Foto

V Mnichově začíná
tradiční Oktoberfest

19. 9. 2015

V sobotu v poledne se Mnichov na dva týdny promění v pivní metropoli světa, když zde začne 182. ročník festivalu Oktoberfest. Na největší světový pivní festival by mělo stejně jako v předchozích letech dorazit na šest milionů lidí, kteří zde vypijí přes sedm milionů litrů piva. Chmelový nápoj zde ale bude nejdražší v historii, litrovou sklenici, takzvaný máz, nebude možné koupit za méně než deset eur (270 korun).

Na Tereziánské louce vyrostlo čtrnáct velkokapacitních pivních stanů, do nichž se vejde až 11 000 návštěvníků, a dvě desítky menších stanů s kapacitou v řádu stovek lidí. Kromě piva, jehož cena se letos bude pohybovat od 10,10 do 10,40 eura (od 274 do 282 korun) za máz, v nich budou k dostání pečená kuřata, klobásy a tradiční bavorské preclíky. Vyhrávat v nich bude i tradiční německá dechovka.

V sobotu se pípy roztočí teprve v poledne, v následujících dnech je však možné vychutnávat silné festivalové pivo už od rána. O víkendech se pivní stany otevírají v 9:00 SELČ, ve všední dny o hodinu později a poslední objednávky přijímají vrchní ve 22:30 SELČ. I přes dlouhou otevírací dobu však organizátoři Oktoberfestu návštěvníkům doporučují, aby s příchodem na Tereziánskou louku neváhali - v posledních letech bývá pravidlem, že se kapacita pivních stanů rychle naplní a ochranka vpustí další lidi dovnitř teprve ve chvíli, kdy jiný návštěvník odejde.

Přestože je Oktoberfest pivní slavnost, Mnichované ho vnímají i jako módní akci. Festival je totiž pro ně nejvhodnější příležitostí pro oblečení bavorského kroje - ženy nosí pestrobarevné dirndly, muži košile a kožené kalhoty. Průvod krojovaných lidí se očekává už v první den festivalu, kdy mnichovský starosta slavnostně narazí první sud, opakovat se bude v méně formální podobě každé ráno po celou dobu konání Oktoberfestu.

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Samotný festival se ale postupně proměnil v obří komerční podnik, kde v současnosti hosté utratí stovky milionů eur. Kromě pivních stanů nabízí Oktoberfest i lákadla pro děti - na okraji Tereziánské louky se tradičně pořádá velká pouť s kolotoči, horskými dráhami a dalšími atrakcemi.

festival naše tipy Německo pivo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Kvůli pivu a parádě k tomu bych určitě do Mnichova ani jinam nejela. A "pivofest" mám často doma = po dobrém obědě = 1 malé (nebo velké) pivo !
Dagmar Bartušková
Mnichov a s ním spojený Octoberfest jsme navštívili těsně po revoluci. Úžasná atmosféra, ohromné stany plné lidí, šenkýřky v krojich čepující pivo do "tupláků", koně, zapřažené do vozů naložených sudy piva, klobásky. Ochutnali jsme od všeho trochu, ale nejvíce jsme se věnovali lunaparku, protože jsme festival navštívili se synem. Nezapomenutelné!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.