Chat na téma Recepty

Elena Valeriánová 17.7.2018 10:36
Tolik rajčat, abych mohla dělat domácí kečup, mi nikdy nedozraje. Ale letos máme tolik švestek, že určitě budu dělat ten můj švestkový. Máme jej rádi, tak žádný problém.
Jitka Caklová 16.7.2018 23:24
A domácí kečup je k nezaplacení MŇAM :-)
Jitka Caklová 16.7.2018 23:22
Alo, i tomu já říkám domácí marmeláda. Ostřejší, lehce slaná s malým množstvím cukru. Do láku na okurky se přece také dává cukr.
Alena Vávrová 16.7.2018 22:57
Slyšela jsem jen o marmeládě z rajčat. Ale osobně nevařila. V minulosti jen párkrát nějaké čatní a dom. kečup k masíčku...
Jitka Caklová 16.7.2018 22:25
Elen, teď jsem si vzpomněla, že u pantáty dělají marmelády okurkové, cuketové, rajčatové, různě ochucují a mají výborné domácí marmelády/dresinky k masu. Marmeláda nemusí být nutně sladká.
Elena Valeriánová 16.7.2018 22:02
Jíťo, proto si marmelády vařím svoje doma a nekupuji v obchodě. A ráda si vymýšlím své vlastní recepty a kombinace. Ale okurková mě neláká. A mrkev nemám. Tak to budu muset nechat na příští rok.
Jitka Caklová 16.7.2018 21:56
Elen, když ve frutě mohou dělat jahodovou marmeládu a rajčatový protlak z jablek a ani nejsou od farmářů, tak proč nezkusit okurkovou z okurek a mrkvovou z mrkve :-) :-)
Elena Valeriánová 16.7.2018 20:26
Děvčata, dělaly jste už někdy marmeládu z okurek a nebo mrkve? Já to dnes našla na internetu. Okurková mě neláká, ale kdybych měla dost mrkve z vlastní zahrady a nebo od farmářů, tak bych to fakt zkusila.
Jitka Caklová 16.7.2018 16:09
Jak jsem napsala, tak jsem uvařila, ale s několika obměnami. Místo masoxu jsem dala výpek od včerejšího kuřete se zbytky masa, místo ztracených vajec, uvařená na hniličko, dala jsem i Soňou zmíněnou majoránku, z nových brambor jen šťouchané. Sice bez uzeného, ale fakt syté a moc dobré. Zítra bude FD "Vaříme s íčkem"
Jitka Caklová 16.7.2018 10:22
Pisateli vyzkoušené recepty všeho druhu mám také ráda. NEdoporučuji něco, co nemám vyzkoušené, nebo běžně nedělám. Česnekovou omáčku jsem nikdy nevařila, ale podle návodu Evy zkusím uvařit.
Alena Vávrová 15.7.2018 13:16
Česnek. omáčka úspěšně vyzkoušena, díky! Z list. těsta také ráda peču.
Marie Doušová 15.7.2018 09:30
Zrovna dnes jsem dělala z koupeného těsta točenice . Na plát listového těsta -potřít ostrým kečupem, pokládat plátky sýra, potom šunkou,nebo šunkovým salámem, nakrájet papriku přidat koření,které Vám chutná a pomalu zabalovat do spirály. potom vzít zubatý nůž a na pečící papír nakrájet kolečka, potřít rozšlehaným vejcem a dát péci asi na 20 minut do vyhřátě trouby při teplotě 200st. Já to ještě před upečením posypu trohou pálivé papriky. Dobrou chuť.
Věra Ježková 15.7.2018 07:11
Rychlé mňamky z listového těsta: 2 balení (nebo víc) listového těsta. 1) Jeden obdélník posypat grilovacím kořením a lepším strouhaným sýrem. Po užší straně pevně srolovat. Nakrájet na asi centimetrová kolečka. Dát na plech. 2) Druhý obdélník rozkrájet na menší obdélníčky. Každý trochu potřít medem, polovinu posypat rozdrcenými vlašskými ořechy a skořicí. Překlopit druhou půlkou a okraje pořádně přimáčknout. Dát na plech. Všechny potřít vajíčkem. Péct na 210 stupňů asi 20 minut. To samozřejmě poznáte. (Když jsem poprvé dělala skořicová i kolečka, rozpadala se mi. Proto jsem zvolila uzavřené kapsičky.)
Eva Mužíková 13.7.2018 15:00
Česneková omáčka.. Na oleji orestuji cibuli, přidam hladkou mouku a upražím světlou jíšku. Zaliju vodou / vývarem/, přidám masox, utřený česnek / podle chuti, spíš více / pepř a uvařím hustou omáčku, kterou nakonec zaliju smetanou. Jà majoránku nepřidávám. Uvařím ztracená vejce, bramborovou kaši, případně dle chuti kousek uzeného. Do hlubokého talíře!!! nandám kaši, v ní schovám vajíčko a vše přeleji velkým množstvím omáčky. Syté a moc dobré.
Jitka Caklová 11.7.2018 09:22
.... s žitnými klasy na etiketě i na víčku.
Jitka Caklová 11.7.2018 09:20
Oprava: ARAPOW.....
Jitka Caklová 10.7.2018 23:44
1,5 kg višní (propíchat špendlíkem), 1,5 l žitné 40% kořalky (dnes neexistuje), dala jsem 1,5 l 40% ARAPOV vodky (Premium), 1/8 l 80% čistého lihu (dnes neprodejného :-() z 1/5 citronu kůru, z pomeranče 1/4 obojí bez bílé dužiny, 5 hřebíčků, 2cm nalámané celé skořice, 1 dkg loupaných mandlí, 5 jadérek z pecek višně. Vše dát do sklenice od okurek, zakrýt folií a dát na okno, kam jde co nejdéle slunce, občas promíchat a nechat 3 týdny louhovat. Svařit 3/4 l vody s 3/4 kg cukru. Přecezenou vodku smícháme se svařeným, studeným cukerným roztokem a stočíme do lahví. Odkapané višně zavaříme na sladko a používáme jako chuťovku do dezertů, nebo nápojů. Obojí je mňamka.
Libuše Křapová 10.7.2018 22:58
Jíťo, ona tam ta gramáž byla, já ji jen zapomněla okopírovat.
Jitka Caklová 10.7.2018 22:44
Libuško, to samé dělám z višní. Ještě bych přidala 3 vylousknutá jádra z broskví, pomerančovou kůru a deko loupaných mandlí. Sice neuvádíš gramáž, ale vypadá to podle stejného receptu. U mě minimálně 100 let starého.
Libuše Křapová 10.7.2018 22:14
Našla jsem si na PC tento recept. Zkoušeli jste někdo? *** Postup Broskve, hrebícek, skorici a citronovou kuru dejte do velké sklenice nebo kameninové nádoby a zalejte vodkou. Tesne uzavrete (treba plastikovou folií) a nechte stát na teplém míste ca. 3 týdny. Po této dobe prefiltrujte pres papírový filtr na kávu. Vodu svarte s cukrem na sirup, nechte vychladit a smíchejte s výluhem. Naplnte do lahví, uzavrete a nechte odlezet na tmavém míste 3-4 mesíce. Tento likér je výborný v kombinaci se sumivým vínem. Nalozíte-li jej ted, bude hotov na vánoce.