Retropříběh: Bylo nám čtrnáct

Retropříběh: Bylo nám čtrnáct

23. 11. 2014

Bylo nás pět, dvě dvě holky, tři kluci a bylo nám 14 let. Navštěvovali jsme fotokroužek v Pionýrském domě v Olomouci. Náš vedoucí byl student přírodovědecké fakulty. Chodili jsme na společné foto-vycházky a potom ve fotokomoře míchali vývojky, ustalovače a vyvolávali naše fotky.

Koncem školního roku nám vedoucí nabídl prázdninový týden se stanem a fotoaparátem. Rodiče souhlasili – povolili, tak se jelo. Stany a spacáky jsme měli půjčené z pionýrského domu. Jeli jsme do Teplic nad Bečvou. Za městem u řeky Bečvy jsme našli místo, které se nám zalíbilo (v té době to nebyl problém), postavili stany a strávili zde nezapomenutelný prázdninový týden.

Myli jsme se v řece, vařili na ohni v kotlíku. Po snídani jsme odcházeli na vycházky do okolí, jen jeden človíček zůstal v „táboře", měl za úkol postarat se o tábořiště a připravit oběd pro všechny. Postupně jsme se všichni vystřídali. U večerního ohníčku jsme společně psali deník – vše co jsme ten den zažili. Ještě ho mám schovaný - po návratu domů  vedoucí přepsal deník na stroji pro každého z nás. 

 

Zapátrejte ve svých albech, vyberte ty nejkrásnější fotografie a sestavte z nich svůj "Retropříběh". Tři nejzajímavější retropříběhy oceníme velkokapacitními flashdisky. Pravidla soutěže s názvem "Můj retropříběh" najdete zde.
retropříběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
A takové milé vzpomínání zůstane po celý život. Moc se mi líbí prohlížení všech retro fotek a čtení těchto příběhů !
Marie Magdalena Klosová
Pěkné vzpomínky,fotky i slovní doprovod.Kus romantiky v tom nejvhodnějším věku.Já jsem si stanování užila až později ve dvou.Nejvíc vzpomínek zanechalo putování v roce 1968,které nečekaně ukončil příjezd sovětských tanků 21.srpna.
Růžena Antlová
přesně vystižený retropříběh ve fotografii. Při prohlížení fotek jsem si zavzpomínala .Přesně tak to bývalo voda z řeky na vaření umývání i praní,stan který často padal ,mravenci jako spolubydlící často i příživníci v jídle,když byl déšť sem tam do stanu kapalo večerní oheň s kytarou a vuřtem, bylo nám 14 a bylo to krásné
Zdenka Žichovská
Pane Štorch, původní fotky jsou jen 6 x 9cm a že nejsou ideálně ostré v tom máte pravdu. Ovšem nebylo to fotoaparátem, ale naší nezkušeností, učili jsme se. Po ofotografování a zvětšení ta neostrost ještě více vynikla. Dnes je fotografování úplně o něčem jiném - stále se učíme - ale svoje kouzlo to má také. Pro Hanku Rypáčkovou - každý rok na začátku čevence je týdenní pobyt pro amatérské fotografy s lektorem (více info www.centrum kruh, fotomeditace). Jezdí tam lidé z celé republiky a začátečníkům se tam věnují maximálně.
Miroslav Štorch
Moc pěkné snímky i vzpomínky. Pochopitelně tehdy nebylo automatické zaostřování a expozice jako v dnešních digitálních aparátech. Ale kouzlo vyvolávání snímků z negativů v temné komoře plné vůně vývojky a kyselosti ustalovače dobře znám. Moc pěkná kresba dvouoké zrcadlovky Flexareta na vlajce fotografického oddílu. Pochopitelně z fotografického tábora se snímků muselo zachovat hodně :-)
Zoja Sedláčková
Super vzpomínání. Jako holka jsem na tábory nejezdila, zato jako středoškolačka jsem si toulek užila. A na tábory jsem začala jezdit jako vedoucí po třicítce a vydrželo mi to dosud. Není pravda, že v současnosti není nic takového možné. Každý rok pořádáme s dětmi puťák, jen místa na stanování se musí předem domluvit. Často je to na soukromých pozemcích, na fotbalových hřištích atp. Nevěřili byste, kolik ochotných lidí se na venkově najde. Takový puťák na týden se dá pořídit i za tisíc korun pro dítě.
Lidmila Nejedlá
Hezké, a když vidím ty stany...také ráda vzpomínám, jak jsme byli blízko přírodě. Díky
Dana Kolářová
Děkuji za retro vzpomínku na dobu kdy nám bylo čtrnáct, na stanování a turistické toulání.
Hana Rypáčková
Moc pěkné fotky a povídání.Ach ta ztracená doba čundrů....Dnes bych brala nějaký fotokroužek pro důchodce, začátečníky.
Olga Štolbová
Zdeni, krásné. Nejen fotky, ale i povídání zajímavé a k závidění. Dnes by se nic podobného ani nedalo podniknout. Těch povolení, nařízení, zákazů a příkazů, to každého už předem otráví. Měli jste štěstí na prima kamaráda - vedoucího.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.