Vernisáž fotografií: 
Křest mé knihy pohádek

Vernisáž fotografií:
Křest mé knihy pohádek

15. 10. 2014

Knihy mám ráda, co moje paměť sahá, příběhy psané i vyprávěné a především pohádky ve všech podobách. O mé lásce k pohádkám jsem zde již psala v článku Konec cesty za snem. I o splněném přání napsat pohádky podle svých představ, spojit lásku k přírodě s láskou ke knize ve vlastní pohádkové knížce. Povedlo se. Po dlouhé náročné trnité cestě vystlané trpělivostí byly Pohádky pro Adélku vydány letos v lednu s ilustracemi Ing. arch. Miloslava Heřmánka.

Pohádkové vyprávění je určeno nejen dětem, ale i dospělým, kteří mají rádi pohádky, které podporují dětskou fantazii, představivost, slovní zásobu a schopnost soustředění. Ovšem aby se knížka k dětem dostala, je třeba ji uvést do života.

Dovolte mi, abych vás pozvala na vernisáž fotografií dokumentující křest pohádek, určených pro nejmenší čtenáře. Třešnička na dortu? Zcela určitě, ale i ta se musí připravit. Především musí knihy z nakladatelství doručit a mimochodem, byl to ten nejkrásnější balík na světě. První kniha v ruce, pocit, který se nedá slovy popsat! Stanovit datum křtu, vymyslet čím knihu pokřtíme, nejlépe barevnými květy, které v přírodě nasbírají víly a pohádkové bytosti. Opatřit kmotry, sestavit doprovodný program, pozvat hosty i zajistit pohoštění.

Moderátorka slavnostního odpoledne knihovnice dětského oddělení městské knihovny v Hradci Králové popřála pohádkám šťastnou cestu ke čtenářům, vyzdvihla význam čtení a vyprávění pohádek dětem, pro jejich další citový vývoj v dětském světě, kde by neměly chybět pohádky, zcela prosté a srozumitelné aby si v paměti uchovaly lásku k přírodě, knihám a svému rodnému kraji a obci, v které žijí. Ukázku z knížky zahájila dotazem:

"…Myslíte si, že pohádkové babičky existují jen v pohádkách? Adélka takovou babičku měla: babičku, která jí každý večer vyprávěla pohádky právě o tom, co spolu prožívaly a o místech, která navštívily. Lesy a louky se v nich hemží přírodními bytostmi, které znovu učí lidi to, na co už téměř zapomněli. Učí je, jak se chovat k přírodě, k věcem i k sobě navzájem. Možná, kdybychom měli všichni v dětství takovou pohádkovou babičku, že by svět dnes vypadal úplně jinak…"

Vždyť řečeno slovy básníka Jana Skácela:
Pohádka je, co dávno kdysi bývalo a dnes ze sna visí jak motouzek a zbytek pout, jež lze a nelze rozetnout. A třeba i čas jinak káže ten, kdo je moudrý, nerozváže provázek, jenž nás s dětstvím spíná a stará pouta neroztíná.

Vstupte, nejen na vernisáž, ale i do světa pohádek, jste srdečně zváni.

vernisáž
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji se zpožděním za tento inspirující počin.mm
Dana Kolářová
Děkuji vám všem za návštěvu vernisáže a milé komentáře. Jsou šlehačkou na Třešničce na dortu a moc mě potěšily!
Jaroslava Handlová
Danuš, přicházím sice až týden po vernisáži, ale přesto jsem okouzlena. Křest knihy papírovými kvítky jsem ještě neviděla. Líbivé ilustrace hezky dotvářejí pohádkový svět, do kterého jsi nás zde uvedla. (Lituji, že nemám vnoučata - určitě bych jim ráda četla, jako kdysi dávno dětem). Díky a gratuluji.
Miluše Převrátilová
Blahopřeji Vám, pracovala jsem v nakladatelství a tak si dovedu představit náročnou cestu od rukopisu až po vydání knížky včetně křtu, ale to už byla třešnička na dortu :-)
Marie Bartošová
Obdivuji každého, kdo umí vládnout slovem (smysluplným). Znám královéhradeckou knihovnu. Líbí se mi fotky, které vystihují to závěrečné napětí a očekávání těsně před "událostí" ( znám důvěrně z vernisáží mých výstav, i tu radost, když se dílo podaří ). Mám ráda knihy. Mám ráda pohádky. Co víc dodat? Gratuluji!
Růžena Antlová
Knížky a hudba jsou přátelé kteří tě nikdy neopustí -citace z tvé knihy pohádek které jsem přečetla na jeden zátah.
Dana Kolářová
Děkuji vám všem za milá slova chvály, mám radost a jsem dojatá. Přeji ván hezké a příjemné dny.
Dana Kolářová
Pro Janičku a další zájemce uvádím adresu, kde se dá kniha objednat. http://www.stahuj-knihy.cz/stahujknihy/eshop/0/3/5/723-Kolarova-Danuse-Pohadky-pro-Adelku
Dana Kolářová
Děkuji vám všem za milá slova chvály, mám radost a jsem dojatá. Přeji ván hezké a příjemné dny.
Marie Novotná
Gratuluji a obdivuji.Měla jsem možnost být nějaký čas v tiskárně , slyšela a viděla jsem hodně o knihách.Nikdy jsem si to neuměla představit,kolik času a práce to obnáší.A ještě více času,vymýšlení,ladění a starostí je potřeba,než se do tiskárny dostane.Je to běh na dlouhou trať ,ale ten cíl stojí za to.Radost pro všechny.Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.