Nejen Richard Gere, ale i Iva
Janžurová je hvězdou festivalu

Nejen Richard Gere, ale i Iva
Janžurová je hvězdou festivalu

9. 7. 2015

Vynikající česká herečka Iva Janžurová možná zastínila i takové hollywoodské hvězdy, jakými jsou zralý elegán Richard Gere či buldozer mladých dívčích srdcí Harvey Keitel. Ten dorazil do Karlových Varů a fanynky se mohly přetrhnout.

Paní Janžurová, která se v Českém rozhlase s úsměvem přihlásila k oslovení „Janžurka“ (což jí prý vůbec nevadí), osobně uvedla v městském divadle v Karlových Varech film Kočár do Vídně. Ten v roce 1966 natočil Karel Kachyňa. Připomněla, že šlo o její první větší filmovou roli ve filmu. A sklidila obrovské ovace. V sobotu převezme na závěrečném večeru Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary cenu za mimořádný přínos české kinematografii. 

Divadlo Ivu Janžurovou přivítalo minutovým potleskem ve stoje. Dojatá herečka pak zavzpomínala na natáčení tohoto filmu. V té době jí bylo 25 let. „Tehdy nebyly žádné cateringy ani toitoiky. Takže to byl takový veselý skautský život, ale já jsem za to byla velice vděčná. Byla to moje první velká herecká filmová příležitost. A myslím, že je ten film stále živý,“ řekla v emotivním projevu herečka. 

Kde jsou vážné role?

Přála si však více takových dramatických rolí. „Těch vážných rolí už moc nebylo, dostala jsem ještě Petrolejové lampy a Morgianu, ale těch vážných rolí už pak moc nebylo a přicházely spíše tragikomické a veseloherní,“ zavzpomínala. 

Iva Janžurová byla od poloviny 60. let, kdy absolvovala pražskou DAMU, oporou dvou elitních českých divadelních scén – Divadla na Vinohradech a poté Národního divadla, jehož členkou je dodnes. V 60. letech také započala svou filmovou kariéru, během níž vytvořila desítky významných rolí. 

Moderátor Marek Eben před promítáním filmu řekl, že Janžurová měla stejný úspěch jako Karel Gott, a byla dekáda, kdy diváci nevolili jinou nejlepší herečku než právě Janžurovou. 

Ve filmu Kočár do Vídně, který získal hlavní cenu na karlovarském festivalu v roce 1966, hraje Janžurová moravskou selku, které na konci druhé světové války zavraždí manžela a ona musí nedobrovolně pomáhat dvojici rakouských zběhů dostat se do Rakouska. Přestože celou cestu plánuje, že vojáky zabije, nakonec to nedokáže. 

film herci herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.