Zlaté časy pro klíšťata?
Ano, právě v těchto dnech!

Zlaté časy pro klíšťata?
Ano, právě v těchto dnech!

17. 6. 2015

Jaro je již v plném proudu, teploty dosahují místy až k 20°C a lidé tráví co nejvíce času venku v přírodě. Nezáleží na tom, jestli právě sportují k vysněné postavě do plavek, zahradničí a sázejí, nebo jen chodí na procházky se psem do městského parku. Všechny tyto aktivity jsou pro zdraví člověka z hlediska aktivity klíšťat rizikové – aktuálně dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHÚ) velmi rizikové. Nebezpečné nákaze lze ale předejít, proti klíšťové encefalitidě existuje očkování a i nyní je vhodné zeptat se na něj svého lékaře.

Klíšťatům, která přenášejí mimo jiné také onemocnění klíšťovou encefalitidou, nejvíce vyhovují podmínky, při kterých je ve venkovním prostředí teplo a vlhko. Nejčastěji se s nimi člověk setká v listnatých a smíšených lesích, v parcích, na zahradě nebo při rybaření, v porostech s bylinným patrem (při sbírání hub a lesních plodů) a podél vodních toků v celé ČR. Co ale mezi obyvateli ČR už tolik v povědomí není, je fakt, že klíšťovou encefalitidu nepřenášejí jen dospělá klíšťata, ale také jejich larvy a nymfy.

Každoročně jsou zaznamenány případy onemocnění klíšťovou encefalitidou, kdy nemocný ani netušil, že bylo klíště na jeho těle přisáté (občas se schová i na neobvyklých místech – za uchem, ve vlasech, v podpaží apod.). Vysvětlením mohou být právě larvy a nymfy, které jsou sice pozorovatelné okem, ale pouze velmi bystrým – larvy vypadají jako zrnka prachu, nymfy jsou velikosti makového zrnka a téměř průhledné.

Viróza? Ne, klíšťová encefalitida! 

Příznaky onemocnění klíšťovou encefalitidou jsou mnohdy plíživé, podobné mírné viróze. Poté však přichází druhá fáze onemocnění a prudké zhoršení zdravotního stavu, většinou je nezbytná hospitalizace v nemocnici, z níž se nezřídka pacient vrátí v horším stavu, než do ní odešel. Mnozí nemocní si nesou doživotní zdravotní následky, které jim neumožňují žít stejně kvalitní život jako dříve. Pokud navíc infikovaný člověk o přítomnosti klíštěte neví, může to mít na celý průběh nemoci při pozdní diagnostice onemocnění negativní dopad.

Když už si člověk domů klíště přinese, existuje mnoho rad a tipů, jak minimalizovat riziko nákazy z přisátého klíštěte, například zvolení správné techniky vyjmutí klíštěte (vikláním pomocí pinzety nebo speciálních kleštiček) a jeho rychlé odstranění. Prevence je ale mnohem vhodnější.

Doporučenou ochranou proti klíšťové encefalitidě je včasné očkování, které lze provést během celého roku. V nadcházejících týdnech bude kulminovat aktivita klíšťat, která se již nyní pohybuje na 10., tedy nejvyšším možném stupni, proto by lidé neměli s návštěvou praktického lékaře či očkovacího centra příliš otálet.

Základní očkování probíhá ve třech dávkách. Nezávazná doporučená spotřebitelská cena jedné dávky vakcíny FSME-IMMUN je přibližně 800 Kč. Na očkování proti klíšťové encefalitidě lze navíc využít i příspěvky zdravotních pojišťoven v rozmezí 300 – 1800 Kč. O výši příspěvku a způsobu čerpání se informujte u své zdravotní pojišťovny.

Další informace o možnostech očkování naleznete na www.pozorkliste.cz.

klíšťata zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Díky, Maruško, za radu, ráda bych ji neupotřebila, ale protože jsou jižní Čechy, kam pomalu za dva týdny vyrazím, rájem klíšťat, je lepší ji znát.
Marie Seitlová
V pondělí po hodinové práci na zahradě jsem objevila na stehně klíště. Vzpomněla jsem si na nový způsob, jak se ho zbavit. A opravdu se mi osvědčil. - Vatový tampon nebo kousek vaty mírně navlhčit, pak trošku namydlit a přiložit tou namydlenou stranou na klíště a několikrát zakroužit. Je úplně jedno na jakou stranu, moc netlačit - a klíště je za chvíli samo venku a živé. Zůstane přilepené na té vatičce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.