Chat na téma Recepty

Květuše Pinkasová 15.7.2020 23:22
Evičko, pstruh a všechny ryby mne čím dál víc přitahují, i když nemám pořád ještě chutě ani vůní a moc se mi líbí úprava. Grilovaného candáta s kamarádkou z Prahy a cvičenkami si pamatuji z Třeboně na Jezárce nám ho připravoval vedoucí a večeřelo se venku. Ten zelný salát udělám co nejdřív. Už nyní vím, že mi bude chutnat líbí se mi moc ...
Eva Braunová 14.7.2020 20:17
Záleží jak jste pstruha udělali,byl dobrý povedl se? Kupujeme v Globusu makrely a v alobalu je ugrilujeme se zeleninou,máslem a kořením na ryby a chutná výborně.
Květuše Pinkasová 14.7.2020 08:47
Dnes po 3 hodinovém bazénu doobědváme duhového pstruha přírodního ze včerejška... asi má dobrou chuť... Pepa to aspoň říkal...
Eva Braunová 12.7.2020 21:13
Zelný salát. 1/2kg kysaného zelí 1cibule nakrájet 1větší mrkev nastrouhat 1kapie červená nakrájet 1lžíce cukru 5lžic slunečnicového oleje 2dcl vody Sáčku ustřihnout rohy a zelí vyždímat, překrájet a dáme do větší mísy. Přidáme ostatní ingredience a zamícháme. Sůl a pepř si můžeš přidat, ale nedávám. Stačí uložit v krabičce s víčkem do lednice a odebíráme.
Eva Braunová 12.7.2020 20:38
Děkuji Daně za recept.
Květa Řičánková 12.7.2020 19:23
Dělávala jsem bez pyrosiřičitanu,alergikům vadil.Zelí se sice úplně nevybělí,není také na chuť štiplavé,sterilizovala jsem.Když se nespotřebovalo vydrželo dlouho.Dávala jsem cukr,umělé sladidlo mi vadí.
Dana Puchalská 12.7.2020 11:13
2 recepty na marinované zelí pro Evu: 1.) 5 kg nakrouhaného zelí, z 1 a1/2 vody, 7 dcl octa, 10 dkg soli, 25 tablet sacharinu uděláme nálev, 4 veliké cibule, pár zrnek celého pepře, 15 zrnek hořčičného semínka, špetka kmínu Zelí promícháme s nakrájenou cibulí a připravíme si nálev. Až vystydne, tak ho nalejeme do připraveného zelí. Necháme 24 hodin stát. Druhý den přidáme koření a zamícháme. Pak plníme do sklenic. Můžeme, ale i nemusíme sterilizovat 2.)5 kg zelí, 1a1/2 litrů vody, 3/4 l octa, 25 ks sacharinu, 10 dkg sílu, 4 velké cibule, 1 lžička pyrosiřičitanu draselného (koupíme tam kde se prodávají potřeby pro vinaře) Vodu, sůl a sladidlo svaříme a necháme vychladnout. Přidáme ocet a pyrosiřičitan. Nakrájíme cibuli, smícháme se zelím a zalijeme nálevem a necháme stát 24 hodin. Napěchujeme do sklenic a uložíme do chladna,není nutno sterilizovat.
Květuše Pinkasová 11.7.2020 23:02
Alenko, tak ,, lívan" pečeme kynutý s posypkou u nás taky a často i Tvou ,,metynku"... naposled s jostou.
Dana Puchalská 11.7.2020 17:13
Evi, písnu recept. Teď funím, jako když jde prase z bukvic.... Pozdní oběd o 2 chodech dělá svoje :-) :-)
Eva Braunová 11.7.2020 15:50
Dano,jaké je to marinované zelí,to jsem ještě neslyšela.
Dana Puchalská 11.7.2020 00:22
Álo Vávrová, ten můj mlsoun je schopný ho sníst taky sám. Jo chlapi jsou někdy horší než děti. Ale já zase sním flašku okurek za 2 dny a flašku s marinovaným zelím za večer :-) :-) to je panečku mňamka.
Alena Vávrová 10.7.2020 21:56
Květinko, Ala Vár. to těsto popisuje dnes na hlav. chatu ve 14:40. Ahoj ♥ .
Alena Vávrová 10.7.2020 21:53
Dano, v Mini Romo jsme dlouho zavařovali s mužem i my. On miloval kompoty, tak mi s tím hodně pomáhal. V zimě u telky zpucnul velkou flašku kompotu sám, já to nemusela.
Alena Vávrová 10.7.2020 21:51
Květuško, myčku nemám, tak neporadím, ale našla jsem odkaz https://tema.ceskenapady.cz/tema-zavareni-okurek-v-mycce-1629828.html A ten koláč je prostě z takového měkčího kyn. těsta, roztáhne se po plechu, poklade ovocem a posype drobenkou, nechá ještě chvilku kynout a šup do trouby. Moje maminka dělala i lité těsto s práškem do peč. a říkala tomu metynka a můj muž miloval hodně tenké těsto a vyšší náplň (borůvky, jahody, meruňky) a hodně posypky..
Dana Puchalská 10.7.2020 21:46
Květinko, moje matka zavařovala okurky v pračce Mini Romo. A byly vynikající, ale to už je víc než 25 let.....
Květuše Pinkasová 10.7.2020 18:10
Zajímá mne , jak Oldřiška zavařovala v myčce okurky a jak se pekl ten litý koláč, asi Alenka... to jsem zapomněla...
Alena Vávrová 8.7.2020 14:23
To nevadí Květuško. Já se teď pár dní po víkendovém vyváření ulejvám. Ale dnes už jsem "nahodila plotnu" - v chladnu přijde brokolicová polévka vhod. Guláš už jsem dlouho nevařila, ale došla mi suchá cibule, tak až koupím ;-) . A v kině jsem ještě "po" nebyla, to taky musím napravit.
Květuše Pinkasová 8.7.2020 07:56
Vidím, že tady mám recepty jen já...
Květuše Pinkasová 8.7.2020 07:54
Dnes taky guláš, jen s jinou příloho. Jdu přece v 9 ráno do kina... a pak s Oderákama, turisty, seniory, možná i do kavárny... To už je asi zase ten život!
Květuše Pinkasová 7.7.2020 08:56
Dnes u nás bude guláš!