Bídná smrt nedostižného
dobrodruha Stevea Fossetta

Bídná smrt nedostižného
dobrodruha Stevea Fossetta

2. 3. 2015

Jako burzovní makléř získal miliardové bohatství, které mu umožnilo financovat jeho největší vášeň. Tou bylo letectví a posouvání hranic lidských možností. Slavný dobrodruh má na svém kontě celkem 116 rekordů v letu balonem, letadlem a vzducholodí, v bezmotorovém létaní a v jachtingu. Řada z nich stále zůstává nepřekonaná. Opravdu husarský kousek se mu povedl přesně před deseti lety, 3. března 2005, kdy jako první na světě sólově obletěl v letounu zeměkouli bez mezipřistání a bez doplňování paliva.

Ten odvážný muž se jmenoval Steve Fossett, leč jeho vášeň se mu, jak už to někdy bývá, nakonec stala osudnou. Slavný dobrodruh se v září 2007 vydal na krátký vyhlídkový let nad Nevadskou pouští, z něhož se už nevrátil. Vrak jeho stroje byl objeven až na přelomu září a října 2008 ve výšce 3000 metrů západně od města Mammoth Lakes v pohoří Sierra Nevada nedaleko hranic Kalifornie a Nevady.

Dobrodruhův osud definitivně objasnil až nález kostí a analýza DNA. Podle vyšetřovatelů zavinily havárii nečekané turbulence, kvůli kterým Fossett ztratil kontrolu nad svým letadlem a narazil do hory v pohoří Sierra Nevada. Ironií osudu tak zahynul při zcela banálním letu, kterých vykonal nepočítaně. Tak bídnou smrt si nezasloužil.

Na Alcatraz i přes La Manche

Steve Fossett se narodil 22. dubna 1944 v Jacksonu ve státě Tennessee, vyrůstal ale v Kalifornii. Dobrodruhem byl již od dětství, kdy vstoupil do skautské organizace. Jako třináctiletý získal nejvyšší hodnost (Orla) v americké skautské chlapecké organizaci a v posledních letech života byl prezidentem americké Národní asociace skautů-Orlů (NESA). Na Stanfordově univerzitě vystudoval ekonomii a studoval i na Washingtonově univerzitě v St. Louis. Ohromné bohatství si vydělal v 80. letech jako makléř a ředitel burzovních společností. 

Poprvé si však Fossett vysloužil pozornost již v roce 1965, kdy ještě jako student Stanfordovy univerzity doplaval ke zrušenému ostrovnímu vězení Alcatraz. Do 90. let stihl pokořit například kanál La Manche, zvládl havajský triatlon Iron Man a zdolal nejvyšší vrcholky šesti kontinentů. Absolvoval i slavný čtyřiadvacetihodinový automobilový závod v Le Mans či Rallye Paříž - Dakar a zúčastnil se také slavného závodu psích spřežení Iditarod na Aljašce. 

Postupem času ale čím dál více tíhnul k létání a plachtění. Nejprve překonal několik rychlostních rekordů v letadle a na katamaránu, poté se vrhl na létání balónem. V roce 1995 se stal prvním člověkem, který v něm sám překonal Pacifik a na balón nezanevřel ani po několika neúspěšných pokusech o oblet planety v roce 2001. A o rok později, pošesté, to konečně dokázal. Svět objel i po vodě v roce 2004 s posádkou na katamaránu Cheyenne. V témže roce překonal světový rekord pro vzducholodě, v roce 1996 zase samostatně přeplul Tichý oceán na plachetnici. 

To všechno zvládnu sám

Slavný oblet zeměkoule v letadle bez mezipřistání uskutečnil v lehkém tryskovém letounu GlobalFlyer Virgin Atlantic. Fossett odstartoval z letiště Salina v americkém státě Kansas, kde po 67 hodinách, jedné minutě a deseti sekundách 3. března 2005 odpoledne místního času (20:48 SEČ) přistál. Při letu urazil 37 000 kilometrů. Fossettův stroj vážil 1,5 tuny bez paliva, ale s 13 plnými nádržemi téměř deset tun. Díky silnému větru v zádech uháněl rychlostí přesahující 550 kilometrů za hodinu ve výšce přes 13 000 metrů nad severním Atlantikem, severní Afrikou, Blízkým východem, Čínou, Japonskem a Tichým oceánem. Ani jeho přátelé mu nedávali šanci, ale on to přesto opět zvládnul.

Porovnejme: první sólový oblet Země uskutečnil už v roce 1933 průkopník letectví Wiley Post. Ten ale během své mise několikrát přistál. První oblet zeměkoule bez mezipřistání uskutečnili v roce 1986 Jeana Yeagerová a Dick Rutan, ale jako dvojice. 

V roce 2006 Fossett překonal další světový rekord – v dálkovém letu jednotlivce bez mezipřistání. Jeho rekordní let trval zhruba 80 hodin a byl dlouhý přes 43 450 kilometrů. 
Klobouk dolů, pane Fossette.

dobrodružství osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.