Zlaté časy pro klíšťata?
Ano, právě v těchto dnech!

Zlaté časy pro klíšťata?
Ano, právě v těchto dnech!

17. 6. 2015

Jaro je již v plném proudu, teploty dosahují místy až k 20°C a lidé tráví co nejvíce času venku v přírodě. Nezáleží na tom, jestli právě sportují k vysněné postavě do plavek, zahradničí a sázejí, nebo jen chodí na procházky se psem do městského parku. Všechny tyto aktivity jsou pro zdraví člověka z hlediska aktivity klíšťat rizikové – aktuálně dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHÚ) velmi rizikové. Nebezpečné nákaze lze ale předejít, proti klíšťové encefalitidě existuje očkování a i nyní je vhodné zeptat se na něj svého lékaře.

Klíšťatům, která přenášejí mimo jiné také onemocnění klíšťovou encefalitidou, nejvíce vyhovují podmínky, při kterých je ve venkovním prostředí teplo a vlhko. Nejčastěji se s nimi člověk setká v listnatých a smíšených lesích, v parcích, na zahradě nebo při rybaření, v porostech s bylinným patrem (při sbírání hub a lesních plodů) a podél vodních toků v celé ČR. Co ale mezi obyvateli ČR už tolik v povědomí není, je fakt, že klíšťovou encefalitidu nepřenášejí jen dospělá klíšťata, ale také jejich larvy a nymfy.

Každoročně jsou zaznamenány případy onemocnění klíšťovou encefalitidou, kdy nemocný ani netušil, že bylo klíště na jeho těle přisáté (občas se schová i na neobvyklých místech – za uchem, ve vlasech, v podpaží apod.). Vysvětlením mohou být právě larvy a nymfy, které jsou sice pozorovatelné okem, ale pouze velmi bystrým – larvy vypadají jako zrnka prachu, nymfy jsou velikosti makového zrnka a téměř průhledné.

Viróza? Ne, klíšťová encefalitida! 

Příznaky onemocnění klíšťovou encefalitidou jsou mnohdy plíživé, podobné mírné viróze. Poté však přichází druhá fáze onemocnění a prudké zhoršení zdravotního stavu, většinou je nezbytná hospitalizace v nemocnici, z níž se nezřídka pacient vrátí v horším stavu, než do ní odešel. Mnozí nemocní si nesou doživotní zdravotní následky, které jim neumožňují žít stejně kvalitní život jako dříve. Pokud navíc infikovaný člověk o přítomnosti klíštěte neví, může to mít na celý průběh nemoci při pozdní diagnostice onemocnění negativní dopad.

Když už si člověk domů klíště přinese, existuje mnoho rad a tipů, jak minimalizovat riziko nákazy z přisátého klíštěte, například zvolení správné techniky vyjmutí klíštěte (vikláním pomocí pinzety nebo speciálních kleštiček) a jeho rychlé odstranění. Prevence je ale mnohem vhodnější.

Doporučenou ochranou proti klíšťové encefalitidě je včasné očkování, které lze provést během celého roku. V nadcházejících týdnech bude kulminovat aktivita klíšťat, která se již nyní pohybuje na 10., tedy nejvyšším možném stupni, proto by lidé neměli s návštěvou praktického lékaře či očkovacího centra příliš otálet.

Základní očkování probíhá ve třech dávkách. Nezávazná doporučená spotřebitelská cena jedné dávky vakcíny FSME-IMMUN je přibližně 800 Kč. Na očkování proti klíšťové encefalitidě lze navíc využít i příspěvky zdravotních pojišťoven v rozmezí 300 – 1800 Kč. O výši příspěvku a způsobu čerpání se informujte u své zdravotní pojišťovny.

Další informace o možnostech očkování naleznete na www.pozorkliste.cz.

klíšťata zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.