Foto

V Mnichově začíná
tradiční Oktoberfest

19. 9. 2015

V sobotu v poledne se Mnichov na dva týdny promění v pivní metropoli světa, když zde začne 182. ročník festivalu Oktoberfest. Na největší světový pivní festival by mělo stejně jako v předchozích letech dorazit na šest milionů lidí, kteří zde vypijí přes sedm milionů litrů piva. Chmelový nápoj zde ale bude nejdražší v historii, litrovou sklenici, takzvaný máz, nebude možné koupit za méně než deset eur (270 korun).

Na Tereziánské louce vyrostlo čtrnáct velkokapacitních pivních stanů, do nichž se vejde až 11 000 návštěvníků, a dvě desítky menších stanů s kapacitou v řádu stovek lidí. Kromě piva, jehož cena se letos bude pohybovat od 10,10 do 10,40 eura (od 274 do 282 korun) za máz, v nich budou k dostání pečená kuřata, klobásy a tradiční bavorské preclíky. Vyhrávat v nich bude i tradiční německá dechovka.

V sobotu se pípy roztočí teprve v poledne, v následujících dnech je však možné vychutnávat silné festivalové pivo už od rána. O víkendech se pivní stany otevírají v 9:00 SELČ, ve všední dny o hodinu později a poslední objednávky přijímají vrchní ve 22:30 SELČ. I přes dlouhou otevírací dobu však organizátoři Oktoberfestu návštěvníkům doporučují, aby s příchodem na Tereziánskou louku neváhali - v posledních letech bývá pravidlem, že se kapacita pivních stanů rychle naplní a ochranka vpustí další lidi dovnitř teprve ve chvíli, kdy jiný návštěvník odejde.

Přestože je Oktoberfest pivní slavnost, Mnichované ho vnímají i jako módní akci. Festival je totiž pro ně nejvhodnější příležitostí pro oblečení bavorského kroje - ženy nosí pestrobarevné dirndly, muži košile a kožené kalhoty. Průvod krojovaných lidí se očekává už v první den festivalu, kdy mnichovský starosta slavnostně narazí první sud, opakovat se bude v méně formální podobě každé ráno po celou dobu konání Oktoberfestu.

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Samotný festival se ale postupně proměnil v obří komerční podnik, kde v současnosti hosté utratí stovky milionů eur. Kromě pivních stanů nabízí Oktoberfest i lákadla pro děti - na okraji Tereziánské louky se tradičně pořádá velká pouť s kolotoči, horskými dráhami a dalšími atrakcemi.

festival naše tipy Německo pivo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.