Vernisáž fotografií: Pozvánka na špacírku

Vernisáž fotografií: Pozvánka na špacírku

7. 10. 2014

Již před nějakým časem zde byla pozvánka na Jeníkovu špacírku. Těm, kdo nemohli přijet nebo to mají daleko, se pokusím přiblížit sobotní atmosféru.

Sraz u školy - rodného domu malíře Jana Zrzavého v 9.00 hodin. Zdá se, že mlhavé ráno neláká k vycházkám. Malé zastavení ve sklárně hned vedle školy, kde pan majitel prochází s návštěvníky a ukazuje umění brusičů a vše, co ke sklářství olovnatého skla patří.

Já se s kamarádkami řadím k podiu. A už se schází další hloučky lidí i kolaři dorazili a očekávají, co nového vymyslela parta nadšenců "Sdružení pro záchranu domu malíře Jana Zrzavého." Jako vždy jsou připraveny tři trasy: 3 km rodinná,10 km turistická a 22 km cyklotrasa. Hlavní pořadatel se ujímá slova, pak zaznělo několik písní místních školáků a neodlučně vychází mistr ze školy. Každý rok je nějak jiný, letos bylo překvapení a to opravdu veliké. Vedle školy býval špýchar, v kterém se v roce 1805-1813 nacházel lazaret. Zemřelé pohřbívali do nedalekého lesíka, ale hroby nezůstaly, a tak na jejich počest je na místě už mnoho let jen pomníček. Nadšenci "Jeníkovy špacírky" spojili špacírku se vzpomínkou na tento lazaret a zemřelé vojáky a nazvaly jí "Napoleonovou stopou". U pamětní desky lazaretu - někteří ji viděli při setkání i60 - nás čekal kyrysník na koni, a vedl naše kroky dál k pomníku.

Sešlost byla větší, než se počítalo, a tak husím "štrůdlem" pokračujeme přes louku. Ještě malé zastavení u potoka a hurá do kopce lesem k pomníku. Tam bylo další překvapení. V malém oddychovém ležení v dobovém duchu nám markytánka nabídla čaj z kotlíku (někomu s rumem) i pečené kaštany a opodál koně i jiné dobové postavy. Bylo to všechno velmi stylové. Ještě několik fotek a už spěcháme po trase k cíli.

Přes sousední vesničku,řeku a kolem nádraží k sokolovně. Tam už čeká hudba, pečené selátko, dobré pití a také trocha kultury. Pozvání přijal vodňaský spolek PNUTÍ, který si připravil vystoupení o životě Jana Zrzavého z dostupného materiálu přátel a známých mistra. Malá sokolovna byla opravdu zaplněná do posledního místečka.

Ještě jako poslední hřeb zbývalo vyhodnotit nejlepší špacírku a pak už jen dobrá zábava. Setkání přátel a nadšenců, tentokrát nejen mistra, ale i dobových, bylo pro všechny zúčastněné úžasným zážitkem.

Kyrysník má svou uniformu, jinak díky jemu - slečně Petře Novákové, která se zúčastní historických napoleonových válek v celé republice, ale i za hranicemi - zapůjčila i další uniformy od svých. spolubojovníků. Kdo přišel, ten nelitoval. Počasí sice téměř bez sluníčka, nám přálo a tak se šlapalo dobře. Snad malá fotogalerie Vám všem napoví, jak tam bylo. Už se těšíme na další ročník. To už bude šestý.

 

Vernisáž fotografií je nová soutěž magazínu i60 o zahradní gril společnosti Mountfield. Sestavte ze svých snímků výstavu fotografií na vámi zvolené téma a pozvěte své přátele na vernisáž. Pravidla soutěže najdete zde.
vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Je to moc pěkné vyprávění,které na ta místa přivede další poutníky.Fotografie jsou náladové,to mám moc ráda.
Jaroslava Handlová
Mohu potvrdit, že to bylo opravdu pěkné, protože jsem se letos rovněž zúčastnila. Dovolím si jen doplnit jednu informaci - Marie se z vrozené skromnosti nepochlubila, že právě její špacírka byla vyhlášena za nejlepší. Gratuluji!
Dana Kolářová
Moc pěkná vernisáž i s pozvánkou na příští ročník a připomínka setkání v Ředkovci.
Jana Šenbergerová
Marie, hezké! Mám takové akce ráda.
Zuzana Pivcová
Moc hezký výlet. A bezprostřední záběry z něj.
Eva Balúchová
Zajímavá akce a krásný výšlap.Fotka s husím pochodem je úžasná!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.