Foto

Dopřejte si na sv. Martina
pěkně vypečenou husičku

10. 11. 2015

Svatý Martin na bílém koni ani letos nepřijede, ale do zlatova vypečená husička s dvěma druhy knedlíků a zelí přesto bude ozdobou jídelníčku svatomartinských hodů. Můžeme si ji dopřát doma i v mnoha restauracích, které nyní tuto pochoutku nabízejí. A zájem o tradiční husy rok od roku roste.

Husí farma Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku, jediná šlechtitelská stanice hus v republice, letos zvýšila počet chovaných housat zhruba o 5000 na 57 tisíc. Mnoho tamních hus už ke středečnímu svátku svatého Martina zamířilo k zákazníkům. Pro vykrmené husy si do Byňova také přímo jezdí lidé z restaurací i maloodběratelé.

"Cena je stejná jako loni, 80 korun za kilo," řekla vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová. Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají velmi kvalitní maso i peří. Rostly na farmě od května, aby na začátku listopadu vážily požadovaných čtyři až šest kilogramů.

V supermarketech lze husy pořídit zhruba od stokoruny za kilogram, ve farmářských obchodech může být i více než dvojnásobná. V restauracích začíná cena husy s knedlíkem okolo sto třiceti korun za porci.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.