Legenda jménem Rolling
Stones hraje už půl století

Legenda jménem Rolling
Stones hraje už půl století

12. 7. 2012

V budově číslo 165 na Oxford Street dnes sídlí banka Santander. Bylo to však právě tady, kde Rolling Stones v tehdejším klubu The Marquee 12. července 1962 odehráli svůj první koncert. Skupina vystoupila ve složení Mick Jagger, Keith Richards a Brian Jones. Jaggerovi a Richardsovi bylo v té době teprve 18 a Jonesovi, který tragicky zemřel o sedm let později, dvacet.

Legendární rocková skupina Rolling Stones právě slaví padesát let od svého prvního koncertu. Kulaté výročí připomene výstava fotografií, dokumentární film a možná i koncert.

Zlí chlapci versus Beatles

Nové kapely si před půl stoletím všiml Andrew Oldham, který produkoval jejich první alba. Zajistil smlouvu s firmou Decca a začal budovat stounovskou image zlých a vlasatých klacků jako protiklad k uhlazeným Beatles. "Stouni" začali zdolávat čela hitparád a pozornost začaly budit i informace o tom, jakou výtržnost zase ztropili, jaké drogy mají zrovna v oblibě nebo kdo měl nejvíce žen v posteli. Kvůli drogám se začali dostávat do konfliktu se zákonem.

Divoká 60. léta si vybrala svou daň. V roce 1969, krátce po svém odchodu kvůli neshodám s Mickem a Keithem, byl nalezen mrtvý na dně bazénu svého domu Brian Jones a jeho smrt není dodnes objasněna. Zavedenou instituci Rolling Stones to však nemohlo zastavit. Přestože prošli řadou personálních změn i roztržek, proslavili se po celém světě a za půl století prodali přes 200 milionů desek.

Bude také koncert?

O neutuchající popularitě pomalu stárnoucích autorů hitů jako Satisfaction, Brown Sugar nebo Jumpin' Jack Flash svědčí i dohady, zda skupina u příležitosti výročí odehraje společný koncert. Časopis Rolling Stone, který stejně jako kapela převzal jméno bluesové skladby, napsal, že členové skupiny o výročním koncertu uvažují. Kytarista Richards ale upozornil, že zcela jistě nepůjde o turné. „Nejsme na to připravení,“ řekl.

Rolling Stones nicméně po pěti letech začali zase zkoušet a v roce 2013 by tak na turné vyjet mohli. Veleúpěšný návrat se "Stounům" podařil už jednou – v roce 1989 s deskou Steel Wheels, která je opět vrátila na výsluní.

Fanoušci si zatím mohou užít výstavu fotografií skupiny, která bude od 12. července k vidění v londýnském Somerset House. V listopadu navíc půjde do kin dokumentární film zachycující vývoj kapely od jejich počátků.

Legenda konečně v Praze

Rolling Stones vydali 22 studiových alb, jedenáct živáků a řadu kompilací. Rokenrolová síň slávy jim udělila titul "nejlepší rockenrolová kapela na světě". Od roku 1993 s Jaggerem a Richardsem hraje kytarista Ron Wood a bubeník Charlie Watts.

„Stouni“ opakovaně vystoupili také v České republice. Poprvé se tak stalo krátce po pádu komunismu, v roce 1990 na pozvání Václava Havla. „Hallo I'm Mick. Kameny se valí do Prahy. Tanks are Rolling Out, Stones are Rolling In," oznámil Jagger českým fanouškům před prvním koncertem v Praze na Strahově a zároveň největším na štaci. V Česku potom hráli ještě čtyřikrát, naposledy v roce 2007 v Brně. Poslední turné skupiny s názvem A Bigger Bang bylo s téměř 500 miliony dolarů nejvýnosnějším v hudební historii, přestože musela být řada plánovaných koncertů, včetně brněnského, odložena kvůli zranění Richardse, který spadl na Fidži z kokosové palmy.

hudba Rolling Stones
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.