najdou tací, kteří jeho aktivity neschvalují a dotazují se, zda je dobrý kněz, zda zvládá hlavně farské povinnosti.

Když mluví s jeho polským přízvukem a stále se usmívá, říkáte si: "Jak to ten člověk dělá?" Říká, že se drží „Novodobého desatera" papeže Františka, které papež zformuloval v jednom z rozhovorů pro argentinské noviny. Je to deset rad pro šťastný život. Tady jsou :

1. Žij a nechej žít.

2. Rozdávej se druhým – buď otevřený a velkorysý.

3. Životem jdi klidně – buď laskavý a pokorný.

4. Zdravě trav svůj volný čas.

5. Neděle má být vašimi prázdninami – svátkem.

6. Najdi novátorské způsoby na vytvoření důstojných pracovních míst pro   mladé lidi.

7. Respektuj a starej se o přírodu.

8. Přestaň být negativní.

9. Nesnaž se obracet jiné na tvoji víru, respektuj jiná vyznání.

10. Aktivně usiluj o mír.

Setkání s tímto knězem přeji každému z Vás.Nepopsatelná atmosféra, vše s úsměvem a laskavostí, popřáním dobré chuti k jídlu nebo dotazem: "Je všechno v pořádku ?"

A tak se těším, až přejde nastávající podzim, zima, jaro a zase bude léto a my zajdeme opět s přáteli do Farské zahrady prožít báječný večer či den.

Tak tu sedím večer před víkendem a přemýšlím nejen o těchto slovech.Jsem v klidu a hladím svého nemocného vnuka. Pojedete-li kolem Lanškrouna, zastavte se a věřte, že i ten, kdo nevěří, uvěří!

naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Pana faráře Czendlika znám také jen z TV, ale je mi velice sympatický, má krásný úsměv a trochu mi připomíná podobou mého mladšího brášku. Je takový moderní, ale to si v jeho případě vůbec neodporuje s jeho posláním. Miluje lidi a život a o tom to je.
Jana Šenbergerová
V Lanškrouně jsem nikdy nebyla a pana faráře znám jen z médií. Uvedené desatero je blízké i lidem tzv. nevěřícím. Pěkné zamyšlení. Přeji všem krásný den.
Jitka Chodorová
Pěkně jsi to Zdeňko napsala,však jsem hned věděla,o kterého faráře jde,je to sympatický člověk,který kolem sebe šíří jen pozitivum,jeho úsměv je nakažlivý,měla jsi štěstí,když jsi se s ním potkala osobně,já ho znám jen z televize,ale dobrý dojem na mě taky udělal.Díky za napsané.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.