Moje vernisáž fotografií:
Toulky Českým středohořím

Moje vernisáž fotografií:
Toulky Českým středohořím

19. 10. 2014

Úvodem: básnířka Věra Bartošková

Letím s Pegasem po svazích středohorských kopců převrácených misek po divokém sympóziu slunečních výbuchů. Ráno s denním rituálem procitnutí mrknu oknem ven a začínám jakoby nic první slunečný rozhovor ať už prší, sněží nebo čekám černý den jsme terčem kosmického prachu zbožnění a nemáme o tom potuchy.

Milí přátelé a náhodní návštěvníci, pojďte se mnou nahlédnout do krásného kraje, vezměte si pomyslně pohodlné boty, batoh na záda a vyrážíme...

České středohoří je lokalitou s neopakovatelnou atmosférou krásné přírody, vysokých čedičových kup a rovněž oblastí hradních zřícenin, které tyto dominantní vrcholy korunují. Mnohotvárné vulkanické pohoří a lesy doplňuje pestrá paleta pastvin, luk a polí, což vytváří v naší zemi jedinečnou rozmanitost. Díky vhodným přírodním podmínkám bylo České středohoří velmi brzy osídleno a kultivováno člověkem. Od poloviny 19. století se zde začalo rozvíjet ovocnářství a dosáhlo takových kvalit, že se často přezdívá České středohoří zahrada Čech.

Jestliže chcete pochopit České středohoří, nezbývá Vám, než vystoupat na nejvyšší horu - Milešovku - královnu Českého středohoří přezdívanou též Hromová hora - největrnější hora s nejvíce bouřemi u nás. Nabízí nádherný panoramatický rozhled.

Šlapeme dál na Boreč – Kouřová hora, na vrcholu stoupá z puklin teplý vzduch – národní přírodní památka. Pokračujeme výstupem na vrch Ostrý, na kterém je ruina hradu z husitského období. Nemůžeme opomenout vrch Lovoš, z kterého lze shlédnout celé město Lovosice. Také se podíváme na vrch Házmburk - čedičový masiv se zříceninou.

Už nás trochu bolí nohy, tak se přesuneme dopravním prostředkem do Libochovic. Město je hojně navštěvované turisty, zejména pak skvostný libochovický zámek a nádherné okolí řeky Ohře.

Zaskočíme do města Litoměřice, ležící na soutoku řek Labe a Ohře, Litoměřicko je jedno z vyhlášených vinařských oblastí Čech.

Vážení a milí přátelé a návštěvníci, děkuji Vám za čas věnovaný této vernisáži a někdy příště v jiné části Českého středohoří!

vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Žiji celý život v Teplicích, tak Středohoří také miluji. Vždy, když se vracím domů., vyhlížím známé kopce jak se přibližují a těším se, že už jsem zase doma.Je to krásný kraj, zbytečně by si ho Karel Hynek Mácha tak neoblíbil. Dokonce jsem se dočetla, že byl nazván nejkrásnějším krajem naší vlasti. To je velká pocta.
Soňa Prachfeldová
jé děvčata moc děkuji za návštěvu vernisáže a už se těším, škoda, že nemám nový kalendář, abych věděla, který den to bude !!!
Jaroslava Handlová
Soňo, já kdykoliv projíždím po silnici mezi Lovosicemi a Ústím, tak lituji, že nemohu zastavit, vystoupit a jít se projít aspoň na některý z těch kouzelných vrcholů. Tvoje vernisáž mě moc potěšila, úžasné jsou i ty podvečerní záběry. Soňo, budu uvažovat o květnu na Milešovce, stejně jako Olga*, pá
Vladka Steinová
Milá Soni, pěkné, trochu ta místa znám,hlavně Milešovku, vystihla jsi to nádherně!
Soňa Prachfeldová
Přátelé, děkuji Vám všem za milé komentíky, krajina stojí opravdu za shlédnutí, Maruško šla bych bosky světa kraj, ale je tam moc kamení, Olinko to ještě dojednáme, bylo by to skvělé, je tam plno na 1.máje, zdravím všechny a díky moc !
Zdeňka Vítková
Paní Soňo, tento kraj osobně neznám,snad nějaká návštěva v dětství na školním výletu.Ale díky Vašim fotkám jsem mohla nahlédnout tam, kde to milujete Vy, děkuji Vám
Milada Salajková
Příjemné pozvání, je jako nahlédnutí do rodinného alba. A o to v této "vernisáži" jde.. Fotografie mne lákají, vyzkouším to při prvním výletu také.
Miroslav Štorch
Bydlel jsem přes dvacet let v Ústí nad Labem a to patří do Chráněné krajinné oblasti České Středohoří. Studenty na střední škole jsme vytáhli na výlety zejména do Opárenského údolí, ale i na výhledy z Lovoše, Milešovky nebo z opravené rozhledny Varhošť. Středohoří je opravdu nádherné.Jen půl kilometru za domem jsme měli Vaňovský vodopád na Podlešínském potoce na předměstí Ústí nad Labem. Moc hezké snímky paní Soňo - jako vždy :-)
Jitka Chodorová
Tento kraj neznám,byla jsem jen u příbuzných mého muže v Litoměřicích a na svatbě,na zámku v Libochovicích,ráda jsem se prošla s vámi Soňo tímto krajem,byť jen pomyslně.Fotky krásné.
Olga Štolbová
Ahoj Soňo, kochám se tvou krásnou vernisáží, jak já tenhle kus světa miluju. Prochozené to tu ale nemám, pokud mi to ještě bude chodit, potkáme se v květnu na Milešovce. Fotky úžasné, naladila jsi mě do krásna, díky...*****

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...