
Můj rodinný recept: med
z pampelišek a sedmikrásek
1. 5. 2015
Určitě si řeknete, že pampeliškový med děláte také. Ale Já jsem ho vylepšila o kvítka sedmikrásek.
400 květů pampelišek
100 kvítků sedmikrásky
2 citrony nakrájené na kolečka (jeden bez kůry)
Vše zalijeme 2 l vody a uvedeme do varu. Povaříme 15 minut a poté necháme vylouhovat přes noc. Po vylouhování přecedíme, přidáme 1,5 - 2 kg cukru a vaříme za občasného míchání do požadované hustoty.
Odstavíme a nalijeme do skleniček, otočíme víčkem dolů na 5 minut.
Medík je opravdu výborný na chřipku a nachlazení. Přidávám jej i do perníku.
Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně". |
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elena Valeriánová
11.5.2015 14:09
Děkuji za radu. Dnes jsem byla u Zlatého jezera a kromě nádherné labutí rodinky se sedmi mladými tam kvetly obrovské květy pampelišek, hned jsem si na recept vzpomněla.
Miluše Hasenohrlová
11.5.2015 13:30
Paní Elen, ty černé potvůrky jsou dřepčíci :-)když pampelišky natrhám, misku na chvilku dám do stínu a oni sami odlétnou za sluníčkem...zahradu mám daleko od silnice tak je ani neoplachuji.....takže se nenechte odradit a medík si udělejte.
Elena Valeriánová
10.5.2015 15:01
Miluško a ostatní, já bych musela těch semikrásek sníst alespoň houbařský košík denně a stejně nevím, jestli by mi to pomohlo :-)
Ale chci se zeptat a nezůstanou v těch pampeliškách ty malé černé potvůrky - mušky, ty mě vždy od vaření pampeliškového medu odradí.
Růžena Antlová
3.5.2015 06:32
Medík i když babička měla včelky a byl přísun medu ,přesto jsem z květů pampelišek med každoročně vyráběla . Všechny 3 vnučky se předháněly ve sběru květů pampelišek když mi pak své košíky vysypaly na linku ,bylo toho na 4 várky. Letos med nevařím jen chodím uzobávat květy sedmikrásek .
Eva Balúchová
2.5.2015 19:58
Zítra jdu na pampelišky a sedmikrásky.Ještě jsem med nevyráběla,jsem zvědavá co vytvořím.Dávám si ho do jogurtu.
Eva Mužíková
1.5.2015 19:32
Miluško, houbeles, lenoch jeden. Více ho zajímal létající model vrtulníku, který tam pouštěl nějaký děda vnukům. Mohl z toho dostat infarkt / Bert/ že ho nemohl dohonit, štěkal a lítal jako blázen, já mu byla naprosto lhostejná...:)))
Miluše Hasenohrlová
1.5.2015 19:18
Evi, Bertík určitě pomáhal trhat viď??Moc mu věneček sluší, je jak princezna Pampeliška :-))
Eva Mužíková
1.5.2015 18:06
Tak jsem děvčata doma z louky, pampelišek hafo, ale sedmikrásky jsem objevila jen vedle sídliště... Na mém profilu v galerii PAMPELIŠKY mám fotky jako důkaz:)))))) koukněte se prosím..
Anna Potůčková
1.5.2015 17:51
Když jsem byla malá, tak maminka jej vařila pouze z pampelišek a dávala nám jej pak do čaje.
Jana Šenbergerová
1.5.2015 16:52
Mladí vyrábějí pampeliškový pro děti a tak bude sklenička i pro nás. Také pampeliškové květy jsou chutné a nepochybně i zdravé.
Alena Vávrová
1.5.2015 16:38
Moje maminka dělávala každý med zvlášť. Sedmikráskový byl o něco světlejší. Možná tento také vyzkouším, i když já raději ten od včeliček.
Eva Mužíková
1.5.2015 14:09
Tak jsem se rozhodla proti původní myšlence, že letos na med kašlu a jdu trhat.... to si Bertík začmuchá v louce v myších dírách, nežli budu mít ten počet v košíčku...
Libuše Křapová
1.5.2015 13:42
Přečetla jsem a rozhodla jít na sedmikrásky a pampelišky. přitom jsem zjistila, že mám jen jeden citron. Tak až později :-))
Hana Rypáčková
1.5.2015 13:18
Já taky nemám anglický trávník,ale je plný sedmikrásek, od jara je konzumuji pro zdraví 10 kvítků denně,podle rady babičky.Dělávala jsem pampeliškový do nakrájené cibule na kašel.Máme přísun včeličkového.
Eva Balúchová
1.5.2015 12:14
Miluško,mám plnou zahradu pampelišek a sedmikrásek.Tak asi letos vyzkouším a dám vědět jestli se povedl.
Jé,Soni,já mám sedmikrásek plnou zahradu,tak to mě za rok na srazu nepoznáte :-))
Miluše Hasenohrlová
1.5.2015 10:08
Děvčata děkuji a jdu se napást na sedmikrásky :-).Moje děti jej mají radši než od včeliček, takže medíku dělám přes 40 skleniček.
Olga Štolbová
1.5.2015 09:54
Také jsem ho dělávala, ale bez sedmikrásek - zkusím. Aby byl med hustý, musí se déle s cukrem vařit na co nejmenší teplotu. Ty tři sedmikrásky denně pro krásu, určitě neuškodí, jdu do toho. ***
Soňa Prachfeldová
1.5.2015 09:10
Už jsem dělala , ale je řídký, nevadí, do čaje poslouží. Prý děvčata každý den sníst tři sedmikrásky pro naši krásu !