Chat na téma Recepty

Zdenka Žichovská 12.9.2018 23:08
Řízeček ze sírovce je opravdu mňamka, dnes jsem si je udělala. Dokonce mi chutnal víc než z pýchavky obrovské (roste u bratra na zahradě). Květinko, děkuji.
Květuše Pinkasová 11.9.2018 22:23
Zdeničko, je to on. Je lepší, když je mladičký ten sírovec. Já ho mívám více žlutý ...
Květuše Pinkasová 11.9.2018 22:18
Zdeničko, porovnej si podobu s internetem. Je jich tam několik druhů velmi pěkně zobrazených a popsaných a určítě zkus. Elenko hledej, stojí za to. Pepa pečenáče nedělal a sírovec skončil ve výtečné zeleninové polévce. Bude ještě zítra.
Zdenka Žichovská 11.9.2018 13:16
Tak ten mi vyrostl na kmeni švestky. Netušila jsem, že je to houba jedlá - mám to zkusit? Květinko večer dám foto na profil, prosím, podívej se je-li to ten pravý.
Elena Valeriánová 11.9.2018 06:26
Květuško, sírovec neznám, ale už jsem si ho vyhledala. V přírodě budu pátrat, na zahradě mi neroste. Ale vařit ho nebudu. Nevím jestli bych si ho nespletla s tím druhým - horským. Choroše nacházím často, ale vždy už tvrdé kamenité. Jsem ráda, že se zapojuješ. Jsi statečné děvče.
Květuše Pinkasová 10.9.2018 22:14
Dnes jsem narychlo dělala řízky po roční přestávce. Naše turistka nám letos přinesla ze zahrádky naší oblíbenou obří houbu. Velmi křehkou plodnici JEDLÉHO CHOROŠE SÍROVCE. Naše stará třešnička nás letos zklamala. Naporcuji a vařím 10min. v osolené vodě. Vychladím, obalím v trojbalu a usmažím. Zítra si chce udělat poprvé ještě asi pečenáče?!? Objevili jsme ho na vápenných pecích s vnoučaty ve Vendryni, namalovaného na tabuli a popsaného. Pepa stále tvrdil, že ho máme na třešni taky. A OPRAVDU TO BYL ON - SÍROVEC. Řízek má chutě jako kuřecí maso. Je prý i zdravý! Stojí zato si ho vyhledat na internetu a pak v přírodě nebo zahradě. Ne však na zemi ale na kmeni, někdy i výš. Také salát by nebyl marný...
Alena Vávrová 8.9.2018 21:00
Eleno, kdysi jsem tu měla po manželovi skoro vinohrad a jednou sklidila několik věder hroznů. A mladí byli u moře. Potkala jsem na vycházce u jezera naše moravské přátele (měli tady chatu), a tak jsem se zeptala, jak na to. Rozmačkat, dosladit, rozdrobit 1 kostku droždí a nechat v teple "bublat". No, teplo jako na potvoru tehdy zrovna nebylo, ale když se mladí vrátili, stočili jsme to do kanystru, něco vypili a ze zbytku bylo do vánoc mladé víno.
Elena Valeriánová 8.9.2018 17:25
Honza chce zkusit udělat z těch hroznů domácí burčák. Odmítám se toho experimentu zúčastnit. :-) Ale asi mě ta "spolupráce" nemine. Výsledek je nejistý.
Jitka Caklová 8.9.2018 12:45
3 hrozny, které jsem dala 29.8. sušit na horký beton na papír na slunce, jsem kvůli počasí večer dala na 36 hodin do horkovzdušné trouby, což se na jejich vzhledu nijak neprojevilo. Sice nepršelo, vrátilo se teplé počasí a tak jsem je dala na slaměnou ošatku, přikryla síťkou proti mouchám a jinému hmyzu, na terasu, přenáším je za sluníčkem a nechávám zde i přes noc. Po 10ti dnech jsou mírně scvrklé a sladké. Začínají odpadávat od hroznu, tak uvidím :-)
Jindřiška Hubačová 8.9.2018 11:46
Hrozny zavářím jako kompot.Rozinky nedělám,bojím se plísní. Plísně však hrozí u sušeného ovoce i v obchodech.
Elena Valeriánová 8.9.2018 06:50
Včera jsem začala trhat hrozny, ale rozinky z nich nebudou. Mají velké pecky :-( a jsou docela kyselé i když bylo letos tolik sluníčka. Sušit je u nás na slunci několik týdnů by asi nešlo. Ale děkuji za diskuzi.
Alena Tollarová 7.9.2018 13:18
Jíťo, ne abys ho vyhodila. Jednou bude předmětem cenného dědictví :) Já mám schovanou skleničku domácích nudlí, které krájela moje maminka.
Jitka Caklová 30.8.2018 18:20
Coby mladé paní, maminky, zkrátka holky z vesnice jsme na nečisto vařily na návsi, vyměňovaly a psaly si různé recepty a doma pak tvořily a opět si sdělovaly dojmy a zkušenosti. Do dnes mám z té doby ve sklepě bezinkový likér. Ani nevím v jakém je stavu, zda v tuhém, či polotuhém, kámen, či želé :-)
Eva Mužíková 30.8.2018 17:23
Džem z bezinek dělám léta, neodšťavňuji je, zrníčka mi nevadí.
Dana Puchalská 30.8.2018 15:52
Paní J. C. :Na nettu občas najdu takový recept, že bych to nedala ani praseti. Ale já fakt vím co píšu. Skutečně. Manžel je profík a hodně let vařil i na ambasádach na jihu Evropy a tak můžu s klidem jeho fígle předat dál. A jeho rodina pochází z Moravy a tam jak jistě víte, je víno základ všeho.
Jitka Caklová 30.8.2018 13:32
Aniž bych chtěla mít poslední slovo, přesto, není to rozumný nápad, ale logika a jak jsem napsala 29.8.2018 14:17 " Dám vědět, nerada dávám rady o tom, co nemám sama vyzkoušené." Takových nevyzkoušených rad a receptů na netu je plno :-)
Dana Puchalská 30.8.2018 09:08
Jak mi Anna poradila, tak jsem předala dál. Hezký den a přeju krásné ROZINKY. :-) :-) :-)
Jitka Caklová 30.8.2018 08:23
.... Vaši radu.....
Jitka Caklová 30.8.2018 08:22
Ale na 90°C, když 100°C je bod varu, jsem je na Vaši určitě nedala :-)
Dana Puchalská 30.8.2018 07:36
Paní J. C. To je rozumný nápad. U nás by ty rozinky mohly i zplesnivet. Tady nejsme v USA. Ani v Orientu. Tady je vlhko a ta trouba je jistota.