Hradozámecká noc otevře
brány osmdesáti památek

Hradozámecká noc otevře
brány osmdesáti památek

28. 8. 2015

Více než osm desítek památek otevře v sobotu večer své brány návštěvníkům s netradičním programem a výjimečnou atmosférou. Do šesté Hradozámecké noci se zapojují památky ve správě státu, měst i dalších vlastníků. Hlavní program letos bude na státním zámku Kratochvíle.

Na Kratochvíli budou zámek i zahrada naplněny renesancí - v hudbě, tanci, zpěvu, poezii, ale i chutích a obrazech. Zahradu osvítí tisíce svící, průvodci budou mít andělské převleky a po vystoupeních ohňových mágů a procházkách zámeckými komnatami završí noc renesanční ohňostroj. Ještě dlouho po jejím skončení ucítí návštěvníci parfém, který je speciálně připraven pro tento večer.

Přístupné ale budou nejen tradiční zámky. Poprvé se do Hradozámecké noci zapojí čtyři slavné brněnské vily - Jurkovičova vila, vila Löw-Beer, vila Stiassni a vila Tugendhat. Zájemci se mohou těšit na komentované prohlídky, koncerty či promítání.

Program bude i v Senátu, který bude mít otevřeno od 19:00 do 23:00. Hlavním dějištěm bude tentokrát Valdštejnská zahrada v areálu horní komory parlamentu. Od 20:00 bude v zahradě šermířské vystoupení skupiny Sinister, o půl hodiny později koncert komorního souboru Musica Bohemica. Lidé se budou moci projít také Valdštejnským palácem po prohlídkové trase, která zahrnuje mimo jiné Mytologickou chodbu, Rytířskou síň a Hlavní sál, kde budou v každou celou hodinu přednášky o historii barokního paláce.

Národní památkový ústav (NPÚ), jehož objekty se také zapojují do Hradozámecké noci, ale pořádá i akci Velká hradozámecká inventura. Ten po celý rok umožňuje nahlédnout pod ruce kastelánů a poznat principy fungování památek a jejich zákulisí. Návštěvníci se mohou při speciálních prohlídkách podívat do vybraných depozitářů a dozvědět se, jak kasteláni připravují prohlídkové trasy nebo nové expozice.

Zámek Litomyšl zpřístupní v září studijní depozitáře unikátních hudebních nástrojů, na zámku Horšovský Týn se kromě pekárny či úřednické jídelny mohou lidé podívat do skladu porcelánu, skleněných servisů a nádobí. Na zámku Slatiňany mohou návštěvníci nahlédnout do depozitářů v mezipatře, kde se dříve nacházely pokoje starších dětí a hostů. Uschován je zde mobiliář před restaurováním a zatím nevystavená umělecká díla.

Název projektu vychází ze skutečnosti, že na hradech a zámcích se už od 15. století při vlastnických změnách nebo při významných událostech pořizovaly soupisy majetku - inventáře. Dodnes se mnohé tyto inventáře zachovaly a jsou zdrojem cenných informací o vybavení šlechtických sídel a životě na nich. Inventury movitého majetku se na památkových objektech ale provádějí stále.

hrady a zámky naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.