Retro ve stodole

Retro ve stodole

23. 11. 2014

Byl jednou jeden mladý pár, ten k sobě velkou láskou vzplál. Ten v krásné české bydlel zemi, vesničce Vepříkov, kraj Vysočina se jmenoval. Řemesel v krajích bylo moc, i tady o ně není nouze a já představím vám pouze Stodolu, jež dochovává věci, co nedají nám zapomenout přeci, na řemesla, jimiž žili naši předci.

Jak čas šel a řemesla se ztrácí, ten pár si uchovává věci, co používali naši předci. A jednoho dne už řekli dost a dalším lidem pro radost založili sdružení. Kam složí tolik věcí, co užívali naši předci? Co takhle stodola by nešla? Vždyť je tak sešlá. A tak nastalo práce moc a sobě i jiným pro radost zrodila se tu sbírka velká. A z velkých beznadějných plánů, zrodila se tu stodola s názvem "Stodola krásných krámů".

Hned za dveřmi pan domácí nás vítá a dýchne na nás minulost. Průvodce nám líčí zrod a původ a není žádný důvod někam spěchat. Je vidět kola, sáně, pračky, co dělali si dědové a v patře, to si pokoukáte, je celé století minulé. Vlevo necky i s čuníkem a jitničky -dřevěné, jak živé - co vyráběly ruce šikovné. Pak koutek krejčíka, co bydlel tady ve vsi. Vedle i medvídci, co v popelnicích byli a něžné ruce je vysvobodily a opravily. Pak ještě školní pomůcky nás do škol vrátí a odznak pionýrský s šátkem připomene mládí. A tady, koukám, je i kovář, co kovat koně se chystá a vedle zase šicí stroje, snad prababička na nic šila. Prostřený stůl a všechno co patří k tomu, jak bývalo to v našem domu.

Věci, co člověk vzpomene si na ně, jsou tady pěkně naskládané. A všechno má svůj jistý řád a každý, kdo navštíví to tu, je rád a rád se vrací, protože pak ještě zjistí, že tohle asi měli doma a možná, bude shoda, že právě tohle bylo prima!

A věřte nebo nevěřte, každý si domu něco odnese. Nejsou to jen krásné vzpomínky, třeba jen na maminky. Než vypustí nás všechny ven, tak na jisté místo usednem a pamětní minci sobě každý razí, vždyť mají je už mnozí. Že nadaří se, nevadí, hned novou vám tu vyrazí. A vstupné, to dobrovolné je, jak každý uzná za vhodné.

A zde jsou stránky jejich a v nich dá se lecos najít: stodolakrasnychkramu.webnode.cz.

retropříběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Hezky jsi to zdokumentovala, Maruš. Škoda, že teď už nemohu ničím do Stodoly přispět, fůru "krámů " jsem vyházela. Ale počítám s tím, že se tam vydáme brzy na výlet. Vždyť to mám za humny!
Soňa Prachfeldová
Maruško, krasně napsané, v Mostě v muzeu je také výstava z minula Podkrušnohorského kraje a když jsem to viděla, tak jsem říkala, jé to měly babičky, tohle bylo i u nás a kde to vše je ?
Marie Magdalena Klosová
Povídaní,jak pohádka se vine,zjihlý pohled na fotkách spočine.Babiček starý věk tu máme,co na půdách zbylo, do Stodoly dáme.
Růžena Antlová
Pěkné moc ,u nás na zámku je také výstava řemesel je tam toho spousta k vidění ,ale medvídky tam nemáme.
Jana Šenbergerová
Vtipné, poučné, podnětné, hezky zdokumentované. Připomnělo mi to Muzeum řemesel v Letohradě, ale to je obrovské, patrové, se řadou dnes už neexistujících, nebo naopak zas už existujících řemesel. A nemohu se nezmínit o Muzeu tkalcovství na Rejvízu, které je jen v jediné místnosti bývalé fary, ale také je zajímavé a mně navíc blízké, protože je dílem Klubu přátel Zlatých Hor, jehož jsem členem. :-)
Marie Novotná
Byl to jen pokus o něco jiného .Je dobře,že se to většině líbí.A pochvala od Zuzky ......to asi zpychnu :) :)
Zuzana Pivcová
Je pravda, že u Týna nad Vlt. má jeden pán taky takovou retro chalupu, sice převažují motorky, ale najde se i dost jiných věcí z hospodářství. Začala jsem číst text a najednou jsem zjistila, že se to rýmuje. A moc dobře! Vzpomněla jsem si při tom, zcela spontánně, na náš sraz i60, jak jsme tvořily z podnětu Helenky příběhy ze slov na 3 písmena.
Zdenka Žichovská
Marie tvoje retro mi připomnělo "Veteran muzeum" v Rapotíně na Šumpersku - také je ve stodole spousta starých věcí (od hodin až po motorky), v minulé vernisáži jsem odtamtud měla asi 2 fotky, navíc je tam taková malá ZOO, lavičky na odpočinek......pokud někdo zavítáte do tohoto kraje, doporučuji.
Miluše Hasenohrlová
To je krásný,dovedla bych se v té stodole dívat na staré věci celý týden.Asi je to moje "úchylka",ale staré věci mám moc ráda.
Zoja Sedláčková
Takových "muzeí" je po našem venkově dost. Nejbližší od nás máme 8 km. Je tam celý statek zařízený jako v první polovině minulého století. A muzeum starých řemesel je v Kolovči na Domažlicku. Mají tam dokonce mlýn, který přemele staré báby na mladé holky. Jen má velkou spotřebu. Na jednu mladici je potřeba minimálně pět bab. A tak by si muži, toužící po mladici, museli stanovit pořadník. Je dobře, že staré předměty úplně nemizí. A s nimi hlavně "staré" příběhy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.