Olomouc se navrátí
do napoleonských válek

Olomouc se navrátí
do napoleonských válek

18. 9. 2015

Zhruba 200 vojáků v dobových uniformách z Česka i ze zahraničí navrátí tuto sobotu centrum Olomouce do období vrcholících napoleonských válek. Mezi sebou se chystá utkat pěchota i dělostřelectvo, do bojů zasáhnou také vojáci na koních. Korunní pevnůstka, kde se akce odehrává, bude tentokrát představovat francouzskou pevnost Vincennes. Vojensko-historický festival s názvem Olmütz 1813 se ve městě koná potřetí, minulé ročníky měly velký úspěch. Pevnost navštívily tisíce lidí. 

Zatímco v předchozích letech byla bitevní vřava inspirována událostmi u Lipska a u Montereau, letos pořadatelé vybrali rekonstrukci bojů o pevnost Vincennes. „Snažíme se vybírat rekonstrukci bitvy podle výročí. Boje o pevnost Vincennes se odehrály roku 1815, od té doby nyní uplynulo 200 let,“ řekl Pavel Grenar z Císařské Slavkovské gardy, která akci pořádá. 

Do Olomouce přijede přes 200 účastníků z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Rakouska. Chybět nebudou koně a děla, vojáci z protifrancouzské strany budou bojovat v uniformách koalice tvořené Pruskem, Rakouskem a Ruskem. Podle organizátorů akce má při rekonstrukci bitvy každý voják svůj úkol. „Cvičíme podle dobových předpisů, takže každý voják v bitvě ví, co má dělat, pokud uslyší určitý povel. Scénář znají pouze vrchní velitelé, je to zajímavější pro všechny. Ani nižší důstojníci netuší, co se bude dít,“ uvedl Grenar. Podotkl, že tato vojensko-historická akce je co do počtu účastníků i diváků největší v Olomouckém kraji. 

Letošní akce se kromě samotné rekonstrukce bitvy či ukázek výcviku pěchoty a dělostřelectva propojí také s takzvaným Francouzským dnem, který je určen všem příznivcům francouzské gastronomie a kultury. Atmosféru tak doplní francouzské speciality, znít budou také šansony. 

Smyslem akce Olmütz 1813 je lidem připomenout vojenskou historii olomoucké pevnosti za dob Rakouska a napoleonských válek. V tomto období plnila funkci významného opěrného bodu rakouské armády. Zázemí pevnosti a jejího okolí také poskytlo útočiště stovkám raněných vojáků, kteří byli přiváženi na povozech z míst válečných střetů. 

Napoleon naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.