Chat na téma Recepty

Šárka Bayerová 13.9.2025 09:56
KUŘE S MÁTOU V MRKVI (židovský recept z Kočinu, Indie) -3 velke sladké/bílé cibule na plátky, 3 lžíce oleje, 2 rozdrc.stroužky česneku (není nutno), 4 cm nastr.zázvoru, 2 zel.chilli papričky(není nutno), 1 lžička ml.kurkumy, 1 rozčtvcené kuře (nebo vykostěné maso na kostky), 600 g mrkve (rozpůlené po délce a nakrájené na 2,5 kousky, 4lžice sekané čerstvé máty....na oleji usmažit cibuli, pak česnek zázvor, chilli. Poté kurkuma. V tom osmažíme kuře -během 10 min. jednou otočit. Přidat mrkev a zalít vodou. Osolit a nezakryté vařit 15 min. Kuře a mrkev musí změknout, voda se odvaří. Pak přidat mátu a ještě chvilku povařit. Podávat s rýží nebo ind.chlebem. ☆♡☆
Alena Švancarová 4.9.2025 09:58
Ještě jsem zapomněla - maličko přidejte skořice.Druhý den je ještě lepší.
Alena Švancarová 3.9.2025 10:31
Jmenuje se to CUKETA BEZDĚK..................4 cukety,4O dkg uzeniny,čtvrt litru šlehačky,cibule,rajský protlak,paprika,trošku cukru,sůl,olej.....................Cukety nastrouháme,vydusíme a slijeme štávu.Zpěníme cibulku,zaprášíme paprikou a osmahneme na kostičky nakrájený salám.Přidáme cukety,zalijeme rajským protlakem,ochutíme a dusíme.Nakonec vlijeme smetanu ke šlehání,necháme přejít varem a podáváme s chlebem.
Jarmila Fialová 2.9.2025 21:37
Vlasto, tohle podobné zavařuji do sklenic na zimu. Zavařuji i zelí, pak dělám cuketový základ na omáčky, ale ten mrazím. O víkendu se chystám na slaný závin.
Vlasta Ledlová 2.9.2025 20:38
Ingredience na cuketový tatarák ✓ 1 velká cuketa ✓ 1 větší cibule ✓ 3 stroužky česneku ✓ několik kapek olivového oleje ✓ 2 lžičky kečupu ✓ 1 lžička dijonské hořčice ✓ 1 lžička sójové omáčky ✓ sůl a pepř na dochucení Příprava cuketového tataráku krok za krokem 1. Cuketu oloupejte, nastrouhejte, osolte a nechte odstát 10 minut. Poté, co cuketa pustí přebytečnou vodu, pořádně ji tzv. vyždímejte a vodu slijte. 2. Na olivovém oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. 3. Poté, co cibulka zesklovatí, přidejte do směsi cuketu, kečup, hořčici, sójovou omáčku, sůl a pepř. 4. Směs duste 10 minut, poté ji odstavte a nechte vychladnout. 5. Hotový cuketový tatarák natírejte na opečené topinky s česnekem. Toto spojení je naprosto dokonalé.
Elena Valeriánová 1.9.2025 20:06
Oprava: česnek jsem dala do mrazáku. :-(
Elena Valeriánová 1.9.2025 20:05
A ještě bych přidala jeden typ: pořád hledám způsob, jak uskladnit česnek na zimu. Mívám ho ve špajzce, je chladná, ale česnek mi tam většinou vyschne. A tak jsem zkusila před dvěma měsíci dát do uzavíratelné skleničky 2 stroužky neloupaného česneku do ledničky. V sobotu jsem ho použila, krásně se loupal, stroužky byly tvrdé (jako čerstvé) a krásně bílé. Takže takto budu uskladňovat pěkné stroužky česneku.
Elena Valeriánová 1.9.2025 20:00
Našla jsem: https://www.toprecepty.cz/recept/67474-cibulove-chutney-catni/
Elena Valeriánová 1.9.2025 19:55
Jarmilko, cibulové čatní bych taky zkusila, podívám se na net, jestli tam nebude nějaký recept. Já jsem dělala švestkovou chilli omáčku, je moc dobrá, jen jsem se musela brzdit s chilli, aby to mohl jíst i Honza. Já bych snesla ostřejší.
Alena Švancarová 26.8.2025 19:28
Raději nezkoušejte,asi by Vám nechutnala.Moje kočička nejedla ani játra a to prý kočky mají rády.
Fakt jsem upravovat slezinu nikdy nezkoušela a znám jen játra nebo ledvinky. Ten kocour mi tehdy tak vylekal, ale asi byl mlsný.
Alena Švancarová 25.8.2025 19:43
Paní Jarmilko,já mám slezinu ráda.Občas dělám normálně na cibulce,jako guláš.Dá se i péct v troubě.Moje maminka z ní dělala polévku,něco jako černou,zabíjačkovou.
Chtěla bych zkusit udělat cibulové čatní, našla jsem na netu mnoho receptů, ale chtěla bych se s Vámi poradit zda ho někdo dělá a jaké máte zkušenosti s ním. Děkuji za odpovědi.
21:33 - Četla jsem Váš recept na pomazánku ze sleziny. Určitě bych to nezkoušela protož jsem jednou chtěla ji dát kocourovi a ten s hrůzou v očích utekl. Tak nevím zda je to vůbec jedlé. Pokud Vám to chutná omlouvám se.
Vladislava Dejmková 25.8.2025 19:23
Jablečné čatní 1 kg oloupaných jablek bez jádřinců 1 velká cibule 5 stroužků česneku l hrnek octa (1/4 l) 1 hrnek cukru krupice 2 lžičky soli 1 lžička skořice 1 lžička kari 1/2 lžičky chilli Jablka nahrubo nastrouháme, cibuli a česnek drobně nakrájíme. Vše dáme do kastrolu, podlijeme asi 3 PL vody a pod pokličkou dusíme. Ke konci tomu můžeme pomoci třeba ponorným mixérem, měla by vznikout stejnorodá hustá ovocná kaše. Přidáme cukr, ocet, sůl a koŕení. Promícháme, asi 10 minut povaříme. Plníme do menších skleniček, které postavíme víčkem dolů. Necháme zchladnout. Používáme k masu, zejména grilovanemu a k uzenině jako hořčici.
Dana Puchalská 21.8.2025 18:22
To je určitě dobrota Marie... :-) :-)
Marie Doušová 21.8.2025 14:47
OP.vychladit
Marie Doušová 21.8.2025 14:46
Pohár ,který mají rády moje kamarádky...není moc sladký ....Do skleničky naskládám 5 dětských piškotů na ně přidám bílý jogurt,pak na ně dám ovoce..jahodu,víno,meruňku , nebo ovoce z kompotu...Znova 4 piškoty a pak jogurt a ozdobým ovocem a dám do lednice do druhého dne vychlsdit...
Elena Valeriánová 24.7.2025 10:19
To musí být opravdu lahoda, zavařené brambory. Já nezamrazuji ani polévku, ve které jsou brambory. Nechutná mi to.
Sylva Wiedel 21.7.2025 08:16
Když mi řekly německé jeptišky, které bydlely u nás na hotelu, že jim nejvíc chutnají naše brambory, nechápala jsem proč. Pak mi vysvětlily, že u nich v klášteře dostávají zavařené ve sklenicích. No to musí být vážně "bašta".

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit.