Chat na téma Recepty

Naděžda Špásová 28.10.2025 16:34
Taky jsem dnes pekla štrůdl. Ale já ho dělám jinak. Používám plnotučný tvaroh, Stellu a hladkou mouku. Od všeho 250 g. Je moc dobrý. :-)
Věra Katolická 16.10.2025 20:46
Paní Novotná,skladuji tak česnek už několik let a vydrží minimálně do března.Jak začne měknout,nastrouhám ho,usuším a rozmixuji na prášek.
Alena Švancarová 12.10.2025 20:34
Odpoledne u mne byla dcera s vnučkou a velmi jim chutnal štrůdl.Dcera si napsala recept.
Alena Švancarová 11.10.2025 17:20
Mám v troubě štrůdl,dělám z Kuchařky naší vesnice,má název válený.Je podobný jako dělá paní Marie,jen se dává tekuté máslo 4 lžíce a vlahá voda,jinak vejce,mouka ,špetka soli.Rozválím a ještě trochu placku vytahuji.Recept s tukem STELLA je také známí.Také se dělá pivní,dcera zase dělá + tvaroh,heru,čtvrt kg mouky.Moje maminka dělala z listového těsta,nádherně se jí loupal,to já neumím.Také dělala tažený štrůdl,ten jsem se od ní naučila.
Alena Vávrová 6.10.2025 01:19
Štrůdl z poloviční dávky, jen bez cukru, se povedl, moc děkuji!
Marie Novotná 30.9.2025 07:37
Na trhu , u stánku s česnekem ,vyprávěl prodávající z polabí ,že se česnek má skladovat ,,hlavou dolu " a kořeny nahoru . Jako kytice ,třeba ve váze . Uvidíme ,zda měl pravdu ,ale uvědomuji si , že v kuchyních na zámku ( třeba ve filmech ) ty kytice česneku tak byly .
Eva Mužíková 29.9.2025 19:57
Diky Maru, jednoduché i pro mne. )))
Marie Měchurová 28.9.2025 13:19
Recept na štrúdl: 40 dkg hl. mouky, celé máslo, 2 žloutky, trošku soli, asi 8-minku studeného mléka. Na vále vypracujeme těsto, které necháme hodinku odpočinout. Váleček z těsta rozkrojíme na 4 díly a rozválíme na podlouhlé ovály. Plníme jablíčkama, rozinkama v rumu, přidáme ořechy, skořici, cukr i vanilkový. Pod jablíčka dávám trošku strouhanky
Šárka Bayerová 13.9.2025 09:56
KUŘE S MÁTOU V MRKVI (židovský recept z Kočinu, Indie) -3 velke sladké/bílé cibule na plátky, 3 lžíce oleje, 2 rozdrc.stroužky česneku (není nutno), 4 cm nastr.zázvoru, 2 zel.chilli papričky(není nutno), 1 lžička ml.kurkumy, 1 rozčtvcené kuře (nebo vykostěné maso na kostky), 600 g mrkve (rozpůlené po délce a nakrájené na 2,5 kousky, 4lžice sekané čerstvé máty....na oleji usmažit cibuli, pak česnek zázvor, chilli. Poté kurkuma. V tom osmažíme kuře -během 10 min. jednou otočit. Přidat mrkev a zalít vodou. Osolit a nezakryté vařit 15 min. Kuře a mrkev musí změknout, voda se odvaří. Pak přidat mátu a ještě chvilku povařit. Podávat s rýží nebo ind.chlebem. ☆♡☆
Alena Švancarová 4.9.2025 09:58
Ještě jsem zapomněla - maličko přidejte skořice.Druhý den je ještě lepší.
Alena Švancarová 3.9.2025 10:31
Jmenuje se to CUKETA BEZDĚK..................4 cukety,4O dkg uzeniny,čtvrt litru šlehačky,cibule,rajský protlak,paprika,trošku cukru,sůl,olej.....................Cukety nastrouháme,vydusíme a slijeme štávu.Zpěníme cibulku,zaprášíme paprikou a osmahneme na kostičky nakrájený salám.Přidáme cukety,zalijeme rajským protlakem,ochutíme a dusíme.Nakonec vlijeme smetanu ke šlehání,necháme přejít varem a podáváme s chlebem.
Jarmila Fialová 2.9.2025 21:37
Vlasto, tohle podobné zavařuji do sklenic na zimu. Zavařuji i zelí, pak dělám cuketový základ na omáčky, ale ten mrazím. O víkendu se chystám na slaný závin.
Vlasta Ledlová 2.9.2025 20:38
Ingredience na cuketový tatarák ✓ 1 velká cuketa ✓ 1 větší cibule ✓ 3 stroužky česneku ✓ několik kapek olivového oleje ✓ 2 lžičky kečupu ✓ 1 lžička dijonské hořčice ✓ 1 lžička sójové omáčky ✓ sůl a pepř na dochucení Příprava cuketového tataráku krok za krokem 1. Cuketu oloupejte, nastrouhejte, osolte a nechte odstát 10 minut. Poté, co cuketa pustí přebytečnou vodu, pořádně ji tzv. vyždímejte a vodu slijte. 2. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. 3. Poté, co cibulka zesklovatí, přidejte do směsi cuketu, kečup, hořčici, sójovou omáčku, sůl a pepř. 4. Směs duste 10 minut, poté ji odstavte a nechte vychladnout. 5. Hotový cuketový tatarák natírejte na opečené topinky s česnekem. Toto spojení je naprosto dokonalé.
Elena Valeriánová 1.9.2025 20:06
Oprava: česnek jsem dala do mrazáku. :-(
Elena Valeriánová 1.9.2025 20:05
A ještě bych přidala jeden typ: pořád hledám způsob, jak uskladnit česnek na zimu. Mívám ho ve špajzce, je chladná, ale česnek mi tam většinou vyschne. A tak jsem zkusila před dvěma měsíci dát do uzavíratelné skleničky 2 stroužky neloupaného česneku do ledničky. V sobotu jsem ho použila, krásně se loupal, stroužky byly tvrdé (jako čerstvé) a krásně bílé. Takže takto budu uskladňovat pěkné stroužky česneku.
Elena Valeriánová 1.9.2025 20:00
Našla jsem: https://www.toprecepty.cz/recept/67474-cibulove-chutney-catni/
Elena Valeriánová 1.9.2025 19:55
Jarmilko, cibulové čatní bych taky zkusila, podívám se na net, jestli tam nebude nějaký recept. Já jsem dělala švestkovou chilli omáčku, je moc dobrá, jen jsem se musela brzdit s chilli, aby to mohl jíst i Honza. Já bych snesla ostřejší.
Alena Švancarová 26.8.2025 19:28
Raději nezkoušejte,asi by Vám nechutnala.Moje kočička nejedla ani játra a to prý kočky mají rády.
Fakt jsem upravovat slezinu nikdy nezkoušela a znám jen játra nebo ledvinky. Ten kocour mi tehdy tak vylekal, ale asi byl mlsný.
Alena Švancarová 25.8.2025 19:43
Paní Jarmilko,já mám slezinu ráda.Občas dělám normálně na cibulce,jako guláš.Dá se i péct v troubě.Moje maminka z ní dělala polévku,něco jako černou,zabíjačkovou.

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit.