Moje vernisáž: Kam míří mé kroky

Moje vernisáž: Kam míří mé kroky

22. 10. 2014

Střeží krajinu už mnohá staletí, zvýrazňují její oblé tvary, přitahují pozornost širého okolí, lákají svými tajuplnými zákoutími a odolávají po mnohé časy nárazům větru, přívalům vod, mrazivým objetím, ostrým paprskům slunce a lidské dobyvačnosti. Jsou to ony. Hrady, zříceniny, rozvaliny, pouhé zdi. Do dnešní doby hlásají, většinou z výšin, svou slávu a odhodlání svých pánů ochránit území jim přidělené či vydobyté.

Často vrostlé do krajiny, obklopené lesy a divokými parky, které lákají k dlouhým vycházkám, když už honům dávno odzvonilo. Jejich svědkové, staleté stromy prapodivných tvarů, na nás shlížejí ve své mlčenlivosti a jen cosi napovídají o divokých hrátkách odvážných mužů a tiché pokoře žen za opevněnými zdmi.

Mnohé z nich se během časů proměnily v pyšná sídla hradních dam a později zámeckých paní, jiné neodolaly náporům přírodním či lidským, nedostatku peněz či odvahy a zůstala tu jen jakási torza jejich slávy. Obojí dostatečně přitažlivé pro zvědavost a zvídavost dnešního nepokojného "moderního" člověka, který snad alespoň v jejich zdech zpomalí a ponoří se do vzdálených příběhů.

Přidejte se ke mně a kochejte se z povzdálí místy a zákoutími, které mě lákají k jarním a podzimním výletům. Jsme na Moravě. Svědků dávných dob je tady požehnaně. Moje galerie přináší jen některé.

 

Vernisáž fotografií je soutěž magazínu i60 o zahradní gril společnosti Mountfield. Sestavte ze svých snímků výstavu fotografií na vámi zvolené téma a pozvěte své přátele na vernisáž. Pravidla soutěže najdete zde.



vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Raduň a Úsov jsem zatím neviděla na vlastní oči, kolem Sovince jsme dnes, už pokolikáté, projeli díky objížďce busem. Na hezká místa mířily tvé kroky, hezky je doprovázejí tvá slova. Další pěkná vernisáž je na světě. :-)
Jitka Chodorová
Moc hezká procházka historií,přírodou a krajem,který neznám,ráda jsem si ho s vámi,Marie,prošla.
Zdeňka Vítková
Tvé kroky Marie vedly na hodně na míst, vidím, že mám co dohánět.Pěkné fotky i slovní doprovod, jako vždy.
Hana Rypáčková
Moc se mi líbí presentace o památkách na doby dávné. Hradec nad Moravicí - nebyla jsem tam.Helštýn a Úsev-musím se podívat do mapy...Takhle si rozšiřovat obzory je fajn.
Alena Vávrová
Tak tohle nám chybělo do sbírky vernisáží ;-) - hrady a zámky, jejich parky, v nich nádherné letité stromy... Vaše kroky vedly na krásná místa, která krom Lednice osobně neznám a vaše poetické průvodní slovo je také moc pěkné. Děkuji.
Zuzana Pivcová
Líbí se mi Tvá kombinace přírody, architektury, historie a středověkého tajemna, uložená ve fotografiích a sjednocená Tvým krásným komentářem.
Eva Mužíková
Další nápaditá vernisáž, s nádherným slovním doprovodem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.