Klaďas a akční hrdina
Jean-Claude Van Damme

Klaďas a akční hrdina
Jean-Claude Van Damme

18. 10. 2015

Je proslulý především rolemi v akčních hollywoodských snímcích, v nichž uplatňuje svoji celoživotní lásku ke karate. Své zločinecké protivníky ve filmech bez milosti likviduje pomocí akrobatických výkopů a chvatů.

Belgický herec Jean-Claude Van Damme slaví 18. října pětapadesáté narozeniny.

Přestože byl Van Damme v dětství spíše neduživý, v roce 1979 se jako karatista stal profesionálním mistrem Evropy ve střední váze. Věnoval se i dalším bojovým uměním a kickboxu a od šestnácti let chodil pět let na balet. Jako sedmnáctiletý se stal mistrem Belgie v kulturistice. 

Před kamerou debutoval v roce 1984 malou rolí ve francouzském snímku Ulička Barbarů a rok nato natočil v Hollywoodu celkem úspěšný film Karate Tiger. Již jeho další snímek Krvavý sport, nabitý ukázkami nejrůznějších asijských bojových umění, se stal kasovním trhákem a Van Dammovi se začaly role jen hrnout. Ty nejznámější ztvárnil ve filmech Kickboxer, Dvojitý zásah, Univerzální voják či Timecop. V posledních letech se objevil v akční sérii Postradatelní. 

Van Damme s dokonale vypracovaným tělem byl vždy středem dámské pozornosti. Asi i proto je pošesté ženatý a má tři děti. 

herci Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Tak jako baleťáka si ho nedovedu vůbec představit. To jsem nevěděla. Ale figuru má pořád skvělou. Občas na nějaký ten film mrknu. Bojové umění se mi ve filmu líbí, ale nesmí ho být mnoho.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.