Jiří Sovák, mistr
českého herectví

Jiří Sovák, mistr
českého herectví

6. 9. 2015

Populární herec a jiskrný vypravěč s darem osobitého humoru Jiří Sovák zemřel přesně před 15 lety, 6. září roku 2000. Představitel více než stovky filmových rolí skonal ve věku nedožitých 80 let. Diváci si jej pamatují například ze slavných Světáků, jako mistra Kroupu z nestárnoucího filmu Marečku, podejte mi pero!, neurotického revizora na penzi Evžena Humla ze seriálu Chalupáři nebo moudrého kouzelníka Viga z Arabely.

Ve všech svých nejrůznějších rolích dokázal Sovák být přesvědčivý, ale zůstat zcela svůj. Skvěle se doplňoval i se svými hereckými partnery, Miroslavem Horníčkem, Vladimírem Menšíkem či Vlastimilem Brodským. 

Jiří Sovák se narodil 27. prosince 1920 v Praze v rodině hostinského jako Jiří Schmitzer. Sovákem se stal, když přišli Němci, na rozdíl od mnohých se tehdy počeštil. Jeho ženy si však jeho původní jméno ponechaly. Se třetí manželkou Annou byl více než 40 let šťastně ženatý. Otec chtěl, aby se Jiří stal hoteliérem, ten však za války zběhl k herectví. V 50. letech působil v Divadle na Vinohradech, od roku 1966 pak v Národním divadle. K tomu ztvárnil bezpočet televizních a filmových rolí.

Několikrát se Jiří Sovák na plátně objevil i po boku svého syna, herce Jiřího Schmitzera, který je známý také jako písničkář a měl se svým otcem komplikovaný vztah. V anketě o nejpopulárnějšího českého komika 20. století skončil tento všestranný herec na šestém místě. 

divadlo film herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.