Foto

Hub v lesích přibývá,
ale stále to není ono

15. 10. 2015

Hub v lesích přibývá, pomohly jim deště a příznivé teploty. Přesto jich je stále méně, než je v polovině října obvyklé a nerostou všude. Situace by se však mohla ještě zlepšit.

Kvůli letnímu horku a suchu je sezona stále zpožděná. "Dlouho se probouzela Šumava a stále na tom není nejlíp," uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Nejvíce se houbám daří v západních a severozápadních Čechách. Dobře je na tom podle dostupných informací i Vysočina a jihovýchodní oblasti Moravy.

Hub roste hodně druhů, některým letním nemusí svědčit skokové ochlazení. "Hřiby, holubinky, ryzce by tak mohly druhově ubývat. Pokud nebude mrznout, bude dost hub ještě dva měsíce," míní mykolog.

Rostou dřevní houby, václavky, šupinovky, štítovky. Nejhůře na tom jsou podle Landy zatím pozemní houby. Ty by mohly nyní vyrůst po dešti, na loukách jsou očekávané voskovky, které ale nejsou jedlé.

Jedovaté houby budou v lesích ubývat, přesto Landa upozorňuje na muchomůrky, závojenky, pavučince nebo vláknice. Pozor by si lidé měli dát na přemrznuté plodnice a nesbírat je ke kuchyňskému použití.

houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%