Chat na téma Recepty

Květuše Pinkasová 30.3.2020 23:24
Talapii kupuji vnučce, když se staví ze školy. Taky odmítá maso. My jsme poslední dva roky dostávali úlovek vnoučka v jeho 11 - 13 létech. Ochutnali jsme kapra, lína, okouna , karáska, cejna, štiku, candáta afrického sumečka. Prý to bylo moc dobré! Některé měly ale moc kostí...
Dana Puchalská 30.3.2020 16:01
Pangas je HNUS. To si radši obuju holínky a pojedu k našemu kamarádovi na chalupu sbírat žížaly a on mi na oplátku uloví cosi z jeho rybníčku. Jen doufám, že nechytí nějakej starej hrnec a já rýmu. :-)
Libuše Křapová 30.3.2020 15:01
Honzo, pangas není ryba, ale parodie na ni. Pokud ji budeš mít v obchodě jako jedinou volbu, běž si raději na louku natrhat pampelišky :-)U nás budou zítra nové Vánoce. Na mne vyšlo vyrobit bramborový salát
Květuše Pinkasová 30.3.2020 12:41
Včera jsme měli poprvé bramboráky s kyselým zelím a přidala jsem i medvědí česnek. Zatím stále nemám chutě ale Pepa chválil moc. Jinak už jsme jedli se vším možným... Dnes nám náš vegetarián v obchodě koupil maso. Budeme se mít dnes a asi zítra dobře...!
Dana Puchalská 29.3.2020 21:47
Honzo, vynikající je treska pestrá. Kupujeme ji v Icelandu. Vynikající a nesmrdí. Koukni se na jejich stránky. Mají víc obchodů. Mňamka.
Monika Pokorná 29.3.2020 17:17
O mikroplasty v mase ryb mi právě jde. Pangase jsem nikdy neochutnala. Mražené už vůbec ne. Čerstvé jsou předražené a tak mi chybí v jídelníčku. Nu což, okounů a kapříků jsem si už v dávných časech užila a candátů taky.
Jan Zelenka 29.3.2020 17:10
Mražené mořské ryby jsou dnes samá voda. A bohužel taky plasty. nejhorší je pangas. Dobrá je třeba aljašská treska.
Monika Pokorná 29.3.2020 16:21
Ryby mám ráda, ale pravdou je, že je konzumuji jen zřídka. Taky není ryba jako ryba.
Jan Zelenka 29.3.2020 16:11
Nějaký čas jsem obchodoval s italskými potravinami, takže mne velmi zdravá italská kuchyně zlákala. A nejen italská, vůbec středomořská. Často jsme dělávali se ženou ryby na páře. Ve speciální soupravě skleněných děrovaných mís. V jedné míse ryby, v druhé brambory a zelenina. A k tomu jogurtový dresink.
Monika Pokorná 29.3.2020 16:04
Za nic Eleno. Dalo mi víc práce to sem vložit než zadělat. Prostě tři díly různé mouky a jeden a půl vody. Droždí,sůl , kmín a jak píše Alena, dříve jsem dávala semínka. Mám je ale omezit a tak jich raději hrst schroupu a chleba je dobrý i bez nich.
Elena Valeriánová 29.3.2020 16:01
Moniko, moc děkuji. Pořád hledám a zkouším recepty na chleba a ten váš i Františkův vypadají lákavě.
Monika Pokorná 29.3.2020 15:58
Chápu, hovězí jím taky minimálně. Ne kvůli zdraví, ale kvůli ceně. Oblíbila jsem si krůtí a vepřové. Díky, rizoto dělám sice úplně jinak, ale o pestrosti to je. Jím v téhle době míň, abych tu nečinnost pak líp přeměnila na činnost.
Jan Zelenka 29.3.2020 15:53
Moniko, tohle je recept speciálně na kuře. Ale možná by se to dalo použít i na vepřové plátky s touto směsí a pečené v troubě. To jsem nezkoušel. A nebo vepřové kotlety, okmínované a potřené olejem a na ně se dá kysané zelí a peče se pomalu v troubě. je to skvělé jídlo. Pokud máte ráda hovězí, rád jsem dělával pečeně v troubě. Vídeňská, Štěpánská, Znojemská. Frankfurtská. Ale hovězí nejím kvůli artróze. Není zdravé.
Jan Zelenka 29.3.2020 15:48
Klasické italské rizoto. Většinou ho dělám z kuřete. Když koupím kuře, hned ho stáhnu z kůže, naporcuji, stehna rozpůlím, přidám křídla, osolím, potřu olejem a dám do mrazáku v plastové dóze. Prsa opatrně vyříznu a udělám z nich plátky. Něco nechám na rizoto a zbytek osolím, okmínuji a potřu olejem. zabalím do foĺie a dám do mrazáku. Maso do rizota nakrájím na nudličky. na pánvi podusím nakrájenou a osolenou cibuli, přidám nudličky kuřete a dusím do poloměkka. Podle potřeby trochu podleji. Pak přidám sekaná konzervovaná rajčata, bazalku, zeleninovou směs,oregano, nechám chvíli podusit. Pak podleji a přidám sklenici rýže. Pozor na poměr. A pak už se to musí hlídat, aby se jídlo nepřipálilo. Postupně podlévám podle potřeby, až je rýže hotová. Hotové rizoto je taková spíš kaše. Dochutí se podle potřeby. Máslo, pepř, atd.
Monika Pokorná 29.3.2020 15:40
Jene a co s jiným masem, to jste nezkoušel? Já kuřecí nejím.
Jan Zelenka 29.3.2020 15:35
Slíbil jsem nějaké recepty. Tak tedy - TANDOORI KUŘE. Kuře se naporcuje, zbaví kůže. Propíchá se hustě vidličkou a natře solí. Příprava směsi. Utřený česnek se zázvorem/česnek nemusí být/, koriandr, garam masala, sůl, šťáva z poloviny citronu. Pro barvu může být trocha šafránu. To vše se smíchá s dostatečným množstvím smetanového jogurtu, do směsi se vloží naporcované kuře, aby bylo ve směsi ponořené, ještě se trochu napíchá a nechá přes noc uležet. Peče se zakryté při 180 , asi ve 3/4 času se odkryje, polije máslem a nechá dopéct. K tomu dělám rýži s karí, nebo kurkumou. je to složitější, ale výsledek skvělý.
Alena Vávrová 29.3.2020 15:08
Také to tak dělám. Někdy přidávám krom kmínu i jiná semínka, nebo taky osmaženou cibulku.
Monika Pokorná 29.3.2020 14:42
Tak to mi nejde do hlavy, proč systém neupozorní stopkou, že se příspěvek nevejde. No nic, pokračuji - Po půlhodině udělám z těsta bochánek nebo šíšu a přendám do rozpáleného hrnce. Pod poklicí na max. peču asi tak 25-30 minut, pak poklici pryč , zmírním troubu na 170-180 a dopeču asi 15 minut. Pro kontrolu si ho vyndám a zkusím zespodu zaklepat jako na dvěře. Když hezky zní, je upečený. Vychladne na mřížce a chutná mi.
Monika Pokorná 29.3.2020 14:39
CHLEBA - úplně přesný recept nemám. Peču ho už dlouho a spíš intuitivně. Těsto zadělávám večer a peču ráno a nebo opačně. Večer péct a ráno si pochutnat je lepší. Když se peče ráno, docela dlouho trvá než na mřížce prochladne a dá se jíst. Tak tedy : Díl chlebové mouky díl žitné mouky a díl obyčejné hladké. Díl je v mém případě dvoudecový hrnek, ale když chci chleba větší, použiji i větší hrnek. Max. 3dcl. Kvůli množství droždí. Toho dávám balíček sušeného. Přidám 1a1/2 káv. lžičky soli, dvě lžičky drceného kmínu a zadělávám studenou vodou s lžící octa. Tekutiny je celkem jeden a půl toho hrnku, co jsem měřila. Nevliju všechnu vodu hned a najednou, ale tu půlku hrnku až podle potřeby.Zadělám já vařečkou a kdo má vybavení, může i jinak. Těsto jen zakryju a pár hodin potřebuje, nejmíň čtyři. Po procesu kynutí ho rozprostřu na pomoučněnou plochu a párktát přeložím, zapnu troubu na maximum (230) a dám do ní kastrol s poklicí. Po půlhodině udělám z těsta bochánek nebo šíšu a přendám do rozp
Irena Drob 29.3.2020 11:00
Elixír na posílení imunity Připravuji několikrát během zimy z polovičního množství, nemám větší sklenici. 0,5 l vodky (bez metylalkoholu), 125 g medu (asi 6 PL), 125 g čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1 citron oloupaný na plátky nakrájený 1 pomeranč oloupaný a nakrájený na plátky Za občasného protřepání necháme louhovat 3 dny, potom přecedíme do láhve a užíváme denně štamprlku.