Zámek v Červené Řečici
žije o víkendu Slámováním

Zámek v Červené Řečici
žije o víkendu Slámováním

20. 8. 2015

Noční prohlídka zámku a vystoupení historických šermířů budou novinkami letošního 19. ročníku Slámování v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Očekávaných několik stovek návštěvníků se kromě výroby slaměných postav, zvířat a objektů může zúčastnit několika uměleckých dílen, na programu jsou také koncerty, módní přehlídka a divadla. Vernisáž slaměných výrobků se uskuteční v neděli odpoledne v parku na náměstí.

„Novinkou Slámování bude také speciální prohlídka zámku s výkladem Jana Beránka z Národního památkového ústavu o historii zámku i Červené Řečice,“ řekl kastelán Vladimír Vlček. 

Slámování je výtvarně recesistická akce pro jednotlivce i rodiny. Pořádá ji Spolek na záchranu památek červenořečických, jenž se prostřednictvím Slámování snažil řadu let upozornit na havarijní stav zámku a zpřístupnit jej veřejnosti. 

V historii slámování vznikla neotřelá výtvarná díla, třeba socha filmového medvídka Kukyho v nadživotní velikosti. V roce 2002 jeden z účastníků vyrobil ze slámy karlínského surfaře na povodňové vlně. Náměstíčko při vernisáži zaplnily slámové bicykly, auta, kombajny, akvárium s rybami, lodě, nejroztodivnější zvířata. V dalších letech přibyl smečující volejbalista, nebo třeba Socha Svobody. Při jednom z ročníků stál u přechodu pro chodce slámový slepec s holí. 

Zámek v Červené Řečici je od loňska národní kulturní památkou. Úspěšně pokračuje jeho stavebně-historický průzkum, má opravenou část střechy nad hlavní bránou, opravují se krovy a další střechy. 

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.