Klaďas a akční hrdina
Jean-Claude Van Damme

Klaďas a akční hrdina
Jean-Claude Van Damme

18. 10. 2015

Je proslulý především rolemi v akčních hollywoodských snímcích, v nichž uplatňuje svoji celoživotní lásku ke karate. Své zločinecké protivníky ve filmech bez milosti likviduje pomocí akrobatických výkopů a chvatů.

Belgický herec Jean-Claude Van Damme slaví 18. října pětapadesáté narozeniny.

Přestože byl Van Damme v dětství spíše neduživý, v roce 1979 se jako karatista stal profesionálním mistrem Evropy ve střední váze. Věnoval se i dalším bojovým uměním a kickboxu a od šestnácti let chodil pět let na balet. Jako sedmnáctiletý se stal mistrem Belgie v kulturistice. 

Před kamerou debutoval v roce 1984 malou rolí ve francouzském snímku Ulička Barbarů a rok nato natočil v Hollywoodu celkem úspěšný film Karate Tiger. Již jeho další snímek Krvavý sport, nabitý ukázkami nejrůznějších asijských bojových umění, se stal kasovním trhákem a Van Dammovi se začaly role jen hrnout. Ty nejznámější ztvárnil ve filmech Kickboxer, Dvojitý zásah, Univerzální voják či Timecop. V posledních letech se objevil v akční sérii Postradatelní. 

Van Damme s dokonale vypracovaným tělem byl vždy středem dámské pozornosti. Asi i proto je pošesté ženatý a má tři děti. 

herci Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.